Szeged

Elkezdődött a 32. MCSE Vándorgyűlés Szegeden (Galéria)

Elkezdődött a 32. MCSE Vándorgyűlés Szegeden (Galéria)

Nagy Zsuzsanna, családterapeuta, Sulyok Tamás köztársasági elnök felesége nyitotta meg a kétnapos rendezvénysorozatot.

Márton Andrea
2024. április 12., péntek
Elkezdődött a 32. MCSE Vándorgyűlés Szegeden (Galéria)

Ezévben április 12-13-án Szegeden tartják a Magyar Családterápiás Egyesület 37. Vándorgyűlését, melynek keretcíme Biztonságkeresés a változásokban.

A cím magáért beszél, széles lehetőségeket nyújtva a régi és új, az ismerős és ismeretlen, a kint és bent, a kapaszkodók és nehézségek (vagy nehézkedések) spektrumon. A szervezők részéről igyekeznek a lehető legtöbb oldalról közelíteni a témához nemcsak plenáris előadásokkal és workshopokkal, hanem az elmúlt években nagy sikerrel szereplő kerekasztal beszélgetésekkel is.

Fotó: Gemes Sandor                   

 

Az ünnepélyes megnyitó beszédet Nagy Zsuzsanna, a szegedi családterapeuta, Sulyok Tamás köztársasági elnök felesége mondta el. 

Az két napos rendezvénysorozatot nagy érdeklődéssel fogadták, már a reggeli órákban is sokan ellátogattak. 

A családterápia az 50-es években született az USA-ban a rendszerelmélet és kibernetika bázisán. Kialakulásában és elterjedésében szerepet játszottak a fentiek mellett a pszichoanalízis, a csoportterápia és a kommunikációelmélet kutatási eredményei. A XX. század második felében széles körben elterjedt Európában és a világ minden részén. A kapcsolati tényezők figyelembe vétele és rendszerszemléletű gondolkodás paradigmaváltást képviselt az egyéni, intrapszichés megközelítéshez képest. Magyarországon a Magyar Pszichiátriai Társaság Családterápiás Munkacsoportjának szakmai utódaként 1989-ben alakult meg a Magyar Családterápiás Egyesület, amely a hazai képzés, továbbképzés és családterápiás tevékenység koordinálója, jelentős külföldi társszervezetek partnere (EFTA, IFTA).

A terápiás iskolák irányultságától függően a család kommunikációs, strukturális, szociokulturális, történeti, érzelmi, etikai rendszerként való koncipiálása jellemzi a terápiás gyakorlatot. A családterápia történetében megjelenő számos irányzat az ezredfordulóra az integrációs törekvésekkel jellemezhető. A strukturális, stratégiás, problémaközpontú, megoldásközpontú, viselkedésterápiás irányzatok mellett a jelenlegi terápiás színtérben hangsúlyosan jelen vannak a tárgykapcsolati, intergenerációs valamint narratív irányzatok is.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.