Szórakozás

A Havas Boldogasszony Nagybúcsúra készül Alsóváros

A Havas Boldogasszony Nagybúcsúra készül Alsóváros

2011. augusztus 1., hétfő
A Havas Boldogasszony Nagybúcsúra készül Alsóváros
Hétvégén idén is megrendezik a Havas Boldogasszony Nagybúcsút Alsóvároson. Sokak számára a búcsú talán vásárt, körhintát, kegytárgyárusokat, szórakoztató vállalkozók letelepedését a templom körül. A hívő emberek számára viszont szentmisét, szentgyónást, találkozást az Istennel, elcsöndesedést a hétköznapok rohanásában, a sebek gyógyulását. „Nagy ünnep - írja Tömörkény – a Havi. Ez valóságos időpont, egy darab sarokkő az idők folyásában, melynek napját mindenki tudja és ismeri. Miként egyes, régibb események idejét úgy szokás meghatározni, hogy a nagyvíz előtt, vagy a nagyvíz után történt-e, akként a Havi napja is útjelző, karó az élet nagy homokjain, s a dolgok, miket az emlékezet megőriz, körébe csoportosulnak. Ez az emlékezés onnan támad, hogy Havi napján mindenki megmozdul, aki élő, hogy járuljon Mária elé.” A búcsújárás a török időkben, a XVII. század folyamán bontakozott ki. „Úgy érezzük, hogy a templomot nem csupán a hozzáfűződő csodák avatták zarándokhellyé, hanem különleges történelmi sorsa és földrajzi helyzete is: a táj megpróbált népét oltalmazta a szétszóródástól. Megőrizte hittel, de a magyar nyelve édesanyai erejével is. A Délvidékre, főleg Bánátba, majd a homokra települt népünkben tartotta ébren a szegedi származásának tudatát. Ez az összetartozás elsősorban a népi hagyományban élt” - mondja Varga Kamill ferences testvér.

Mit jelent a búcsú napjainkban?

Sokak számára talán vásárt, körhintát, kegytárgyárusokat, szórakoztató vállalkozók letelepedését a templom körül. A hívő számára szentmisét, szentgyónást, találkozást az Istennel, elcsöndesedést a hétköznapok rohanásában, a sebek gyógyulását. Ha valaki eltöri a lábát, akkor elmegy orvoshoz, röntgenre, gipszelőbe. Csontja összeforr, lába meggyógyul. De még szükséges a teljes épséghez a rehabilitáció, a gyógytorna. A teljes felépüléshez, sebekkel teli szeretetünk gyógyulásához még szükséges, hogy az egyház által előírt módon részesüljünk a teljes gyógyulás folyamatában. Ez a búcsú. A teológia tanítása szerint a búcsú Isten színe előtt a már megbocsátott bűnökért járó ideigtartó büntetések elengedése, melyet a keresztény hívő, aki megfelelően felkészült és teljesítette a kiszabott föltételeket, elnyer önmaga számára az egyház segítségével, amely a megváltás szolgálója, Krisztus és szentek elégtételt nyújtó érdemeinek kincstárát kezeli és abban részesít. Szent Ágoston így fogalmazott: a bűnök eltörlése után is fennmarad számunkra bizonyos büntetés, mert az ember könnyen kicsibe venné a bűnt, ha eltörlésével együtt minden adósságunk eltöröltetne. Kezdetben a vezeklések megrövidítése a confessorok közbenjárásával történt. Confessorok azok voltak, akik az üldözésekben kínzást szenvedtek, de túlélték, ezért később tiszteletnek örvendtek. Ma a búcsúnyerés feltétele a kegyelem állapota, a búcsúnyerés szándéka és az előírt ima vagy cselekmény elvégzése (általában imádság a szentatya szándékára: Hiszekegy, Miatyánk, Dicsőség). A búcsújárás, zarándoklat – írja Bálint Sándor - a hitbeli bűnbánatnak és elégtételnek, az emberi megnyugvás keresésének megnyilvánulása. Kivonulás az otthoni környezetből, ahol minden a munkára, mindennapi feladatokra és kötelességekre emlékeztet, lelkierő gyűjtése a további helytállásra. Ez legtöbbször közösségi megnyilatkozás. Egy-egy falunak, városnak a hívőserege régi fogadalom, esetleg évszázados hagyományok nyomán évről-évre elzarándokol egy vagy több kegyhelyre, ahol a maga, de az otthon maradottak számára is égi segítségért és kegyelemért, emberi boldogulásért könyörög.

Havas Boldogasszony Nagybúcsú 2011. augusztus 6-7.

Augusztus 6. szombat 15.00 Szentmise papi és szerzetesi hivatásokért – Ifjúsági mise Celebrál: Dr. Paskai László bíboros, ny. érsek 16.15-16.45 Zenei áhítat – Szilvási Katalin 17.00 Ünnepélyes zsolozsma 18.00 Görög Katolikus Szent Liturgia Celebrál: Szaplonczai Miklós g.k. Paróchus 19.15-19.45 Bűnbánati liturgia – fr. Hesz Dénes ofm 20.00 Rózsafüzér 21.00 Keresztút a Mátyás téren – Vezeti: Laurinyecz Mihály orosházi plébános és városunk Cserkészei 22.00 Szentségimádás a kolostor kertjében: Vezetik fiataljaink 24.00 Éjféli mise a halottakért Celebrál: fr. Kakucs Szilveszter ofm, kaplonyi plébános Augusztus 7. vasárnap 6.00 Ünnepélyes reggeli zsolozsma 7.00 Szentmise az édesanyai-édesapai hivatásokért: fr. Hessz Dénes ofm 9.00 Ünnepi szentmise – a Családokért – körmenet Celebrál: Dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök 12.00 Szentmise az idősekért, betegekért, ápolókért - utána litánia fr. Lengyel Donát ofm, Alsóvárosi káplán 15.30 Tridenti rítusú (latin nyelvű) szentmise Celebrál: fr. Barsi Balázs ofm, sümegi gvardián 17.15 ünnepélyes esti zsolozsma 18.00 A búcsú záró szentmiséje – TE DEUM; Celebrál: Gyulay Endre püspök
Havas Boldogasszony Nagybúcsú éjszakai körmenet Szeged-Alsóvároson

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.