Szórakozás

Ismét THEALTER: Miért jó kortársnak lenni? + FOTÓK

Ismét THEALTER: Miért jó kortársnak lenni? + FOTÓK

2017. július 17., hétfő
Ismét THEALTER: Miért jó kortársnak lenni? + FOTÓK
thealter_sajttaj02_gs

A szervezők idén is változatos színházi előadások színes palettájával készülnek a nézőknek. Magyarország legrégebbi, évente megrendezett nemzetközi színházi fesztiválja július 21-én kezdődik Szegeden. A fesztivál mottója:„Miért jó kortársnak lenni?”

„Nem szabad elfelejtenünk nagyon sok civillel dolgozunk együtt, az önkénteseink teszik lehetővé, hogy évről évre lebonyolítsunk egy ilyen nagyságrendű programsorozatot. Ők a szó szoros értelmében civilek, akik az idejüket, a figyelmüket, és a segítségüket áldozzák fel”– mondta

Martinkovics Katalin

, a MASZK Egyesület alelnöke a sajtótájékoztatón. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a fesztiválnak olyan előadói vannak, akik fontosnak tartják a témák olyanokhoz való eljuttatását, akiknek ritkán adatik meg a színházi fesztiválokon való részvétel. „Vannak olyan előadásaink is, amik feszegetik a színházi kereteket, a néző nem a nézőtéren ül, és a színész nem a színpadon játszik. Érzékeny témákkal foglalkozunk érzékeny módon” – tette hozzá az egyesület alelnöke.

Balog József

a MASZK Egyesület elnöke a programot bemutató sajtótájékoztatón kiemelte, hogy idén sor került a legnagyobb olyan önerőből történő beruházásra a Régi Zsinagóga épületében, amire nem volt még példa. „Sikerült olyan állapotba hozni a helyet, ami biztonságos. Teljességgel újra építettük a színpadot, 120 széket vásároltunk önerőből, a Szegedi Nemzeti Színház tűzhalálra ítélt takarófalait is megmentettük. Nincs módunk a tér teljes felújítására, de azért ez nem egy Patyomkin színház. Most már olyan épületbe tudjuk beengedni a nézőket, ami a legjobb színházi tér, ami az előadás kiszolgálását illeti. A nézők kiszolgálása nem megoldható, az ő kreativitásukra bízzuk ki, mit hoz magával, azért hogy ki, mit visz magával száz százalékos garanciát vállalunk” – fogalmazott Balog József. Új helyszínként a Grand Café várkert is belépett a produkciókba. A fesztivál nyitónapján lesz a premiere a Nővérek című előadásnak. A történet az 1800-as években játszódik, az alkotók azonban próbálták kortalanná tenni a darabot. „A legfőbb kérdés az volt, hogyan tudnánk érvényesen beszélni az emlékekről, hogy egy olyanfajta színészi kísérletezést kapjunk, ami mindig csak egy emócióra koncentrál ” – mondta

Bereczki Csilla

az előadás rendezője. A független színházi előadások kínálata idén is változatos lesz. Az Artus színház olyan interaktív produkcióval készül, amit a szervezőknek 2 hónapnyi folyamatos egyeztetése által valósulhatott meg. A sétáló színházban igaz kalandok várják az érdeklődőket. Minden nap kettő és három óra között, tíz perecenként 4 néző tudja ezeket a helyszíneket bejárni különböző instrukciók által. Határon túlról itt lesz a marosvásárhelyi András Lóránt Társulat és az Aradi Kamaraszínház, valamint a nemzetközi koprodukcióban készült Jami körzet című előadás is. A fesztivál díszvendége idén a Mentőcsónak Egység, a társulat négy előadását is el hozza Szegedre. Zárásként Balog József elmondta a fesztivál mottója a: „Miért jó kortársnak lenni?” „Akikkel egy időben élünk, a barátainkat, az ellenségeinket nem tudjuk megváltoztatni. Hiába hőbörgünk akár évtizedekig is.Az egyetlen, amit tehetünk, hogy az odakínálódott dolgokat, ügyeket megpróbáljuk átélni” – fogalmazott az a MASZK Egyesület elnöke. A 27. alkalommal jelentkező szegedi művészeti fesztivál július 21-29. között várja a független színházi produkciók iránt érdeklődő nézőket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.