Szórakozás

Fényérzékeny szörnyetegeket hoz a Biblio-bónusz

Fényérzékeny szörnyetegeket hoz a Biblio-bónusz

2011. szeptember 19., hétfő
Fényérzékeny szörnyetegeket hoz a Biblio-bónusz

Régi könyvek, bibliofil csemegék, neves írók, költők, tudósok levelei a kézirattárban, legrégebbi magyar lapok a hírlaptárban - mindez megtekinthetik és kézbe vehetik a Biblio-bónuszban részt vevő hallgatók szervezett vezetéssel a Somogyi-könyvtárban.

A Biblio-bónusz a Szegedre érkező elsőéves egyetemistáknak az első félévre ingyenes beiratkozási lehetőséget jelent a Somogyi-könyvtárba, valamint 3 témában (történelem, irodalom, szabadidő) 3-3 meghívási alkalmat, amikor megadott témában és megadott időpontban térítésmentesen áll a bibliotéka a fiatalok rendelkezésére programjaival.

A részletes kínálat ITT.

Szabadidő: Fényérzékeny szörnyetegek - Vámpírok, celluloid, televízió

Szeptember 21-én 17 órától a könyvtár 1. emeleti Folyóirat-olvasótermében fényérzékeny szörnyekről hallgatnak előadást az érdeklődők, mely bemutatja a vámpírfilm műfaját, stílusjegyeit, történetét. Kultúrtörténeti kuriózumként ismerteti azt az elméletet, mely szerint a vámpír figurája illetve a fotó, a film, majd a televízió médiuma rokonítható. Kitér a műfaj magyar vonatkozásaira, és betekintést ad a vámpírkultusz jelenlegi felfutásába, a legfrissebb tévésorozatok világába, valamint a kortárs svéd filmművészetbe.

Történelem: Az Urániától a Nők Lapjáig: női lapok a magyar sajtótörténetben

Szeptember 22-én 17 órára a 3. emeleti olvasóterembe kapunk invitálást. Milyen folyóiratokat olvastak a nők 100-150 évvel ezelőtt? Milyen volt a divat a reformkorban? Milyen frizurát hordtak a lányok és az asszonyok a XX. század elején? A Somogyi-könyvtár gazdag folyóirat-állományából megmutatják azokat a sajtótermékeket, amelyeket a korabeli női olvasók szórakoztatására, nevelésére adtak közre. Belelapozhatunk a folyóiratokba, megtudhatjuk, milyen események sodródtak az akkori érdeklődés középpontjába, milyen divatképeket és irodalmi alkotásokat közöltek a folyóiratok, kik voltak az adott kor vezető újságírói, szerkesztői. 1794-től, az első kimondottan nőknek szóló irodalmi lap, az Uránia megjelenésétől napjaink egyik legnagyobb példányszámú heti orgánumának, a Nők Lapjának az 1949-es elindulásáig kísérjük végig a női magazinok történetét.

Irodalom: „A félrecsúszott nyakkendő” – Juhász Gyula szerelmei

Szeptember 28-án 17 óra a 3. emeleti olvasóteremben az irodalom kerül porondra. Éteri tisztaságú vágyakozás és piroslámpás házakban testet öltő valóság. Így írható le az ellentét, amely

Juhász Gyula

szerelmi költészete és magánéleti tragédiája között feszül. A drámai végkifejlet a költő múzsáinak sorsát is meghatározta: közülük többen (

Sárvári Anna, Kilényi Irma, Klima Ilona

) ugyancsak a „meghívott halált” választották. Juhász Gyula szerelmeinek filmbe illő történetét a helyismereti gyűjteményben őrzött fényképek, eredeti verskéziratok elevenítik föl.

Jön, jön, jön: Spiró és Parti Nagy

A 130 éves Somogyi-könyvtár számára fontos, hogy a Szegeden tanuló fiatalok az itt töltött évek alatt megismerkedjenek a bibliotéka különleges kincseivel, amelyeknek jelentős része egyedülálló. Aki az egyetemisták közül elfogadja a könyvtár biblio-bónusz ajánlatát történelem, irodalom vagy szabadidő témában (esetleg mind a 3 témában), az az első félév során megismerkedhet a bibliotéka féltett ritkaságaival: régi könyvekkel, bibliofil csemegékkel, neves írók, költők, tudósok leveleivel a kézirattárban, legrégebbi magyar lapokkal a hírlaptárban. A Somogyiban író-olvasó találkozó keretében találkozhat az élő magyar irodalom jeles személyiségeivel (októberben a bibliotéka vendége lesz

Spiró György

és

Parti Nagy Lajos

), részt vehet könyvtárosok vezetésével olyan városismertető sétákon, ahol például Szeged kultúrtörténetében fontos szerepet betöltő vendéglátóhelyekről hallhat anekdotákat, vagy bejárhatja 1883-as királylátogatás útvonalát, amikor is

Ferenc József

osztrák császár és magyar király megtekintette az árvíz pusztítása után újjáépült Szegedet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.