Szeged

Szegedi tudósok: immunológus, allergológus, egyetemi tanár

Szegedi tudósok:  immunológus, allergológus, egyetemi tanár

Márton Andrea
2024. március 2., szombat
Szegedi tudósok:  immunológus, allergológus, egyetemi tanár

Szegedi tudósok cikksorozatunkban bemutatjuk szegedi kötődésű, a tudomány valamely ágával foglalkozó személyeket. E heti részben Széchenyi-díjas magyar orvos, bőrgyógyász, immunológus, allergológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja.

 

 

Életpályája

 

Kemény Lajos Szegeden született 1959. április 14-én. Széchenyi-díjas magyar orvos, bőrgyógyász, immunológus, allergológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológai Klinika igazgatója, tanszékvezető egyetemi tanára, az MTA–SZTE Dermatológiai Kutatócsoport vezetője, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese. Életpályája Kemény Lajos 1959. április 14-én született Szegeden. A szegedi Tömörkény István Gimnázium falai között végezte középiskolai tanulmányait. 1983-ban szerzett általános orvosi diplomát a Szegedi Orvostudományi Egyetemen (SZOTE). Orvosi diplomája megszerzése óta a SZOTE (2000-től a jogutód Szegedi Tudományegyetem) Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán dolgozik, 1987-ig klinikai orvosként, majd 1993-ig tanársegédként. Közben 1990-ben elnyerte az orvostudomány kandidátusa fokozatot, és 1990-től 1991-ig Humboldt-ösztöndíjasként a müncheni Lajos–Miksa Egyetem Bőrklinikáján kutatott.

1993-ban adjunktussá nevezték ki, 1996-ban habilitált, 1997-ben pedig megkapta a docensi címet. 1998-ban megszerezte az MTA doktora fokozatot. 2001-ben vendégprofesszorként a düsseldorfi Heinrich Heine Egyetem Bőrgyógyászati Klinikáján folytatott kutatást. 2002-ben egyetemi tanári kinevezést kapott. 2004-ben az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán tanszékvezetői beosztásba került. 2006-tól 2014-ig az SZTE ÁOK dékánhelyettese, majd 2014-től az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese. 2007-től az SZTE ÁOK Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola vezetője. 2019-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választották. A fényterápia, a biotechnológia és a molekuláris biológia kapcsán 23 szabadalommal rendelkezik.Elsők között mutatott ki HHV8 vírust klasszikus Kaposi-sarcomában és Merkel-sejtes polyomavírust Merkel-sejtes carcinomában. 

Elsőként azonosított bőr és hüvely nyálkahártya hámsejtjein baktériumok felismerésére szolgáló Toll-like receptorokat, leírta a természetes immunitásban betöltött szerepüket.

 Megállapította, hogy a bőrben a P. acnes filotípus specifikus módon fokozza a gyulladástkeltő citokinek képződését, és hozzájárul az akneban látott gyulladás kialakulásához. Hámsejtekben az UV sugárzás sejtszintű hatásában fontos szerepet betöltő fehérjét (COP1) azonosított. Kutatócsoportja fejlesztette ki bőrbetegségek kezelésére a xenon-klorid excimer lézerkezelést. Elsőként alkalmazott xenon-klorid excimer lézerkezelést pikkelysömörben, festékhiány-betegségben és atopiás dermatitisben. Új fényterápiás kezelési eljárást dolgozott ki a szénanátha kezelésére. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.