Szeged

145 éve ezen a napon született Szeged páratlan írója, Móra Ferenc

145 éve ezen a napon született Szeged páratlan írója, Móra Ferenc

"Alig élt magyar író, aki annyira a Közönség elé tárta volna csodálatosan változatos és gazdag életének minden mozzanatát, mint Móra Ferenc"

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2 órája
145 éve ezen a napon született Szeged páratlan írója, Móra Ferenc

1879. július 19-én született Móra Ferenc író, újságíró, könyvtár- és múzeumigazgató, a Kincskereső kisködmön és az Aranykoporsó írója, a „tiszteletbeli makói”. A mai napig nemcsak Szeged, de Magyarország legnépszerűbb írói között szerepel.

Rendkívül tartalmasan telt elétének 54 éve.

 

Magánélete

Móra Ferenc Kiskunfélegyházán született 1879. július 19-én. Apja örökös pénzgondokkal küzdő szegény szűcsmester, anyja kenyérsütő asszony volt. A szülők a nagy szegénység ellenére is mindent megtettek azért, hogy fiaik, Ferenc és a bátyja, István tanult emberek legyenek.

Kiskunfélegyházán született Móra Ferenc 1879. július 19-én. Apja örökös pénzgondokkal küzdő szegény szűcsmester, anyja kenyérsütő asszony volt. A szülők a nagy szegénység ellenére is mindent megtettek azért, hogy fiaik, Ferenc és a bátyja, István tanult emberek legyenek.

Móra Ferenc a kiskunfélegyházi gimnáziumban tanult, és már 16 éves korában verse jelent meg a Félegyházi Hírlapban. A pesti egyetemen földrajz-természetrajz szakos volt, de tanulmányait három év múlva félbehagyta. Rövid ideig Felsőlövőn tanított.

Felesége Walleshausen Ilona volt, aki a maga korában szintén országos ismertséget szerzett Móra Ferencné néven írt és számos kiadást megért szakácskönyvével. Egyetlen lányuk született, Móra Anna, aki az író sok művében megjelenik, Panka néven.

1934. február 6-án hunyt el, sírhelye a Szegedi Belvárosi Temetőben található.

 

Írói pályája

Móra Ferenc 1902-ben lett a Szegedi Napló újságírója. Volt városházi tudósító, majd Csipke aláírással a lap Máról holnapra című tárca-, glossza- és karcolatsorozatának írt, hamarosan Tömörkény mellett a lap vezető publicistájaként jegyezték. 

1904-ben a Tömörkény igazgatása alatt álló Somogyi Könyvtár és Városi Múzeum munkatársa lett.

Az író 1913-ban a Szegedi Napló főszerkesztője lett, költőként, ifjúsági íróként és politikai újságíróként is országos hírnévre tett szert. 1915-ben a Petőfi Társaság tagjává választották, majd két évvel később 

a Somogyi Könyvtár és Városi Múzeum igazgatója lett.

Később a Magyar Hírlap közölte írásait, útirajzait, ásatásairól szóló színes, már-már novellisztikus tudósításait. A líra és a publicisztika mellett a húszas évek elejétől a regény műfajában is kiteljesedett. 

Az írót 1932-ben Szegeden díszdoktorrá avatták, e jeles alkalommal adta át az Aranykoporsó című történelmi regény első példányát az egyetemnek.

Több száz szerzeménye közül nagyon nehéz csak néhányat kiemelni, de a következők biztosan köztük lennének:

  • Kincskereső kisködmön
  • Aranykoporsó
  • Rab ember fiai
  • Ének a búzamezőkről

 

Szerencsés kutatónak is mondhatta magát

1904-ben került az intézményhez Móra Ferenc, a természetrajzi tár rendezésére. E tevékenységen túl részt vett a néprajzi gyűjtésben is, de mint múzeumi szakember közismertté ásatásai révén vált. 

1907 és 1914 között a Torontál megyei Csókán európai hírű kőkori telepet tárt fel, s Szeged környékén szinte minden korból értékes leletekkel gyarapította a hazai régészetet.

Móra a múzeumi évei alatt 104 lelőhelyen ásott, és 12 régészeti témájú cikke jelent meg. Pályafutását, és a vidéki múzeumok működését abban a korban az általános pénzhiány jellemezte.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.