Egyetem

Tök jó tökös nap a szegedi füvészkertben + FOTÓK

Tök jó tökös nap a szegedi füvészkertben + FOTÓK

2017. október 15., vasárnap
Tök jó tökös nap a szegedi füvészkertben + FOTÓK

Sütőtök krémleves és más ínyenc finomságok, kézműves foglalkozások, játékok és tökkiállítás várta az SZTE Füvészkertjében a látogatók vasárnap, a negyedik Tök Jó Napon. A nap közkedvelt sztárja egyértelműen a tökfaragás volt.

„Cicát és holdat faragunk a töklámpásunkra” – mondta a nyolc éves

Dóri

, aki szüleivel és testvérével érkezett a családi programra. Megtudtuk, már nem először járnak a füvészkert közkedvelt rendezvényen, mint mondják, mindig jól szórakoznak sokszínű programon. Velük ellentétben

Szilágyi András

és családja először jár a Tök Jó Napon. „Töklámpást készítünk a gyerekekkel, a nagylányunk ijesztőt szeretne, de lehet vicces lesz a végeredmény, hiszen először faragunk” – viccelődött az apuka. Negyedik alkalommal rendezték meg a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében a Tök Jó Napot, melyen az ősz egyik népszerű finomsága, a tökfélék családja volt a főszereplő. Az Őszi Kulturális Fesztivál keretében zajló eseményen kicsik és nagyok egyaránt jól szórakoztak. „Szeretnénk a tökfélék sokféleségét megmutatni a látogatóknak, így a napba belecsempésztünk egy kis ismert terjesztést is. A programok között egyaránt szerepelnek játékok, kézműves foglalkozások és gasztronómiai kóstolók. A tökfaragás kezdetektől közkedvelt, már csak azért is, mert haza lehet vinni az elkészült lámpást, amely hangulatos dísze lehet minden otthonnak” – mondta el portálunknak

Németh Anikó

, a füvészkert igazgatója. Ezen felül a látogatók a tökkiállításon rácsodálkozhattak a különböző színű és méretű növényekre, ugyanis a cukkinik, a karcsú lopótökök és a hatalmas méretű Halloween tökök mellett a különböző formájú és mintázatú apró dísztökök is teret hódítottak maguknak. Az érdeklődők azt is megtudhatták,, hogy a sütésen kívül például horgászásra is használható a növény nagyméretű, kemény kabaktermése, és hogy nemcsak kedvelt ínyencség, de nagyon egészséges is a tökmag. „Őszi termésekből készítettem kóstolót a látogatóknak. Többek közt sütőtökös keksszel, cékla tortával, és egy nagyon érdekes ízvilágú répatortával készültem a mai napra” – ecsetelte „mestersége címerét”

Kovács Zsuzsa

, a Gabonakutató Nonprofit Kft. munkatársa. Nemcsak az édesszájúak válogathattak a finom sütik közül, a gasztronómia iránt érdeklődök a sütőtök krémlevest és a kemencében sült ínyencségeket is megkóstolhatták. A tökmagok az ügyességi játékokban is kipróbálhatták magukat, sőt a sokak által kedvelt kézműves foglalkozásokon természetes alapanyagok felhasználásával őszi termésekből apró dísztárgyakat készíthettek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.