Közélet

Kis szegedi körkép a húsvéthétfői szokásokról: hol így, hol úgy...

Kis szegedi körkép a húsvéthétfői szokásokról: hol így, hol úgy...

2011. április 24., vasárnap
Kis szegedi körkép a húsvéthétfői szokásokról: hol így, hol úgy...

Társadalomtudósok helyett mi most arra vállalkoztunk, hogy az utca emberét kérdezzük meg a húsvét hétfői szokásokról, hogy megtudjuk: locsolkodnak s locsolókat várnak vagy elutaznak inkább a szegediek, és mi kerül az asztalra?

Egy sietős léptű elegáns fiatalembert kérdeznénk először, de ő int, hogy nem nyilatkozik, sok a dolga, nem ér rá.

Kónyáné Marika

azonban készségesen válaszol, náluk az idei húsvét, a feltámadás ünnepe talán egy egészen új élet kezdete lehet. „Angliába utazunk, meglátogatjuk lányunkat, aki egy vállalkozást vezet, vasaló céget üzemeltetnek és kérdezték, hogy van-e kedvünk segíteni, mi meg belevágunk” – mondja a nyugdíjas asszony, hozzátéve, hogy külön örül, hogy együtt lehet majd négy unokájával, talán hosszabb távra is maradnak. „Mi a kertbe megyünk ki, permetezni kell, locsolni, mert elszárad minden” – válaszol két beszélgető férfi közül az idősebbik kérdésünkre.

László

aztán gyorsan hozzáteszi, hogy természetesen nem ez a fő ok. Miután a szűk családot, a feleségét, unokákat, a lányát és az anyósát meglocsolta, együtt kimennek a kertbe. „Gyönyörű ott ilyenkor minden, virágzik a meggyfa, alma, csinálunk egy kis tábortüzet, igazi nagycsaládos piknik lesz” – tette hozzá a 65 éves nyugdíjas férfi.

Mária

kislányával,

Laurával

sétált, épp piacon voltak. Elmondása szerint eddig várták a locsolkodókat, de idén először elmennek a vadasparkba, tartalmasabb programnak tartják, mint otthon ülni. Vasárnap reggeli menü lesz náluk a sonka, főtt tarja és tojás.

Georgina

a nagymamájával jött szembe velünk kézen fogva a Mars téren. Az idős hölgy az unokájával együtt várja a locsolkodókat, mivel a kislány édesanyja ügyeletes lesz hétfőn.

Csányiné Stankovic Ksénija

szerint többen inkább az anyagiak miatt nem tartják már a locsolkodás hagyományát, hiszen gyakran a fiataloknak már 500 forint alatt nem is „illik” adni.

Olivér

kisfia egyébként megy majd locsolkodni. Csányiné tojást háztól vásárol a húst piacon vette meg. Ő maga horvát származású, s a családjukban a reggeli dominál vasárnap, akkor eszik bőséggel a főtt tojást és sonkát, ebéd az bármi lehet, most sült kacsa lesz és kacsaleves, vacsorázni már nem is szoktak ennyi étel után. Hétfő reggelre a maradék sonkából és tojásból krémet készítenek.

Szombati Mars téri riportunkban

megkérdeztük a tojásárus

Kotogán

famíliát is, náluk vajon mi lesz a menü, és bizony a báránysült, töltött csirke és ököruszály leves hallatán összefutott a nyál a szánkban. Egy fiatal lánytársaság arról számolt be, hogy néhányan beöltöznek fiúnak és meglepik barátnőiket, elmennek locsolkodni. Látható, hogy bizony a húsvéti ünneplés szokásai fellazultak, színesedtek, de azért sokan őrzik még a hagyományt, mi is azt kívánhatjuk tehát kedves olvasóinknak, hogy teljen úgy az ünnepük, ahogy azt szeretnék!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.