Szeged

Nem lehet tovább halogatni a Milkó-palota felújítását, de még akad kérdés

Nem lehet tovább halogatni a Milkó-palota felújítását, de még akad kérdés

Az önkormányzati propagandalap hozta kellemetlen helyzetbe az alpolgármestert

Kovács György
2024. február 20., kedd
Fotó: Kovács György
Nem lehet tovább halogatni a Milkó-palota felújítását, de még akad kérdés

A Milkó-palota Szeged városképének egy meghatározó eleme, amely évtizedek óta éktelenkedik a belvárosban. Ennyi idő után úgy tűnik, meghallgatásra leltek az ott lakók és kezdetét veheti a felújítás, de korábban is kaptak már ilyen ígéretet, amiből semmi sem lett.

Binszki József, DK-s alpolgármester sajtótájékoztatót tart a Milkó-palota felújítása kapcsán. Fotó: Kovács György/Szeged Ma

 

Az eperházként is emlegetett Milkó-palotát még a nagy árvíz után, az elbontásra ítélt vár tégláiból építették 1883-ban. Az épület utolsó, komolyabb ráncfelvarrására az 1978-as évben történt, amikor födémet cseréltek. Az ezt követő hosszú évtizedek alatt még csak egy tisztasági festésre sem került sor, hiába panaszkodtak számtalanszor az ott élők a tarthatatlan állapotokra. 

A műemlékvédelem alatt álló palota 2009-ig száz százalékban az önkormányzat tulajdonában állt, utána került át az IKV Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt.-hez. Binszki József, DK-s alpolgármester elmondása szerint jelenleg az IKV 78,02 tulajdonrészt birtokol, 13 lakás pedig magántulajdonban van. 

Az alpolgármester felidézte, 2009-ben már történt egy állagfelmérés, amely tavaly megismétlődött. A kettő között több kisebb javítás történt, de egy egybefüggő, teljes körű felújítás azóta is várat magára, 

viszont most itt az ideje, mert tovább halogatni úgy érezzük, hogy nem lehet

- szögezte le.

Az idei évben 20 millióból elkészítik a felújítási tervet, valamint idén 250 milliót elkülönít az önkormányzat a felújításra. A végső összegről nem tudott még nyilatkozni az alpolgármester, mert ahhoz szükséges a tervek elkészülése. A városvezetés úgy számol, hogy a 250 millió a bekerülési összeg fele lesz, amit az ott lévő tulajdonosoknak is ki kell majd egészíteniük tulajdoni hányaduknak megfelelően, azaz közel 22 százalékkal. 

A sajtótájékoztató meglepő fordulatát az önkormányzati lap okozta.

Az önkormányzati fenntartású lap újságírója megkérdezte, a Milkó-palota 13, magánkézben lévő lakás tulajdonosa hozzá tud-e járulni a kiadásokhoz, amelyre az alpolgármester válasza az volt:

Megmondom őszintén, nem mértük fel.

Hozzátette, feltételezi, hogy a lakók is kitudják fizetni a saját részüket, mivel az ott élők keresték meg az IKV-t a felújítási szándékkal. Arra a részre nem tért ki, hogy az IKV bérlemények lakói, vagy a többi tulajdonos kereste meg az IKV-t a felújítási szándékkal. Binszki József azzal folytatta,

Nem mértük fel azt, hogy a magántulajdonosok mennyiben tudnak hozzájárulni ehhez. Mondom még egyszer, tulajdoni részük arányában kell hozzájárulni 

A DK-s alpolgármester hozzátette azt is, számára evidencia, hogy a lakók hozzájárulnak majd a költségekhez, amelyre az önkormányzati lap újságírója azt válaszolta, persze, hogy evidencia, csak nem így szokott lenni. A kellemetlen pillanatba hozott Binszki József erre csak annyit tudott reagálni, hogy visszakérdezett: Nem így szokott lenni?

Végül az alpolgármester kitért arra is, hogy a mai nap folyamán tartanak egy társasházi közgyűlést, ahol ismertetik az ott lakókkal a felújítás menetrendjét.

 

2011-re ígérték a felújítást

A Délmagyar 2010 szeptemberében írta: „– Szakértők vizsgálták, milyen faanyagból készültek az eredeti nyílászárók, milyen kőanyagot és falfestéket használtak a hajdani építők a 2000 négyzetméter alapterületű, háromszintes épületben – magyarázta Balla Béla, az IKV Zrt. beruházási irodavezetője a hosszú előkészületet. A kész tervekkel a kezükben írták a közbeszerzési eljárást, ami nemsokára lezárul. A kivitelezővel novemberben kötnek szerződést, és jövő ilyenkorra be is fejeződhet a 180 millió forint értékű helyreállítás. Felújítják a Belvárosi híd közelében álló épület teljes tetejét 2000 négyzetméteren, ahol gondoskodni kell az egyedi mázas cserepek legyártásáról is. Bélelik a több mint harminc kéményt, elvégzik a díszbádogozást. (...) Felújítják vagy cserélik az ablakokat, rendbe teszik az összes csatornát, kifolyót, kődíszt, díszrácsot. Eltüntetik az előtetőket és a falból lógó vezetékeket, javítják a bejáratokat, kapualjakat, valamint a Stefánia felőli és a Deák Ferenc utcai két főkaput. Az eredeti terveknek megfelelő kovácsoltvas korlátokat készítenek. A változások sorából biztosan a homlokzat színe lesz a legfeltűnőbb. A negyven éve, az utolsó renováláskor rózsaszín árnyalatúra mázolt palotáról ugyanis a műemlékvédelmi felügyelet kimutatta: eredetileg nem ilyen, hanem zöldes-barnás árnyalatú lehetett a vakolat."

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.