Világtükör

Német közszolgálati média: az ISIS harcosai tömegével várnak Görögországban, hogy megindulhassanak Európa belseje felé

Német közszolgálati média: az ISIS harcosai tömegével várnak Görögországban, hogy megindulhassanak Európa belseje felé

2018. november 5., hétfő
Német közszolgálati média: az ISIS harcosai tömegével várnak Görögországban, hogy megindulhassanak Európa belseje felé

Számos nem muszlim menekült várja sorsa jobbra fordulását görögországi menekülttáborokban. Úgy tűnik, hogy a más vallásúak súlyos megtorlásokra, erőszakra számíthatnak ezeken a helyeken. A helyszínről a Deutsche Welle tudósított.

"

Ha az afgánok megtudják, hogy jazidi vagyok, akkor élve elégetnek. Nem tartanak minket emberi lénynek

" – nyilatkozta a 37 éves Kheiri Zabri a német közszolgálati lapnak. A jazidik annyira félnek, hogy megkérték a lap fényképészét, takarja ki az arcukat. A férfi feleségével és három kislányával 2017 decembere óta él a Malakasa táborban, Athéntól nem messze. Több száz szíriai és afgán migráns él rajtuk kívül ebben a menekülttáborban. A keresztények és a jazidik ezekben a táborokban rendszeres zaklatásnak vannak kitéve. A múlt hónapban a táborban tömegverekedés tört ki a szíriaiak és az afgánok között. Az összecsapásban meghalt egy 31 éves szír férfi, nyolcan megsebesültek. A görög rendőrség több tucatnyi embert letartóztatott. Zabri elmondta, hogy a táborban levő rendőrök és a közelben állomásozó katonák is tétlenül nézték a verekedés kipattanását. A férfi szerint a családja és három másik jazidi család is félelemben él a táborban. A jazidik egy olyan kisebbség tagjai, akiket Irakban tűzzel-vassal üldözött az Iszlám Állam. Vallásuk sokban hasonlít a kereszténységre. A jazidik szemtől szembe kerültek Irakban az Iszlám Állam fanatikusaival. "Sok itteni ember ugyanolyan iszlamista itt, mint akik az ISIS-ben szolgáltak" -nyilatkozta a DW-nek a 29 éves Hussein Khidher. A férfi kiemelte, hogy ugyanúgy kafírnak (hitetlennek) nevezik őket itt a muszlim migránsok, mint ahogy az ISIS tette. "Figyelmeztettek, hogy ne szidjam az Iszlám Államot nyilvánosan, mert sok iszlamista van itt a táborban is" – mondta a jazidi férfi.

Szélsőséges muszlimok terrorizálják a jazidiket

Számos jazidi és keresztény kurd került úgy az Athén melletti Malakasa táborba, hogy a leszboszi táborból menekültek oda. A Leszbosz szigetén levő Moria nevezetű táborban ugyanis rengeteg az erőszakos, szélsőséges muszlim. Egy erőszakos banda mindenkit bántalmazott, aki nem tartotta be a böjtöt a táborban ramadán idején. Sokan elmenekültek, akik nem voltak muszlimok. Khidher azt nyilatkozta, hogy számos alkalommal hallotta a táborban levő afgánokat beszélgetni az európai "hitetlenektől". Szerinte csak azért akarnak Európába jutni ezek az emberek, mert a saját országukban keresett bűnözők. A férfi egyik családtagja elmondta a német újságírónak, hogy van a táborban egy olyan férfi is, aki 2014-ben Falludzsában helyezett el bombákat az Iszlám Állam megbízásából. A nyilatkozó jazidik azt mondták, hogy a táborban kurdnak vallják magukat, titkolniuk kell identitásukat. A jazidi közösség súlyos atrocitásokat szenvedett el: a legóvatosabb becslések szerint is 6000 férfit ölt meg az Iszlám Állam és ugyanennyi nő lett az iszlamisták szexrabszolgája. A táborban levő keményvonalas muszlimok pedig szintén prédának tekintik őket. Az egyik jazidi férfi elmondta, hogy a fenyegetések miatt próbáltak segítséget kérni a görög Bevándorlásügyi Minisztériumtól, valamint a különböző segélyszervezetektől, ám senki nem foglalkozik velük. A görög média és a hatóságok egy időben felkapták az ottani táborokban levő szélsőségesek ügyét, ám a hivatalos vizsgálatok nem találtak semmit. A Malaksa táborban kipattant zavargás után a hatóságok egyik táborlakóról sem tudták megállapítani, hogy az iszlamistákhoz tartoztak-e vagy sem. A leszboszi táborban is vizsgálat indult. A tábor megnyitása óta 498 embert tartóztattak le, de egyikük esetében sem volt szó iszlamista tevékenységről. A portugál kormány szeretett volna befogadni 700 jazidit Görögországból, ám ebből végül nem lett semmi: a görög bürokrácia meghiúsította a dolgot, mondván egyik menekültcsoport sem kaphat speciális elbánást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.