Vélemény

Vélemény: Kóka János szelleme

Vélemény: Kóka János szelleme

2010. október 18., hétfő
Vélemény: Kóka János szelleme

A történelem tényleg ismételni tudja önmagát. Azóta, hogy a kormány elhatározta, hogy a törvénymódosítással "a közérdek érvényesítése céljából" és katasztrófavédelmi biztos kinevezésével állami felügyelet alá vonják a vörösiszap-katasztrófát okozó Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt.-t, se szeri, se száma az ellenzéki elemzéseknek arról, hogy (egyebek mellett ezért is) megrendült a jogállamiság és a demokrácia, mert hogy a közérdekre hivatkozás minden határt felszámol az állami-kormányzati önkény előtt.

Kísértet járja be Magyarországot, Kóka János kísértete. Kóka János, akinek gyarapodása – bevallása szerint – egy nyitott könyv, és egy 1-1,5 millió forintos Jaeger Le Court karóra, 40 öltöny és egy vörös helikopter boldog birtokosa (lásd a Playboy 2005. májusi számát), szóval Kóka János volt az, aki intellektuális fénykorában, tehát miniszterként, egy országgyűlési bizottsági meghallgatáson azt mondotta 2005. szeptemberében, hogy – idézem a Népszabadság tudósítását – „sok kis Orbán Viktor helyi szinten a patikákat, a fűszeres boltokat és a lakásokat is visszakövetelheti majd”.”Mint mondta, Sztálinnal sem csak maga Sztálin volt a gond, hanem az, hogy sok kis Sztálin követte helyi szinten.” Kóka Jánosból az váltotta ki az észhasználatot, hogy Orbán Viktor akkortájt felvetette olyan vállalatok és szolgáltatások visszaállamosítását, amelyek privatizációjával a társadalom sokkal rosszabbul járt. Kóka észjárása szerint a következő veszély fenyegette a magyar társadalmat: „…nem lesz megállás. A vezérnek a nagy vállalatok visszavásárlására tett javaslata (…) oda vezethet, hogy egyes túlbuzgók a város, a falu közértjét, patikáját, kisebb-nagyobb üzletét szeretnék visszaállamosíttatni. Volt már ilyen a történelemben.” A történelem tényleg ismételni tudja önmagát. Azóta, hogy a kormány elhatározta, hogy a törvénymódosítással "a közérdek érvényesítése céljából" és katasztrófavédelmi biztos kinevezésével állami felügyelet alá vonják a vörösiszap-katasztrófát okozó Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt.-t, se szeri, se száma az ellenzéki elemzéseknek arról, hogy (egyebek mellett ezért is) megrendült a jogállamiság és a demokrácia, mert hogy a közérdekre hivatkozás minden határt felszámol az állami-kormányzati önkény előtt. Államszocializmus! – szól az ellenzéki ATV Kuncze Gábor vezette műsorának figyelmeztetése, a libertárius Hírszerző hírportálon meg a marxi kommunizmust emlegetik fel. Idézik is Marxot 1848-ból: "Mi sohasem titkoltuk. A mi talajunk nem a jogi talaj, hanem a forradalmi talaj." Kísértet járja Európát, a kommunizmus kísértete? Vagy csak Kóka János szelleme kísért? Szerintem az utóbbi. És egyszerűen csak azért, mert senki nem hivatkozik reá, a nagy teoretikusra, és ráadásul ő sem szólalt meg még eddig. Mert vagy Marx Károly, vagy János Kóka találta fel a spanyolviaszt. Ha nagy szellemi elődökre és mintákra hivatkozunk, de szellemtörténetünkből intellektuális nagyágyúk maradnak ki, akkor mások élhetnek a gyanúperrel, hogy történelmi hasonlatunk sántít, és csak nagyon nagyot akarunk mondani. Orbán Viktor vezette marxista államszocializmus Magyarországon? A politikai nagyotmondás amerikai válfajának fonákfait már érzékeltettem a

Bajnai Gordon bajusza

című cikkemben (2009. október 5.): az, hogy „az amerikai állam (szövetségi kormányzat) állami segédkezet nyújtott bankoknak és nagyvállalatoknak, beleértve a részvények felvásárlásán keresztüli tulajdonrészesedést”, a „létező szocializmust (kommunizmust) sosem látott amerikaiaknak maga a szocializmus”. Magyarország viszont megtapasztalta a létező szocializmust, az államszocializmust, ezért nem is értem, hogy a Kóka teoretikus magasságát ostromló Kuncze Gábor miért államszocialista kontextusban kritizálja a Mal Zrt. feletti állami felügyeletet, amivel önmagában semmi bajom, mert egészen új megoldás, s mint ilyen, bizonyára nem tökéletes. Csakhogy az államszocializmus teljesen más kérdés. Az államszocializmus lényege a szinte totális állami tulajdon és a tervgazdálkodás, és a társadalmi szükségletek feletti pártállami diktatúra: a monopolhelyzetben lévő állampárt/pártállam eldönteni, hogy az embereknek mi a jó, mi az érdekük és mi a szükségletük. Ezért ha már történelmi párhuzamokban gondolkodunk, „helytállóbb” lenne az államszocializmus (rákosista kommunizmus) előtti időszakra hagyatkozni: szénbányák államosítása (1946), fontosabb nehézipari üzemek államosítás (1946), nagybankok és iparvállalatok államosítása (1947). A száz munkásnál többet foglalkoztató iparvállalatok államosítása (1948) és a 10 munkásnál többet foglalkoztató iparvállalatok államosítása (1948) már a rákosista államszocializmus kezdete volt, s történt a „fordulat éve” után, ami a máig élő kommunista legendárium ellenére nem 1948-ban, hanem 1947-ben ment végbe. Egyáltalán nem állítom, hogy Orbán Viktor államosítani akarna szénbányákat, majd fontosabb nehézipari üzemeket, végül pedig nagybankokat és iparvállalatokat, de ha már racionális vitákat akarunk folyatni, tartsuk magunkat a valósághoz és a racionális hasonlatokhoz. Ha nagyon-nagyon akarjuk, akarják, beszéljünk inkább államkapitalizmusról, aholis bizonyos vállalatok és gazdasági ágazatok valóban állami tulajdonban vannak, és az állam meg az állami tulajdon általában a gazdaság működésében és vérkeringésében meghatározó szerepet játszik. Napjaink legsikeresebb és legismertebb államkapitalizmusa a kommunista Kínában működik, ami bizonyítja, de nem a józan ésszel gondolkodóknak, hogy az Orbán-kormány egyébiránt vitatható megoldásai még az államkapitalizmustól is igen messze járnak. Arról, hogy Orbán Viktor marxista-leninista-sztalinista államosító lenne, mindent elárul, hogy a Kóka János elmélete miatt kirobbant vitában Burány Sándor, az MSZP akkori frakcióvezető-helyettese közölte: az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának ülésén "feketén-fehéren kiderült", hogy az Orbán-kormány kétszer annyi állami céget adott el, mint a Gyurcsány-kormány. Nohát, ilyenek valójában a mindent államosítani akaró jobboldali sztalinisták Magyarországon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.