Bulvár

2014-ben is nagyot szólt a "babyboom" a szegedi vadasparkban

2014-ben is nagyot szólt a "babyboom" a szegedi vadasparkban

2015. január 4., vasárnap
2014-ben is nagyot szólt a "babyboom" a szegedi vadasparkban
vadaspark_mj 08

Igazán eseménydús évet tudhat maga mögött a Szegedi Vadaspark. Ritka rákosi viperák, dámvadak, medvék és dolmányos hangyászok érkeztek, valamint sátánmajom-kölyök, háromöves tatu és leopárdteknős is született a zooban. Az állatkert legemlékezetesebb történéseit vettük górcső alá a csúszómászókon a hüllőkön át egészen a cuki emlősökig.

Február

2014 februárjában érkezett a hír, hogy a

fehérarcú sasi

páros - kevésbé barátságos nevükön a fehérarcú sátánmajmok - eleget tettek a nemzetközi fajmegmentési programban "vállalt kötelezettségüknek", s mind a zoo dolgozóit, mind pedig a szegedi állatbarátokat megörvendeztették egy apró jövevénnyel. Az Írországból származó papa és a Franciaországból jött mama már a második kicsinek adott életet, ezért is szeretnék vérvonalukat tovább erősíti a tenyészprogramban.

20140206_saki_stanmajom_01

Március

A március sem bizonyult kevésbé eseménydús hónapnak: először két különleges afrikai állat utódaival bővült a Vadaspark állománya. A se nem elefánt, se nem cickány

elefántcickány

bár apró rágcsálóra emlékeztet, valójában közelebbi rokonságban az előbb említett óriási emlőssel ápol. Persze a rokonság távoli közös gyökerekből eredeztethető, az úgynevezett Afrotheria elnevezésű öregrend foglalja magába az ősi afrikai emlősöket, így a tengeri tehenek és a földimalacok ugyancsak "családtagok". Az imádni való nózis cickányon kívül a második legnagyobb termetű antilop, a

fakó lóantilopcsalád

is két jövevénnyel gazdagodott. Ők szintén fajmegmentési program keretében érkeztek a vadasparkba, még 2009-ben, de csak 2014-ben szaporodtak sikeresen, s mindjárt egy hímmel és egy nősténnyel örvendeztették meg a látogatókat.

elefantcickany_es_loantilop

A vadaspark

hiénái

már két almot is sikeresen felneveltek, márciusban viszont kiderült, ismét foltos apróság született. Habár az állat különleges testfelépítése és kacagó hangja miatt - amelyet egyébként izgatottságában hallat - gyakran a rajzfilmek negatív szereplője, a kis gombóc az első hetekben minden, csak nem félelmetes. Azt egyébként tudták, hogy a falkában a nőstények viselik a nadrágot és hogy sokkal agresszívebbek mint hím társaik? És azt, hogy ránézésre ugyan olyan nemi szervük miatt hajdanán nem tudták megkülönböztetni őket?

kishiena

Április

A páncélos labdára emlékeztető, ősi korokat idéző háromöves tatucsalád 2011 óta él a parkban, a kis emlősök születése pedig nemcsak a hétköznapi, hanem szakmai szempontból is várva várt esemény volt. Az apró, rózsaszín, teniszlabda nagyságú

háromöves tatu

kölykökre még februárban lettek figyelmesek a gondozók, majd napról-napra növekedtek az elsősorban rovarokkal táplálkozó dél-amerikai állatok.

20140402_tatu_02

A Szegedi Vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontja gyakran fogad menyétféle ragadozókat, így kerülhettek be a nyest közeli rokonai a

nyusztok

is. Áprilisban favágás közben találtak rá a két csöppségre, anyjuk minden bizonnyal elmenekült és félelmében hátra hagyta őket. Mindössze pár napos korukban kerültek a parkba, ezért kezdetben fáradtságos munka volt nevelésük: kettő, majd négy óránként etette őket pótmamájuk. Az apróságok azóta szépen felcseperedtek sok-sok játékos, vidám percet csempészve ezzel a dolgozók mindennapjaiba.

20140423_nyuszt_01

Május

Magyarországon elsőként Szegeden láthatnak az állatbarátok

dolmányos hangyászokat

. Szöszi és Szuszi sem a napfény városában jött a világra, a dél-amerikai állat érkezése azonban különleges esemény volt, hiszen Európa állatkertjei közül is csak alig néhányban tartanak belőlük. Tartásuk nagyon körülményes, magas K-vitamin igényük miatt különleges koktélt kevernek nekik, amely tartalmaz: tőzegdarabokat, joghurtot, egy kis kutyatápot, rákdarabkákat és főtt marhaszív is. Nyami!

dolmanyos_hangyasz09_gs

A látogatók szeme láttára született meg, majd tette meg első lépéseit a

mezopotámiai dámvadszarvas

borjú. A különleges, kihaltnak hitt faj hat példánya még tavasszal érkezett a vadasparkba, kiderült, az egyik nőstény már vemhesen költözött ide. A csapadékos, változó időjárás sem tántorította el a kicsit, aki a természetes élőhelyének ellentmondó körülmények között is jókat mulatott a kifutóban. A mezopotámiai dámvad egyébként a világ legritkább szarvasfaja.

