Vélemény

Vélemény: Az érem két oldala

Vélemény: Az érem két oldala

2011. április 24., vasárnap
Vélemény: Az érem két oldala

Mindkét csoport abban érdekelt, hogy a szituáció romoljon. Hogy polgárháborús légkörben cigány-magyar etnikai villongások törjenek ki. Ugyanis ezek az erők és törekvések csak ilyen atmoszférában tudnának a hatalomra jutás esélyével foglalkozni. Nekik tehát a minél rosszabb, az annál jobb!

Figyelem! Hosszú, összetett mondatok következnek, de a helyzet legjobb igyekezetem ellenére sem sikerült rövidebben, egyszerűbb mondatokba szedve bemutatni. (Aki gondolja, át is ugorhatja ezen első bekezdést, mivel a továbbiakban kifejtett véleményem kevésbé kontextusfüggő, mint egyes politikusok és közszereplők megnyilvánulásai.) Tehát az van, hogy miközben májusban állítólag véglegessé válik a devizahiteleseket megsegítő kormánycsomag, július 1-től 90 helyett már 60 nap után kapcsolják ki a szolgáltatók szolgáltatásukat a nem fizetők otthonában, de addig is az ENSZ-hez fordulnának a romák, ha Magyarország nem védi meg őket, és ezzel párhuzamosan Vona Gábor a cigányokról vitázna élő egyenesben a miniszterelnökkel. Mindeközben Heller Ágnes a Hír TV-nek elismeri: csak kicsit hazudott (1956 megítéléséről)

nem nagyot

, így oda a hitele (ha volt) a 2006-os budapesti rendőrterror megítélését illetően... Eközben Vásárhelyi Mária (rasszizmusellenes fellépéseiről ismert megélhetési szociológus, a magyar sajtószabadság nemzetközileg jegyzett bajnoka) első fokon pert (és egymillió forintot) nyert a joggal liberálisnak tekinthető (általa gyakran lopakodó jobboldalinak gondolt) index.hu portállal és annak két, „stílusáról” elhíresült szerzőjével szemben, akik őt az ítélet szerint rossz színben (dominaként) tüntették fel (amúgy kitűnő)

írásukban

. Magyarán, mivel mindenki azt ír, amit csak akar ebben az országban, ha ez egyesek (jó hírnevét) érdekeit sérti, korlátozni kell e huncutságot! Hasonló álláspontra helyezkedett – még ezt megelőzően – az „Egymillióan a magyar sajtószabadságért” – (csupán) mintegy 85 ezer (nem tagot, hanem) az oldalt kedvelőt képviselő – vezetősége, amikor az általuk felkért egyik képzőművész, a volt klubrádiós műsorvezető, Wahorn András

sajtószabadsággal kapcsolatos önvallomását

kiszerkesztették facebookos oldalukról, mivel az szerintük „személyes sérelmeit belekeverte a sajtószabadság ügyébe”. ("Ezzel az erővel Wahorn azt is mondhatta volna, hogy miért nem szereti a kelkáposzta-főzeléket. Nem erre vagyunk kíváncsiak" – tette hozzá Fölkel Róbert, aki szerint a kiszerkesztés nem cenzúra!) Bravó! Ha kicsit figyelmesebben és árnyaltabban tekintünk a dolgokra, kiderülhet, nem minden van úgy, mint gondolnánk: vannak más megközelítések, látásmódok. Ezeket azonban csak kellő nyitottsággal, odafigyeléssel, befogadóképességgel vehetjük észre, dolgozhatjuk fel. De elég ha csak annyit mondok, mindennek éremnek két oldala van! Itt vannak például ezek a chartás fővárosi értelmiségiek mint Heller Ágnes és Vásárhelyi Mária, akik annyira ismerik a magyar vidéket, mint mi vidékiek a Dohány utcát és vonzáskörzetét. Sajnálnivalóan esendőek, ahogy mentegetőzni kezdenek, ha hazugságon érik őket, mikor vádlókból vádlottakká, számon kérhetőkké válnak... De az ő szemükben ugyanez a helyzet, amikor kormánypárti frakcióvezető, polgármester, kormányszóvivő, miniszter kerül nehezen kimagyarázható helyzetbe. Vagy, olvasom a személyiségi jogi ügyben, a sajtószabadság kérdése és megítélése kapcsán fentebb említett cikket, mely a választások előtt rettegésbe hajszolni kívánt „szoclib” értelmiség akkori félelmeit tükrözi:

