Bulvár

Tudósok megfejtették Mona Lisa mosolyát

Tudósok megfejtették Mona Lisa mosolyát

2017. március 13., hétfő
Tudósok megfejtették Mona Lisa mosolyát

Évszázadok óta foglalkoztatja az embereket Mona Lisa mosolya. Egyesek szerint da Vinci híres portréfestménye egy szomorú nőt ábrázol, mások szerint visszafogottan mosolyog. A tudomány pontot rakott a rejtély végére: Mona Lisa nagyon is boldog.

Szokatlan kísérletet folytatottak a németországi Freiburg Egyetem kutatói, 100 résztevevő bevonásával ugyanis egyértelműen megállapították: Mona Lisa mosolya boldogságot sugall - írja a francia

Mariëtte Le Roux

. "Komolyan megdöbbentünk" - mondta a kutatás végeredményére utalva az egyetem neurológusa,

Juergen Kornmeier

. A kutatócsapat a világ egyik leghíresebb festményét használta fel arra, hogy végre pontosan leírja, hogyan értelmezik az emberek a vizuális jeleket, így például az arckifejezéseket. Azért választották éppen Mona Lisa-t, mert da Vinci nőportréjára megfejethetetlen rejtélyként tekintenek. Eddig. A kora 16. századi da Vinci-festményt fekete-fehérben sokszorosították, majd egy képszerkesztő program segítségével négy fotón eltérő mértékben lebiggyesztették a szája sarkát, hogy szomorúbb legyen, további négyen pedig felfelé görbítették, hogy boldogságot sugározzon. Az eredeti képpel együtt összesen kilenc Mona Lisa-verzió született. A résztvevők közül egyszerre tizenketten nézhették a manipulált festmények másolatát, összesen harminc alkalommal. "Nagy meglepetésünkre azt az eredményt kaptuk, hogy da Vinci festményét boldognak találták" - mondta a neurológus. Ez az esetek 97 százalékára igaz volt. "Az eredmények megerősítik, hogy a boldogság és szomorúság észlelése nem fix skálán mozog agyunkban" - fejtette ki a kutató az összefüggéseket. Agyunk nagyon gyorsan feltérképezi az előttünk lévő arcot, majd azt teljes körűen megvizsgálva alkot pontos képet a meglévő tapasztalatok alapján - folytatta. Az érzelmek dekódolása a pszichiátriai rendellenességek megértéseben segítheti majd az orvostudományt. A kísérletet legközelebb pszichiátriai betegekkel is megismételhetik. Egy kutatás másik érdekessége az volt, hogy a "boldog" Mona Lisa-festményeket hamarább felismerték az alanyok, mint a "szomorúbb" verziókat. Kornmeier szerint ez arra utal, hogy az emberek a boldogságot részesítik előnyben. A kutatócsapat úgy véli, évszázados rejtélyről sikerült lerántaniuk a leplet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.