Július

Árva szőrgombócot fogadott be a mentőközpont júliusban is. A

vidrakölyköt

a Boszorkányszigeten találták, s bár kezdetben sokat sírt anyukája után, hamarosan elfogadta nevelőjét, s felé is fütyülésre emlékeztető hanggal jelezte akaratát. Az evésen kívül mindent kicsiben kezdett, a három-négy óránként történő etetésen túl eleinte egy lavórban ismerkedett a vízi élettel.

vidrakolyok_vadaspark

Augusztus

Bár a

nyestkutyakölykök

nem a Tisza-parti vadasparkban látták meg a napvilágot, mégis érdemes egy bekezdést áldozni azokra a kis árvákra, akik mindössze hathetes korukban kerültek a zoo gondozásába. A ragadozók egyébként nem kívánatos, invazív fajnak számítanak a Európában, ezért magánszemélyek sem tarthatják, a vadonban pedig "normál körülmények között" kilövik.

20140806_nyestkutya_01

Szeptember

A Rákosi Vipera Nap programjait méltán kiegészítette a névadó érkezése. A négy hüllő a Sancer-tó partán kapott kültéri otthont, így a mocsári teknős és a siklók mellett a "hungarikumszámba" tartott kígyó is elfoglalta méltó helyét a parkban. Szeptembertől a világ állatkertjei közül harmadikként a szegedi is büszkélkedhet

rákosi viperákkal

.

SZS20140906_rakosi_vipera_a_vadasparkban_009

Október

Talán az idei év legnagyobb eseménye volt, amikor két berlini fekete

medve

költözött a Szegedi Vadasparkba. A zoo saját igényei mellett többek között a látogatói kéréseket is kielégített a mackók beszerzésével: az éves hagyományos "kívánságlistán" ugyanis ők szerepeltek az első helyen. A medvék ideiglenes vendégek voltak a kifutóban, eredetileg ugyanis a veresegyházi Medveotthonból barnamedvéket szántak a Tisza-parti városba. A kicsi

szurikáták

pontos születési dátumát minden évben homály fedi, az üregekben nevelkedő apróságok ugyanis későn jönnek elő. Az azonban biztos, hogy három csöppség látta meg a napvilágot a park egyik legkedveltebb emlősei közül. Hát nem aranyosak?

20141009_szurikata_01

Nemcsak a legapróbb famíliák, hanem a nyurgák is új jövevénnyel gyarapodtak: szeptember végén

alpaka

született. A dél-amerikai fehér frufrus lányka - ahogyan az egy teveféléhez illik - azonnal lábra állt és követni kezdte a csapatot, köztük két barna csődör testvérét, akik még tavasszal és nyáron születtek. Az alpaka közeli rokonságban áll a lámával, a szőréből szőtt meleg, puha pulóver viszont sokkal értékesebb.

alpakacsiko_zooszeged

Az országos sajtót is megmozgatta a hír, mikor kiderült, milliárdos rákfogásra bukkantak Nagylaknál. Huszonötezer védett

kecskerák

kényszerült otthonra lelni a vadasparkban, a szállító ugyanis nem rendelkezett a megfelelő dokumentumokkal, így az árut lefoglalták. A rák kedvelt csemege a francia és belga konyhában, hazánkban azonban a védett fajok listáján jegyzik, már az országon történő átszállítása is engedélyhez kötött.

20131210_leopardteknos02

December

Tavaly decemberben már kelt ki

leopárdteknős

fióka, ezúttal azonban három tojást rakott a nőstény. A tojások 124 napot töltöttek a keltetőben, a gondozók már a tojásrakást követő percekben, pusztán védelmi okokból ide szállították őket. Az afrikai szavannákról származó faj utódainak ugyanis állandó melegre van szüksége, ezt idehaza pedig csak mesterségesen tudják számukra biztosítani. Tekintélyes nagysága és szépsége miatt sokan adják-veszik a teknősöket, a szülők is csempészáruként kerültek a zoohoz. A Vadaspark kisteknősei egyenlőre a „hüllőovinak” nevezett szobában nevelkednek, sok más kisteknőssel együtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.