Bulvár

Világszerte egyszerre gyújtanak tüzet a cserkészek augusztus 20-án

Világszerte egyszerre gyújtanak tüzet a cserkészek augusztus 20-án

2015. augusztus 19., szerda
Világszerte egyszerre gyújtanak tüzet a cserkészek augusztus 20-án
gyertya_lang_tuz

Augusztus huszadika nem csak az Államalapítás ünnepe, de egyben a szolidaritás napja is. Ilyenkor világszerte egyszerre, helyi idő szerint mindenhol este kilenckor gyújtanak tüzet a magyar cserkészek Szent István napján a nemzeti összetartozás jeleként.

A Magyar Szolidaritás Tüze eseményhez a több mint tízezer taggal rendelkező Magyar Cserkészszövetség idén is csatlakozik. Ez alkalomból a világ magyar ajkú cserkészei gyertyalángot és tábortüzeket gyújtanak a Föld szinte minden pontján. A nemzeti összetartozásra emlékeztető láng a legkeletibb időzónából, Új-Zélandról indul Nyugat felé, és a Hawaii-szigeteken, Honolulun alszik ki utoljára. A Magyar Cserkészszövetség az 1933-as gödöllői cserkész világtalálkozó ideje alatt rendezte meg először a Magyar Szolidaritás Tüze napját. Kezdetben csak Magyarországon és a magyar ajkú területeken lobbantak fel a lángok: Gödöllőn, a Hargitán, a Bakonyban, a Tátrában, a Mecsekben és Szabadkán. A Külföldi Magyar Cserkészszövetség tizenkét évvel ezelőtt felújította a kezdeményezést, amellyel hagyományt teremtve ma Japántól egészen az Egyesült Államokig, mindenhol megemlékeznek a világ magyar cserkészei a szolidaritás ünnepéről. Budapesten idén is este kilenc órakor a Szent István napi tűzijáték első rakétáival egy időben gyújtják meg a cserkészek a Magyar Szolidaritás Tüzét, amely ekkor már tizenegy-tizenkét órája lesz úton a világban, és még ugyanennyi ideje lesz hátra. Hiszen nincs olyan időzónája a Földnek, ahol ne élnének magyar cserkészek és más magyarok. Tekintsd az tűzijáték első felröppenő fényét az együttérzés lángjának és gyújts mécsest te is! Légy részese az összetartozásnak augusztus 20-án, este kilenckor!

A cserkészetről

A cserkészet a világ és hazánk legnagyobb ifjúságnevelő mozgalma. Pedagógiai alapjait több mint 100 éve fektette le az alapító

Robert Baden-Powell

. Az általa kidolgozott cserkész-módszer, annak minden eleme a mai fiatalok számára aktuálisabb, mint valaha. A világ 216 országában közel 40 millió cserkész dolgozik egy közös célért: segíteni a gyermekeket és fiatalokat, hogy aktív és elkötelezett felnőttekké váljanak. A Magyar Cserkészszövetség 200 csapatában több mint 10 ezer cserkész tevékenykedik, együttműködve a határon túli magyar cserkészközösségekkel. A tagok önként csatlakoznak a szervezethez és vallják magukénak a cserkészet szellemiségét, „a cselekedve tanulást, a kisközösségi rendszert, részvételt a hasznos és értelmes programokon, az életformát és az elköteleződést”. A Magyar Cserkészszövetség tagja a Cserkészmozgalom Világszervezetének (World Organization of the Scout Movement), amely az ENSZ tanácsadó tagja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.