Szeged

Múltidéző: a liget csúcsa, az UFO, az ikrek, és az Öreg Hölgy-avagy Szeged víztornyai

Múltidéző: a liget csúcsa, az UFO, az ikrek, és az Öreg Hölgy-avagy Szeged víztornyai

Öt víztorony segíti a véros vízellátását

Kibédi Péter
2024. április 21., vasárnap
Múltidéző: a liget csúcsa, az UFO, az ikrek, és az Öreg Hölgy-avagy Szeged víztornyai

A múlt héten bemutattuk az ország legidősebb, még ma is működő vasbeton víztornyát. A Szent István téri építmény mellett Szegeden még négy, hasonlóan különleges víztornyot találunk, a három modern mellett, ismerjük meg ezeket is.

A hetvenes évek óta Tarján egyik központi tere (Fotó: Fortepan)

 

A legelső

A 20. század elején a növekvő vízigény kielégítésére a szegedi városvezetés elrendelte a magas – és alacsony nyomású vízvezetéki csőhálózat kiépítését. 1903 áprilisában pályázatot hirdetettek egy 1000 köbméteres víztorony tervezésére. A pályázatot Zielinski Szilárd nyerte, akinek a tervei alapján 1904-re elkészült Szeged első víztornya, ami a mai napig működik. A víztorony magassága a terepszinttől a legfelső kilátószintig 46 méter. Kecses formája miatt az Öreg Hölgy becenévvel illették.

A szegedi belváros egyik ékköve a szecceiósjegyeket magán hordozó épület

 

Az Erzsébet-liget tornya

Az 1950-ben kezdték tervezeni, hogy víztornyot építenek Újszegeden, a környék jobb ivóvíz ellátása érdekében. A tervek 1951-ben készültek el a Szegedi Tervező Intézetben, Szojka Jenő vezetésével. A vízvezeték a Temesvári körúton haladt végig, így oldották meg a városrész korszerű csatornázását is. A 36 méter magas, 500 m3-es víztornyot 1954. szeptemberében helyezték üzembe.

Egykoron a vidámpark volt, ma egy szabadidőpark van a tövében

 

A "tarjáni" és "újszegedi" ikrek

A tarjáni és az újszegedi víztorony úgy hasonlít egymásra, mint két tojás. Nem csoda, hiszen mindkét torony terveit Vizvárdy István és Söpkéz Gusztáv készítette el. 

A htvenes években a tízemeletes házak miatt kellett a víztornyot megépíteni Tarjánban, igaz akkoriban még akadtak a városrész régi képét meghatározó egyszintes házak is (Fotó: MTI)

 

A tarjáni 1968–1970 között, míg az újszegedi 1971 és 1973 között épült, mindkettő 60 méter magas. A tarjáni torony a lakótelep vízellátásáért felel, újszegedi ikre viszont a 120 lakásos 17 emeletes ház vízellátását biztosítja elsősorban.

Újszeged látképéből kimagaslik a víztorony és a toronyház (Fotó: facebook.com)

 

Leszállt egy UFO Rókuson

Szeged legfiatalabb és 66,5 méterrel a legmagasabb víztornya, a rókusi, amelyet 1985 decemberében adtak át. A világon 1985-ig mindössze három, a rókusi víztoronyhoz hasonló létesítmény épült. A nyolcvanas években a Budapesti Műszaki Egyetemen tananyag is volt az érdekes szerkezetű, egyedi mérnöki teljesítménnyel létrejött víztorony. Alakja miatt sokan emlegetik "Rókusi UFO" néven.

Épül az UFO leszálló Rókuson (Fotó: Délmagyarország)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.