Szeged

Öt polgármesterjelölt indul el Szegedért

Öt polgármesterjelölt indul el Szegedért

Ketten ma adták le az ajánlóíveket

Kovács György
2024. május 6., hétfő
Öt polgármesterjelölt indul el Szegedért

Szeged polgármesteri címéért hat jelöltség született, ami igazából öt személy. Nyilvántartásba eddig hármat vettek, mivel ketten csak ma adták le, azonban elmondásaik szerint jelentősen felülmúlták a szükséges mennyiséget.

Fülöp László a Jegyzői Iroda előtt, aki elsőként adta le az ajánlósokat. Fotó: Fülöp László Facebook-oldala.

 

Elsőként Botka Lászlóról tudhattuk biztosra az indulását, ugyanis Gyurcsány Ferenc már tavaly márciusban bejelentette, hogy az ország legelső DK által támogatott polgármesterjelöltje Botka László lesz, majd belsős egyezkedésekben is rögzítette Gyurcsány Ferenc, hogy Botka lesz a balliberálisok szegedi jelöltje.

Az összesen 19 egyéni képviselőjelöltből - amely egyel kevesebb mint eddig, mivel a város már több mint 10 ezer lakost vesztett 9 év alatt - 15 volt eddig is képviselő, 2019-es képviselőjelöltjeiből 5 lett leváltva.

Ennek ellenére azonban mégsem a regnáló polgármestert vették elsőként nyilvántartásba, hanem Fülöp Lászlót, a Fidesz és a KDNP jelöltjét. Fülöp Lászlót már pénteken nyilvántartásba vették, amikor Botka Lászlóék még csak az íveket mentek leadni.

A kormánypárti pártszövetség pedig sikeresen felállította 19 egyéni képviselőjelöltjét is, amellyel a szegedi ellenzékből jelen állás szerint egyedülállónak számít.

Szintén Botka Lászlóval egy napon adta le Tímár Tamás, a Mi Hazánk Mozgalom jelöltje az ajánlásokat, akit korábban személyesen Toroczkai László jelentett be Szegeden. A Nemzeti Választási Iroda azóta őt is nyilvántartásba vette, így biztosan rajta lesz a szavazólapokon. Az ajánlóíveket mind a 19 körzetben felvették, azonban nyilvántartásba még nem vették őket.

Szabó Bálint az utolsó pillanatig, a mai napig húzta az ívek leadását, így hivatalosan még nem kerülhetett nyilvántartásba. Közösségi oldalán kitett bejegyzése szerint a szükséges mennyiség többszörösét összegyűjtötte és az egyéni választókerületek többségében is állít képviselőjelölteket.

 

Joób Márton egyedülálló módon, kétszer is összegyűjtötte az ajánlásokat

Már első körben is a szükséges aláírások többszörösét adták le, azonban mivel a jelölő szervezet elnöke kihúzta a csapat alól a talajt, és csupán három napjuk maradt az aláírások újbóli összegyűjtésére.

Joób Márton a Szeged Mának elmondta, nagyon büszke a csapatára és hálás a lakosságnak is, hogy a teljes ellehetetlenítés ellenére össze tudtak fogni, és a mai napon le tudták adni az ajánlóíveket. A polgármesterjelölt úgy gondolja, hogy a független jelöltként való indulással még hangsúlyosabbá tudják tenni azt, hogy elég volt Szegeden a pártpolitikából.

Összességében 11 egyéni választókörzetben fognak indulni, azonban listát nem állítanak.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.