SZEGEDma Plusz Ungerbauer Györggyel és Fodor Józseffel + FOTÓK
2011. május 15., vasárnap
A XVII. Szegedi Borfesztivál alatt közös műsorral jelentkezik a Rádió Plusz és a SZEGEDma.hu. A fesztivál végéig minden este 18.30-tól élő bejelentkezésekkel szórakoztatjuk a rádióhallgatókat és az internetezőket, meghívott vendégekkel készítve (online) interjúkat. Vasárnap Ungerbauer György csongrádi borász és Fodor József, a szegedi mazsorettbajnokság szervezője volt a vendégünk.20.20.: Köszönjük, hogy velünk tartottak, búcsúzunk a szegedi borfesztiválról. Holnap ismét élőben jelentkezünk! A legfrissebb időjárás-jelentés szerint 17-18 fokra számíthatunk, az esőt pedig megúszhatjuk. 20.10.: K.T.: A versenyzőkkel érkeztek szülők is, ez egy komoly turisztikai bevétel a városnak. F.J.: Igen, mindenképp, hiszen a 712 versenyzőnél minimum 1000 hozzátartozóval számolhatunk. K.T.: Milyen lehet az idei termés? U.Gy.: Jó termés várható. Legyen eső, majd süsse a nap a bogyókat, ilyen egyszerű a "recept", és bizony csapadékban és napsütésben sem volt hiány. 20.00.: Egy kis reklám! U.Gy.: A 77-es pavilonnál vagyunk kint a szegedi borfesztiválon, várunk mindenkit! Csongrád-Bokroson fogadunk vendégeket, harminc negyven főnek tudunk szállást biztosítani a szomszédos panzióban. Az interneten a www.ungerbauer.hu-n keressenek minket. F.J.: Aki szeretne mazsorettezni, az megtalálja az információkat weboldalunkon, a www.classicon.hu-n. 19.45.: K.T.: A mazsorett-bajnokság díjkiosztójáról érkeztek-e jó hírek? F.J.: Lett egy első és egy második helyezettünk pom-pom kategóriában, és egyébb kategóriákban egy első meg egy második. Egyébként hét zsűritag osztályozta ezt a versenyt, nemzetközi bírók is pontoztak közöttük. Három éve megújult a magyar mazsorettszövetség, és egy látványos fejlődésnek indult a honi mazsorettélet. Erős kritériumoknak kell megfelelni, szigorú szabályok vannak, ez jót tett az ágazatnak. K.T.: Az év vállalkozója címet nyerte el 2010-ben. U.Gy.: Ezt a Príma Primissima-díj keretein belül adták át, szőlész-borász még nem nyerte el, ezért is óriási elismerés ez nekünk. Ráadásul a Csongrádi borvidék év borásza címét is elnyertem. K.T.: Él még az alföldi borok iránti előítélet? U.Gy.: Létezik, kevés pénzt költünk reklámra, és nincs megfelelő összefogás, egyeztetés a borászaink közt. Nagy a távolság, amit nehéz áthidalni, míg például Villány egy zárt közösség, gyakran találkoznak a borászok és beszélgetnek, információkat cserélnek. Pedig nem rosszabbak a boraink, mint más vörösboros vidékeké. De költünk kellene a "ruhára" is, hogy a borainkat megfelelően felöltöztessük, figyeljünk a címkékre, adjuk meg a módját, mi ebben is igyekszünk az élen járni. 19.30: K.T.: Most egy Chardonnay-t kóstolunk. U.Gy.: Ez egy karakteresebb szőlő, mint az előző. Ezt inkább halakhoz, könnyebb sültekhez ajánljuk. Szerethető francia fajta, nem lehet vele hibázni, közkedvelt, minden fehérboros ember kedveli. Könnyű termeszteni, nincs vele sok gond, önmagát szabályozza. K.T.: Most kaptuk a hírt, hogy az önök egyik csapata 2. lett egy formációban, ismét egy horvátországi kvalifikáció. Tényleg, hogy kerül valaki a mazsorett közelébe? F.J.: Az én lányom például társastáncosként kezdte, ott találkozott ezzel a műfajjal és megtetszett neki. Nagyon érdekes világ ez is, mikor a kezükbe kerül valami, egyből pörgetik azt, akár egy üres ásványvizes flakont is. Bizony az is előfordul, hogy a lakás berendezése bánja a gyakorlást. K.T.: Nemcsak a borászkodással, hanem a szőlészettel is foglalkozik. U.Gy.: Az alföld legnagyobb szőlőiskoláját mi vezetjük. Nagyobb területen nevelünk növényeket, mint az alföld összes iskolája együttvéve .Mi kezdtünk először Cabernet Franc-t termeszteni, kevesen tudják, hogy ez a szőlő jobbat