Szeged

Elviselhetetlen kánikula Szegeden: a 40 fokot is elérjük

Elviselhetetlen kánikula Szegeden: a 40 fokot is elérjük

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. július 12., péntek
Elviselhetetlen kánikula Szegeden: a 40 fokot is elérjük

Az ország nagy részén lehet még fokozni a már így is forró helyzetet a következő napokban - csupán az északnyugati országrészben lehet árnyalatnyival visszafogottabb meleg (ott is inkább csak a határhoz közeli tájakon).

 

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütésre számíthatunk. A gomolyfelhő-képződés főként délutántól erőteljessé válhat, és elszórtan - nagyobb számban az ország északi felén - alakulhatnak ki záporok, zivatarok, amelyeket lokálisan intenzív csapadék, erős vagy viharos széllökés kísérhet. Zivataroktól függetlenül helyenként megélénkül a délire, délkeletire forduló szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 41 fok között várható, legmelegebb az Alföldön lesz. Késő estére is csak 25 és 33 fok közé csökken a hőmérséklet - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Szegeden a pénteki csúcshőmérséklet eléri a 40 fokot is.

Folytatódik a kánikula. A tartós hőség leginkább az időseket és a szív-érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel, valamint fokozódik a fülledtség, ami jelentős terhet ró a szervezetre. A szív-és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés, fulladás jelentkezhet. Erős lesz az UV sugárzás, valamint a hőguta, kiszáradás és leégés veszélye, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást - írja a Köpönyeg.
 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.