Szórakozás

Beszélgetés Benesről és a csehszlovákiai magyarság üldözéséről

Beszélgetés Benesről és a csehszlovákiai magyarság üldözéséről

2008. november 20., csütörtök
Beszélgetés Benesről és a csehszlovákiai magyarság üldözéséről

"Edvard Benes és a csehszlovákiai magyarok üldözése 1945 után" címmel beszélget Gulyás László egyetemi docenssel Miklós Péter történész, a SZEGEDma publicistája november 21-én, pénteken 18 órától a KDNP szegedi székházában (Szeged, Victor Hugo u. 3.).

Gulyás László

a Szegedi Tudományegyetem docense a témának avatott szakértője, hiszen idén jelent meg „Edvard Benes. Közép-Európa koncepciók és a valóság" című több mint ötszáz oldalas monográfiája. Gulyás László úgy véli:

Benes

az egyik legfontosabb, nem magyar közép-európai politikus a magyar nemzet huszadik századi történelme szempontjából. A cseh politikus - akinek életművét 1988 óta kutatja Gulyás - ott bábáskodott a történelmi Magyarország felszámolásánál, a trianoni békekötés feltételeinek kialakításánál, és egyik létrehozója a magyarellenes kisantantnak. 1945 után a benesi politika következtében hárommillió németet és több mint kétszázezer magyart üldöztek el Csehszlovákiából.

Miklós Péter

történész, a Móra Ferenc Múzeum munkatársa, a Szegedi Tudományegyetem Történeti Intézetének oktatója. Egyház- és művelődéstörténeti kutatásai mellett a kisebbségtörténet is kutatási témája. Az utóbbi években több tanulmánya és forrásközlése jelent meg a Kárpát-medencei magyar-szlovák együttélésről, annak is vallási és kulturális aspektusairól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.