Vélemény

Forró fejjel a „hideg napok”-ról

Forró fejjel a „hideg napok”-ról

2009. január 27., kedd
Forró fejjel a „hideg napok”-ról

Vacillál a nácivadász

A magyar fasiszták gaztetteit nem szabad elhallgatni, de talán vég nélkül ismételgetni sem kellene a kollektív bűnösséget, mert ez csak tovább szítja a ma is fel-fellángoló magyarellenes hangulatot a Vajdaságban. Mások bűneinek mantraszerű ismételgetésével és saját gaztetteink elhallgatásával biztosan nem jutunk el a megbékéléshez.

Újvidéken a múlt héten - mint eddig minden évben - megemlékeztek az 1942-es razzia évfordulójáról. Ennek kapcsán háromnapos nemzetközi tanácskozást is rendeztek, melynek központi témája a holokauszt volt. A híradásokból kiderült, hogy a szónokok ezúttal sem mulasztották el hangsúlyozni a magyar fasiszták szerepét a több mint 1300 újvidéki szerb, zsidó és roma áldozat legyilkolásában. Többen is sürgették a még szabadlábon lévő háborús bűnösök mielőbbi kézre kerítését és megbüntetését. Magyarország a razzia eszmei szerzőit és irányítóit, a főbűnösök mindegyikét még a háború után kiszolgáltatta a titói Jugoszláviának, ahol gyorsított bírósági eljárás után mindannyian el is nyerték méltó büntetésüket. A razziáról való 67. megemlékezés legfontosabb üzenete mégis az volt, hogy Budapesten él Képíró Sándor, egykori csendőr százados, az újvidéki vérfürdő egyik résztvevője, akit Magyarország nem szándékozik kiszolgáltatni, mert hiányzik a szembenézéshez szükséges politikai akarat. Az is szembeötlő volt, hogyan reagált az ott elhangzottakra a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatója, Efraim Zuroff. Ő korábban elutasította Újvidék díszpolgári címét, mert a város vezetése nem tett eleget követelésének, és nem távolította el a központból a zsidógyűlölő és gyilkos szerb politikus, Jasa Tomity szobrát, amit a korábbi szélsőséges radikális városvezetés avatott fel, a mostani demokrata párt pedig csendes asszisztenciával helyben hagyott. Azzal, hogy kitüntették a nácivadászt a háborús bűnösök kézre kerítésében szerzett elévülhetetlen érdemeiért, egyúttal helyzetbe is hozták. Miért, miért nem, Zuroff meggondolta magát, átvette a díszpolgári címet, és azonnal világgá is kürtölte, mit vár el Magyarországtól. A „hideg napok"-ról ma már mindent tudunk, könyv és film is készült e szégyenteljes eseményről, a gyilkosokat felakasztották vagy fejbe lőtték. A magyar társadalom szembe tudott és mert nézni történelmének e kétségtelenül sötét foltjával, nem úgy a jugoszláv, illetve a szerb nép. Az 1944-ben ártatlanul lemészárolt vajdasági magyarokról még ma is sok helyen csak suttogva lehet beszélni. A vérbosszú több ezres (egyesek szerint több tízezre) áldozatáról kutatni sem lehet a levéltárakban, mert vagy nincsenek adatok, vagy a mai napig zár alatt tartják a kompromittáló dokumentumokat. A magyar fasiszták gaztetteit nem szabad elhallgatni, de talán vég nélkül ismételgetni sem kellene a kollektív bűnösséget, mert ez csak tovább szítja a ma is fel-fellángoló magyarellenes hangulatot a Vajdaságban. Mások bűneinek mantraszerű ismételgetésével és saját gaztetteink elhallgatásával biztosan nem jutunk el a megbékéléshez. Pedig a „hideg napok" és az ezt követő vérbosszú üzenetének ma már erről kellene szólnia.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.