Vélemény

Zöld Bank, az egyik kiút

Zöld Bank, az egyik kiút

2010. április 6., kedd
Zöld Bank, az egyik kiút

Ha egy ország nehéz helyzetben van, akár gazdasági, akár morális, akár politikai értelemben, vezetőinek kötelessége kitörési pontokat keresni. Magyarország számára ilyenek a környezetipari fejlesztések, amelyeket a Fidesz egy zöld gazdaság fejlesztési koncepció keretében élénkítene a választásokat követően.

A tervek szerint a szükséges pénzügyi források biztosítása mellett, a jogszabályi környezetet és az illetékes intézményrendszert is átalakítanák, a zöldberuházásoknak kedvező irányban. A Fidesz, a megújuló energián alapuló technológiák támogatására, a már korábban is tervezett "Zöld Bank" és a Zöld Széchenyi Terv programok összehangolását tervezi. Ezek egyebek között az zöldágazatban érdekelt kis- és közepes vállalkozások komplex finanszírozási és támogatási rendszerét adminisztrálnák. Ehhez azonban elengedhetetlenül szükséges, hogy a választásokat követően felülvizsgálnák a villamos energia kötelező átvételi rendszerét (KÁT), amelynek tavalyi 80 milliárd forintos kifizetéseiből, a támogatások mindössze 30 százalékát kapták a megújuló alapon termelő üzemek, míg a többi részt a gázmotoros erőműveknek jutott. A Fidesz elképzelése szerint a Magyarország számára kiosztott szén-dioxid kvóták eladásából származó bevételeket nem lehetne tőzsdére vinni, hanem az ENSZ által előírt módon a Zöld Beruházási Rendszerbe (ZBR) kellene utalni. Ezeket az összegeket elsősorban zöldenergia fejlesztésekbe forgatnák vissza - tette hozzá. Az új kormány elsősorban a hulladéklerakóknál és a szarvasmarha telepeknél létesülő biogáz projektek, kiemelt támogatásban részesülnek majd a jövőben. A Fidesz terveivel összhangban állnak az Első Magyar Biogáz (EMB) Kft. előzetes becslései, amelyek szerint a magyar biogáz erőművek jelenlegi 7,6 megawattnyi összkapacitása 20,1 megawattnyira nőhet 2011-re. A zöld gazdasági fejlesztések a következő 10 évben várhatóan 200 ezer munkahelyet teremthetnek. A „zöld bank” úgy finanszírozná ugyanakkor a panellakások felújítását és energiatakarékos fűtési üzemmódra való átállását, hogy az egyetlen fillérjébe se kerülne az érintett lakóknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.