Vélemény

Német NEIN az Északi-Áramlat 2-re

Német NEIN az Északi-Áramlat 2-re

2022. szeptember 23., péntek
Német NEIN az Északi-Áramlat 2-re

A Putyin utáni időkben sem fog földgázt szállítani az Északi-Áramlat 2 vezeték, véli Alsó- Szászország miniszterelnöke, Stephan Weil (SPD). Pedig Vlagyimir Putyin nemrég az mondta, szükség esetén üzem behelyezheti a rendszert. Ez mintha békejobb lett volna Berlin felé, ám a vörös-zöld koalíció ezt figyelmen kívül hagyta. Mindeközben pékségek zárnak be, mert nem éri meg sütni a magas gázárak miatt. Bajban van a vegyipar is. Nő a félelem az élelmiszerhiánytól.

A szociáldemokrata Politikus kijelentését azzal indokolta, hogy olyan fundamentális a bizalomvesztés Oroszország irányába, hogy elképzelhetetlenek tartja azt, hogy a német kormány energiaigényét ismét Moszkvára alapozza, -nyilatkozta Weil a Deutsche Presse- Agenturnak. A tartományi miniszterelnök biztos abban, hogy az Észak-Áramlat 2-n soha nem fog orosz gáz Németországba jönni. A szövetségi kormány már néhány nappal az Ukrajna elleni invázió előtt jegelte az engedélyezési folyamatot. Ennek ellenére Putyin elnök nemrég azt mondta, ha szükséges, akkor ők hajlandóak üzembe helyezni a vezetékrendszert. Szükség is lenne rá, hiszen Németországban akár élelmiszerhiány is kialakulhat a földgáz hiánya miatt. A vegyiüzemek már lassan nem fognak tudni védőgázt és fóliát biztosítani a húsfeldolgozó üzemeknek. A magas energiaár miatt pékségek zárnak be és a fólia sátrak fűtése sem lesz biztosított a mezőgazdaságban. A földgáz ára Németországban 209 százalékkal emelkedett szeptemberben.

Az orosz Gazprom cég már teljesen felfüggesztette Északi-Áramlat 1-en történő földgázszállítást. Lépésüket azzal indokolták, hogy a felmerült technikai hibákat a szankciók miatt lehetetlen orvosolni. A német kormány szerint ez csak „mellébeszélés” és az export stopnak valójában politikai oka van. Stephan Weil szerint soha többé nem fog helyreállni az energia partnerség Oroszországgal. „Moszkva ehhez felégette a hidakat, mégpedig azzal, hogy a legfontosabb dolgot verték szét, a bizalmat. Mindenki, aki ennek ellenére az oroszokkal fog üzletelni, annak attól kell tartania, hogy másodszorra is átverik. Az együttműködés véglegesen megszűnt, ám a nyugat, ebből a helyzetből, sokkal gyorsabban talpra áll, mint Oroszország”.

Német cégek az Északi-Áramlat 1 leállása ellenére leadták földgázrendelésüket, ám kétséges, hogy az igényelt mennyiség valaha megérkezik. A Gazprom jó három hete bejelentette, hogy augusztus 31-én szervízmunkálatokat végeznek a rendszert működtető turbinákon. A karbantartást három napra tervezték, ám a gáz áramlása véglegesen leállt. Moszkva szerint a szankciók miatt nem lehet beszerezni a szükséges alkatrészeket, Berlin viszont úgy véli, hogy az orosz kormány „fegyverként” használja a földgázt és a szankciók, valamint az Ukrajnának szállított fegyverek miatt zárták el a gázcsapot.

Georg Spöttle

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.