Szeged

Múltidéző: a Szeged elleni első amerikai légitámadás

Múltidéző: a Szeged elleni első amerikai légitámadás

2024. június 2., vasárnap
Fotó: Szanka József
Múltidéző: a Szeged elleni első amerikai légitámadás

A Szeged elleni amerikai légitámadások története egy elfeledett történet volt eddig. Most, a 80. évfordulóra megjelenő „A célpont a mai napra: Szeged” A Szeged szabad királyi város elleni II. világháborús amerikai stratégiai légitámadások története című könyvem azonban végre méltó emléket állít ennek a borzalmas eseménysornak, ennek a szörnyű veszteségnek.

A rendező pályaudvar környéke Ludwig Olga rajzos naplója szerint

 

A könyvből kiragadott részletek segítségével idézem fel az aznapi eseményeket.

Aznap, 1944. június 2-án, pénteken az amerikai repülők a szegedi rendező pályaudvart célozták. A bombaszőnyeg aránylag jó koncentráltsággal takarta be a célpontot, azonban több helyen belecsúszott Alsóváros lakóházai közé. A támadást végrehajtó amerikai repülőalakulat általános összefoglalója így rögzítette az eseményeket:

(…) miután képtelen volt rést találni a Miskolc feletti felhőzetben, Szeged déli pályaudvarát bombázta, a fotók tanulsága szerint aránylag jó koncentráltsággal. (…)

Harmincnégy bombázó repülőgép két perc alatt 75 metrikus tonnányi, összesen 331 darab bombát dobott le. Az eredménye? Számunkra, akik ezt nem láttuk a saját szemükkel, felfoghatatlan. Mondja el inkább két korabeli szemtanú. Egy légvédelmi tüzér így emlékezett rá vissza:

(…) Végre csend van. Halotti csend, a szó szoros értelmében. Én élek, erre eszméltem. De mi van körülöttem? Az leírhatatlan. Füst, por száll a levegőben. (…) Elképesztő látvány. Körülöttem óriási bombatölcsérek. Az egész libalegelő felszántva a bombatölcsérektől. A gyakorlatozó fiúk eltűntek a szakaszvezetővel együtt. A rendező állomás két darab felvételi épületéből az egyik romhalmaz. (…) A legelő város felőli oldalán a lakóépületek nagy része is romokban. (…) A házak felől női sikoltozás, sírás. (…)

Egy akkor gyermekkorú civil túlélő visszaemlékezése szerint:

(…) három bomba esett a házunkra, teljes telitalálat érte. (…) Ott sorba a házakat telitalálat érte. (…) Mikor lefújták a légiriadót, kijöttünk a bunkerból, vagy a céklásveremből, és az égett poros-füstös szagra arra nagyon emlékszem. Az nagyon megmaradt bennem. (…) Édesapán mikor hallotta ezt, igyekezett haza és a vasútnál nem engedték be (…) nagynehezen át tudott jutni (…) biztos volt benne, hogy ottmaradtunk a bomba alatt. (…) Később is kérdeztük aput, hogy minden odamaradt (…) nem maradt meg semmi, csak egy borjút húztak ki élve (…) kérdeztük, hogy ezt hogy lehetett kibírni? Azt mondta, annak örült, hogy életbe talált!

A halálos áldozatok száma megközelítette az 50 főt, köztük egy tucatnyi légvédelmi tüzérrel, akiket a nyílt gyakorlótéren ért a bombázás. Aznap összesen 212 ház rongálódott meg, ebből 58 teljesen megsemmisült.

A szegedi rendező pályaudvar lebombázott épülete

 

A város saját halottjainak tekintette az áldozatokat. Az elesett katonákat 1944. június 4-én a belvárosi hősi temetőben, a civileket pedig másnap, június 5-én temették el az alsóvárosi temetőben a város költségén. A korabeli híradások szerint 20 000 fős megdöbbent tömeg kísérte a polgári áldozatokat utolsó útjukra az alsóvárosi temetőben.

E támadást követően még öt alkalommal bombázták a várost az amerikai bombázó repülőgépek, utolsó alkalommal 1944. szeptember 3-án. A város légitámadások okozta teljes vesztesége horribilis. A személyi veszteség száma megközelítette az 1879. évi nagy árvíz személyi veszteségét, az anyagi kár pedig csak becslések alapján a város 1944. évi költségvetésének tízszeresére rúgott.

Ezek alapján úgy gondolom, nekünk, az utókornak kötelességünk az eseményeknek és főként az áldozatok emlékét megőriznünk és ápolnunk.

 


Oláh András Pál

történész, levéltáros

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.