tud, mint a népszerű Cabernet Sauvignon, a borászok nem vallják be, de gyakran tesznek a Sauvignonba Cabernet Franc-t. 19.10: K.T.: Miért érkeztek külföldiek egy magyar bajnokságra? F.J.: Minősítést kapnak itt és ezeket a pontszámokat fel tudják használni hazájukban a versenyeken. K.T.: Mesélne a tegnapi eredményekről? F.J.: Tegnap Fodor Anita (a nagyobbik lányom) magyar bajnok lett a Classicon csapatában. Ezzel az eredménnyel a horvátországi Európa-bajnokságra utazhat ki. Szereztünk egy 2. helyet kadett-duó kategóriában, kadett-miniben (4-7 gyerek van a színpadon) a Classicon Szeged 3. helyezett lett. Páncsics Dorina ezüstérmesként szintén az utazó keretbe került. De van még egy második és egy harmadik helyezésünk is tegnapról. K.T.: A napsütéses órák száma itt, megyénkben a legmagasabb, mit ad hozzá a borainkhoz a meleg klíma? U.Gy.: A vörösborainkhoz sokat. Nem kellenek a magas savak a vörösbornak, de kialakulnak azok az anyagok, melyek viszont megadják a jellemét. A fehérboroknál viszont enyhe hátrányt jelent a sok nap és a meleg vidékünkön, főleg a kései érésű fehér szőlőkben, melyeknél a nagy meleg hatására a savak eltűnnek, így nem lehet igazán jó bort készíteni azokból. 18.55: K.T.: Beszéljünk kicsit a mazsorettről a számok tükrében. Fodor József: 712 versenyző érkezett, 346 produkcióval, 25 magyar csapat és két külföldi. Óriási a fejlődésen ment át ez az ágazat. Három korcsoportban folyik a verseny. Kadett, junior, senior, 13 és 15 éves kor alattiak, illetve 15 év felettiek. K.T.: Átesett egy komoly változáson a mazsorett. F.J.: Mindenki azt hiszi, hogy ez a műfaj csak arról szól, hogy megy a fúvószenekar a lányok pedig utánuk, miközben forgatják a botot. Nem csak erről szól. Úgy mondanám, hogy a lányok táncolnak a bottal együtt, miközben különböző zenék szólnak, szebbnél, szebb koreográfiákat bemutatva. Pukkan a dugó! U.Gy.: Kevesen tudják, hogy ez a szőlő egy francia fajta, a Pinot-családnak a tagja, nem magyar fajta, de Badacsonyba került először, mikor behozták az országba. Enyhén fűszeres, a bogyóhéj tartalmazza az ízek nagy részét, így gyorsan kell kipréselni. Enyhe távoli aromák jellemzik, ezért ennél a bornál szigorúan be kell tartani a 10 fokos fogyasztási hőmérsékletet. A dugó kihúzása után az ég is "megajándékoz" minket egy kis nedvességgel... csepereg az eső. 18.40: Kezdődik a műsor! Király Tamás: Melyik lesz az első bor, amit először kóstolni fogunk? Ungerbauer György: A szürkebarát. Ami azért érdekes, mert ez a fajta nem honos itt. Azt a savat nem tudjuk vele elérni, mint Badacsonyban, de egy finom szép küllemű nedű készíthető belőle. K.T.: Ön egy újító szellemű borász? U.Gy.: Mi mindenben újítunk. Műszerész családból származom, édesapám is mindig azon volt, hogy új dolgokat alkosson. Csongrád vörösboros vidék. Épp elég vörösbort áruló borász van, mi más jellegű termékekbe is belevágunk. Mi nem pusztán az ivást, hanem a borkultúrát is szeretnénk terjeszteni, amihez meg kell ismerni a borfajtákat. 18.25: Asztalra kerülnek a borok, egy 2009-es cserszegi fűszeres "landol" először a poharak mellett. A tegnapihoz képest hűvösebb az idő (na, majd egy-két pohár Ungerbauer-rozé felmelegít), szerencsére az esőt eddig megúsztuk. 18.20: Köszöntjük kedves olvasóinkat! Itt a Széchenyi téren, a Vásárhelyi Pál-szobor mellett a piros Rádió Plusz sátor alá megérkezett Ungerbauer György csongrádi borász és Fodor József a szegedi mazsorettbajnokság egyik főszervezője (a műsorral egy időben zajlik a XI. Magyar Mazsorett Bajnokság a Radnóti Miklós Gimnázium sportcsarnokában). Kövessék az élő közvetítést 18.30-tól a Rádió Pluszon és a SZEGEDma.hu-n! A műsorvezető Király Tamás, online "riporterünk" pedig Dobó Csaba lesz.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.