„Hány halálos áldozatuk lesz a Fidesz-lágereknek?”

kérdezte akkor az öles cím. És ha onnan nézem, bizony minden jóslat beigazolódott: „Nem akarjuk előre lelőni a poént, de ha lehet hinni az itt elhangzottaknak, a 2010-es választások utáni eseményekre ki kell majd találni egy kifejezőbb szót a genocídiumnál.” Bizonyára vannak, akik komolyan úgy érzik, elhiszik maguknak, most tényleg ez a helyzet, mint ahogy olyanok is, akik elhiszik, most jött el nyolc évet követően a beígért jutalom, az Isten országa. Bizonyára mindkét véglet hívői tévednek. Kiderült, a sajtószabadság kérdése – még virtuálisan sem – érdekli oly mértékben az embereket, hogy egymillióan összegyűljenek, ráadásul szószólói

sajátosan értelmezik a szabadság fogalmát

. Ugyanez a megosztottság és érdektelenség fedezhető fel a romakérdés kapcsán is: Magyarországon világosan körülírható az a két politikai csoportosulás, melyeknek érdekükben áll a helyzet elmérgesítése. Egyrészt vannak az elitista, intellektuális kisebbségvédők, akik nemcsak a "politikailag korrekt" antirasszista közbeszéd főáramát ellenőrzik, de befolyásuk kiterjed a kisebbségkutatási műhelyek, szociális-oktatási alapítványok pénzügyi kontrolljának java részére is. Tevékenységük egyrészt formális és felszínes, rasszizmusellenes, kimerül deklarációk, petíciók, kampányakciók szervezésében, melyek nemhogy növelnék a többség befogadó hajlandóságát, inkább a feszültséget gerjesztik. Ráadásul saját érdekeik szem előtt tartásával, tudatosan kerülik a szembesülést azzal a nyilvánvaló ténnyel, hogy a cigánytársadalom gondjai-bajai jellegükben nagyon elütnek az új- és jelenkori magyar történelem összes másik – annak idején szintén diszkriminált, jogfosztott – kisebbségének, rétegének, csoportjának problémáitól –

olvasom egy tanulmányban:

és milyen igaz, precíz problémafeltárás ez! A másik oldalon azok masíroznak, akiknek most az a bajuk, hogy a cigány nem dolgozik, nem tanul, ha pedig dolgozna, képzetté válna, az lenne a bajuk, hogy esetleg miattuk nem jutnak ők maguk megélhetéshez! Mindkét csoport abban érdekelt, hogy a szituáció romoljon. Hogy polgárháborús légkörben cigány-magyar etnikai villongások törjenek ki. Ugyanis ezek az erők és törekvések csak ilyen atmoszférában tudnának a hatalomra jutás esélyével foglalkozni. Nekik tehát a minél rosszabb, az annál jobb! Vérmes hitek, érvek és ellenérvek csapnak össze a napi politika konyha-, kocsma- és terepasztalán, aztán másnap, harmadnap kiderül az sem igaz, ez sem, de legalábbis, némi empátiával megérthetnénk a másikat, mert végső soron ő is csak ugyanolyan ember mint magunk, és csökönyös vitáink, illetve egymáshoz sem szólásinak közepette megy el mellettünk az élet, úszik el az utolsó esély is... Tudomásul kellene vennünk például, hogy a cigányság polgárosodása – mind a mai napig – nem történt meg. E lemaradásuk pótlása évtizedeket vehet igénybe, s ennyi idő anno erre nekünk is megadatott a népek tengerében. Most rajtuk a sor. Sem cigányvédőkre, sem cigányüldözőkre nincs szükségünk, ahogyan a sajtószabadság is köszöni, megvan, akár jobbról, akár balról, akár középről nézzük!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.