Tök jó tökös nap a szegedi füvészkertben + FOTÓK

2017. október 15., vasárnap · Hozzászólok


Sütőtök krémleves és más ínyenc finomságok, kézműves foglalkozások, játékok és tökkiállítás várta az SZTE Füvészkertjében a látogatók vasárnap, a negyedik Tök Jó Napon. A nap közkedvelt sztárja egyértelműen a tökfaragás volt.
Tovább »

Napsütésben ünnepelhettük a Víz Világnapját + FOTÓK

2017. március 22., szerda · Hozzászólok

viz_vilagnapja05_gs

A Víz Világnapján a környezetvédelem, a tiszta ivóvízforrások, élővizek megőrzésének fontosságára hívták fel a figyelmet a város több pontján. A szegedi közintézmények is ügyelnek arra, hogy minél többet tegyenek értékes kincsünk megőrzéséért. Tovább »

Már döngicsélnek a szegedi füvészkertben a rovarok

2017. március 20., hétfő · Hozzászólok

fuveszkert04kfA szokatlanul kemény tél után már látszanak a tavasz első jelei az SZTE Füvészkertben, sőt a téltemetők már el is virágoztak. A botanikus kertben már gőzerővel készülnek az évszak egyik legnagyobb eseményére, a Víz Világnapjára, s elindult a ritka löszgyepi növényfajok természetes állományainak megerősítése irányuló fajmegőrzési program is.
Tovább »

Levendulaünnep két napon át a füvészkertben + FOTÓK

2016. július 2., szombat · Hozzászólok

levendulanapok023kf

Sokan csodás illatáért kedvelik a levendulát, jótékony hatásait még mindig kevesen ismerik – derült ki az SZTE Füvészkertben, ahol egy hétvégét ismét az illóolajok királynőjének szentelnek. A III. Szegedi Levendula Napok jó alkalom arra is, hogy megismerkedjünk azzal a tízféle levendulafajtával, ami a füvészkertben pompázik, de azt is megtudhatjuk, hogy fűszerként miként is használhatjuk. Tovább »

A gyerekeket szólították meg a Föld napján + FOTÓK

2016. április 23., szombat · Hozzászólok

fold_napja005kfHogyan lehet megállapítani egy fáról a korát? Milyen növényeket lehet és érdemes együtt ültetni az otthoni balkonládába? Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket tudhattak meg mindazok, akik szombaton ellátogattak az SZTE Füvészkert és a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. közös rendezvényére a Föld napján.
Tovább »

Húsvéti barbárság: védett növényeket is loptak a szegedi füvészkertből + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2016. március 30., szerda · 2 hozzászólás

fuveszkert_rongalas_01A kár forintban több százezerre rúg. A sziklakerti gyűjteményből több példánynak is nyoma veszett, például a most virágzó pillás ikravirág és a leánykökörcsin is eltűnt. A tettesek nem hagytak mást maguk után, mint ásónyomot.
Tovább »

Kocsányos tölgyeket fogadtak örökbe a füvészkertben + FOTÓK

2015. április 25., szombat · Hozzászólok

fold_napja_fuveszkert_kht14_gs

Az év fájának választott, akár 40 méter magasra is megnövő kocsányos tölgy egy-egy példányát fogadták örökbe a füvészkertben tartott Föld-napi rendezvényen. A környezetgazdálkodási társaság mellett immár a Somogyi-könyvtár, a vadaspark és a múzeum is büszke fatulajdonos. Tovább »

Útmutató a Lótusznapokhoz – minden, amit a növényről tudni érdemes

2014. július 23., szerda · Egy hozzászólás

lotusz_napok14_gs

Sütve, főzve, rántva vagy nyersen. Befőttnek, salátának, süteménybe, alkoholként vagy parfümnek. Indiában semmit sem bíznak a véletlenre, tetőtől talpig hasznosítják a kultusznövényt. Németh Anikót, az SZTE Füvészkert igazgatóját a csúcsvirágzását élő lótuszról faggattuk.
Tovább »

Föld Napja: üvegházavató, ökoprogramok az SZTE Füvészkertben + FOTÓK

2014. április 26., szombat · 4 hozzászólás

foldnapja_szeged_mj035

„Együtt többet tehetünk” – hirdeti a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., melynek munkatársai a szelektív hulladékgyűjtést is népszerűsítették a füvészkerttel közösen rendezett Föld napi családi programon. Tovább »

Currys ételek, indiai táncok és dínófenyő a füvészkerti Lótusznapokon + FOTÓK, VIDEÓ

2013. július 28., vasárnap · Egy hozzászólás

fuveszkert_31_gsKözép-Európa legnagyobb lótuszállománya virágzik a szegedi füvészkertben, melyet hangulatos, színes programokkal ünnepeltek idén is. Vasárnap portálunk élőben tudósított a rendezvényről, sok botanikai érdekességnek is utánajártunk a helyszínen!
Tovább »

A buddhisták szent növényét, a lótuszt ünnepli a füvészkert + JÁTÉK

2013. július 23., kedd · Hozzászólok

lotusz_napok14_gsA hónap eleje óta virágzik az indiai lótusz az SZTE Füvészkertjében, július 27-én és 28-án ismét nagyszabású fesztivállal, távol-keleti hangulattal várják a látogatókat. Az idei Lótusznapok középpontjában a gasztronómia áll. Játsszon velünk, nyerjen páros belépőt! Tovább »

Ultramaratontól a mezzoszopránig – BOR-line összefoglalónk + VIDEÓK

2013. május 28., kedd · 4 hozzászólás

borfesztival_mozes_ervin04_gsA borfesztiválra kitelepülve nap mint nap közvetlen hangnemben beszélgethettünk Szeged közéleti személyiségeivel: az egyhetes BOR-line interjúsorozatunk alatt a város főjegyzője az ultramaratoni futásról, a Rock Klub atyja a SZIN-ről, a rendszerváltás utáni első polgármesterünk pedig a jégkorongról is beszélt nekünk.
Tovább »

BOR-line: föld alatti medveles és interaktív üvegház Szegeden? + VIDEÓ

2013. május 17., péntek · 28 hozzászólás

borfesztival_023_gsBor-line beszélgetésünk első vendégei egy házaspár volt: Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója és Németh Anikó, az SZTE Füvészkert igazgatóhelyettese munkájuk mellett magánéletükről is beszéltek. Tovább »

Szinte egész nap öntözik a szegedi füvészkert növényeit + FOTÓK

2012. július 5., csütörtök · 3 hozzászólás

Minden élőlény, így a növények is megszenvedik az iszonyatos forróságot és alacsony páratartalmat, fokozottan kell törődni velük ilyenkor. A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében szinte egész nap locsolnak, hogy megóvják a növénygyűjteményt.
Tovább »