Szeged

Soha ilyen hajnalt nem élhettek még át a szegediek

Soha ilyen hajnalt nem élhettek még át a szegediek

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. július 11., csütörtök
Soha ilyen hajnalt nem élhettek még át a szegediek

A szerdai forró nap után estére sem frissült a levegő. Július 10-ére virradóra a hegyvidéki és a délnyugati határ menti területek kivételével 20 fok felett alakultak a hajnali minimum értékek – számolt be a met.hu.

 

Fonyódon, illetve Szeged belterületén található állomásokon pedig csupán 25,3 fokig tudott süllyedni a hőmérő higanyszála, így új napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord született. 

Az eddigi napi rekordérték a 2011-ben mért 24,4 fok volt, amelyet Pécs Árpádtető mérőállomása rögzített.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.