Szeged

SzegedMA Podcast: Sötétzöld álláspontot képvisel a szegedi Momentum

SzegedMA Podcast: Sötétzöld álláspontot képvisel a szegedi Momentum

Német Ferenc a szegedi Momentum által felvetett kérdésre is válaszolt

Kovács György
2024. március 18., hétfő
SzegedMA Podcast: Sötétzöld álláspontot képvisel a szegedi Momentum

Podcast sorozatunk, a Szeged Választ harmadik vendége Német Ferenc, a szegedi Fidesz önkormányzati képviselője, egyben a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara országos alelnöke, területi alelnöke volt. Az adásban terítéken voltak közbiztonsági kérdések, és még a szegedi Momentum által feltett kérdésre is választ adott.

 

 

Miközben Európa egyre több országban növekszik a bűnözés, addig Magyarország sokat tudott javítani a közbiztonságon. Ma már Magyarország a világ 18. legbiztonságosabb országa, ezzel számos nyugat-európai országot is lehagyva. 

Ha megnézzük például az elmúlt 15-20 évet, akkor azt látjuk, hogy Magyarországon a bűncselekmények száma lefeleződött

- ismertette Német Ferenc, aki hozzáfűzte, a súlyos bűncselekmények pedig ennél is nagyobb arányban csökkentek. A képviselő kiemelte, Újszeged számára újabb problémát jelenthet, ha Románia belép a schengeni övezetbe, 

a jelenleg déli határt ostromló migráns közösségek meg fognak megindulni Románia felől, a román határtól Újszeged felé is.

 

Sötétzöld álláspontot képvisel a szegedi Momentum

Márciusban vált hivatalossá, hogy kínai rendőrök is járőrözhetnek Magyarországon. A szegedi Momentumnak nem is kellett sok idő, hogy ebbe is beleálljon. Szegedi alelnökük szerint a kínai rendőrök nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, és nem érti, miért van erre szükség. Közösségi oldalán fel is tette a kérdést, "hol van ebben a magyar érdek, amire oly gyakran hivatkozik Orbán?" - a képviselő szerint ez sötétzöld álláspont, és kiemelte, hogy bűncselekményeket nemzetközi együttműködések során lehet igazán visszaszorítani.

Ha szeretnénk valamilyen bűncselekménykört visszaszorítani, akkor nem baj, ha külföldi rendőrökkel együttműködünk. Erre számtalan nagyon jó példa van.

Felhívta rá a figyelmet, az FBI-nak is van magyarországi kiképzőközpontja, de Magyarország több, nemzetközi szervezettel is együttműködésben dolgozik, mint az Europollal, Interpollal, az EU Bűnüldözési Képzési Ügynöksége pedig egyenesen Budapestre tette központját. 

Például itt van a szerb-magyar együttműködés, amelyben a rendőri szervek - bár nem uniós ország Szerbia - állandóan egyeztetnek és nagyon gyönyörű eredményeket érnek el, például határvédelemben vagy a szervezett bűnözésben. Magyar rendőrök is voltak és vannak lent, Észak-Koszovóban. Szerb részen is próbálnak rendet tartani. Nem gondolom, hogy a Koszovó vagy Albánia szempontjából nemzetbiztonsági kockázat az ott lévő magyar rendőrség. Vannak Horvátországban a tengerparton magyar rendőrök nyáron a szezonban. (...) Itt a szegedi határon teljesítenek szolgálatot cseh, lengyel, osztrák, szlovák rendőrök. (...) A nyáron láthatjuk a Balatonnál az osztrák rendőröket, akik segítik a rendőrök munkáját. Ott sem hiszem, hogy nemzetbiztonsági kockázat

- sorolta, majd kiemelte, az ilyen jellegű együttműködések a nyelvi akadályok leküzdésének érdekében is fontosak. Mint mondta, ha érkeznek Szegedre kínai rendőrök, akkor ők egyben tudnak segíteni kínaiak elleni intézkedésben, illetve segíteni tudják azon kínaiakat, akiket sérelem ért. 

 

A beszélgetést itt tudja meghallgatni teljes terjedelemben, amiben szó van még többbek között a szegedi kerékpár- és tömegközlekedésről, parkolásról, szociális lakásokról:

 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.