Bulvár

Kutatónő és családanya a rangos elismerés szegedi díjazottja

Kutatónő és családanya a rangos elismerés szegedi díjazottja

2014. október 26., vasárnap
Kutatónő és családanya a rangos elismerés szegedi díjazottja
enyedy_eva_anna_02_gs

Visszajár Szegedre a L’Oréal – UNESCO tudományos ösztöndíja, ez ugyanis már a negyedik alkalom, hogy a szegedi egyetem valamelyik kutatónőjét jutalmazták. Enyedy Éva Anna a kemoterápiás szereket vizsgálja azzal a céllal, hogy gyógyszerfejlesztés útján minél kevesebb mellékhatásuk legyen. Munkáról és családról beszélgettünk.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is a Szegedi Tudományegyetem egyik kutatónője vihette haza a L’Oréal - UNESCO A nőkért és a tudományért díjat. A program, amelynek fővédnöke a Magyar Tudományos Akadémia, már negyedik alkalommal találta az elismerésre érdemesnek a Tisza-parti egyetem egyik munkatársát. Szegedről ezúttal

Enyedy Éva Anna

, a Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék adjunktusa vehette át a rangos ösztöndíjat. Enyedy Éva Anna több mint öt éve kezdett el fémtartalmú kemoterápiás gyógyszerekkel foglalkozni, mely alapkutatáshoz mára egyetemi hallgatók, szakdolgozók és doktoranduszok is csatlakoztak. A kutatónő és csapata különböző vegyületeket tanulmányozva azt vizsgálja, hogy az évtizedek óta, a gyógyításban sikerrel alkalmazott gyógyszerek és a legújabb készítmények hogyan viselkednek az emberi szervezetben. „A gyógyszerfejlesztés célja, hogy a mellékhatásokat csökkentsük, tehát meg kell értenünk, hogy mi okozza a nem kívánt tünetetek és azt is, hogy bizonyos gyógyszerek milyen hatást tudnak elérni. Ha lehet, olyan módosítást javaslunk a készítményeken, ami a hatásosságot megőrzi, de mellékhatást nem okoz. Ez akkor lehetséges, ha minél szelektívebb a gyógyszer, tehát a rákos sejteket elpusztítja, de az egészségeseket nem bántja” – foglalta össze a kutatási területet a vegyész. A fémtartalmú vegyületek sajátossága, hogy bekerülvén az emberi szervezet úgynevezett víztereibe – például intravénásan – kölcsönhatásba lépnek a fehérjékkel, és ez vezethet mellékhatások kialakulásához.

enyedy_eva_anna_01_gs

A kemoterápiával kezelt rákos betegek fele találkozik fémtartalmú gyógyszerekkel a kezelések során, ráadásul nem csak egy, hanem többféle medicinát is alkalmaznak, párhuzamosan. Fontos tehát megismerni és jellemezni a mellékhatásokat kiváltó okokat. „Sokféle fémtartalmú gyógyszerjelölttel foglalkozunk és azt keressük, melyiknél mi az az információ, ami hiányzik a szakirodalomból. Ismernünk kell a szervezetben végbemenő változások folyamatát ahhoz, hogy megértsük a gyógyszerek működését és azt is, hogy a mellékhatásoknak mi az oka molekuláris szinten” – hangsúlyozta az alapkutatás fontosságát. Ilyen vizsgálatokat nagyon kevesen végeznek. Enyedy Éva Anna munkájára egy bécsi kutatócsoportnak is szüksége van, nemcsak dolgozik, hanem a fentebb taglalt témába illő módszertani előadásokat is tart az ottani és a szegedi egyetemen. Ebben a partnerségben jelenleg egy olyan új platinatartalmú gyógyszert vizsgál, amely a korábbi készítményekhez hasonlóan hatásos, viszont szedése mellett nem jelentkeznek a kellemetlen mellékhatások. „Nagyon örülök neki, hogy ez már a negyedik díj, ami Szegedre jött. Példaértékű ösztöndíjnak tartom, mert kizárólag nőket jutalmaz” – mondta Enyedy Éva Anna utalva ezzel arra, mennyivel nehezebb helyzetben vannak azok a hölgyek, akik munkájuk mellett a családra, a gyerekekre is próbálnak időt szakítani. Tapasztalatból beszél, hiszen a háromtagú család nemrégiben egy kisfiúval bővült: ötéves kislánya mellett egy kilenchónapos fiú édesíti meg a mindennapokat. „Ehhez nagyon jó szervezés szükséges, nélkülözhetetlen a párom és a nagyszülők támogatása. A jól szervezettség azt jelenti, hogy amikor a munkával van időm foglalkozni, azt maximálisan kihasználom. Még ha ez mindössze fél órát jelent, akkor is” – mesélte mosolyogva. Hozzátette, a párja nagyon megértő a munkáját illetően, lévén ő is vegyész, hasonló elhivatottsággal. Enyedy Éva Anna október 14-én vehette át a díjat

Korponay-Szabó Ilma

orvossal és

Valkó Orsolya

ökológussal egyetemben. A L’Oréal - UNESCO A nőkért és a tudományért program célja, hogy mind a tudományos, mind pedig a közéletben méltó figyelmet kapjanak a nők. Hazánkban minden évben olyan tudósnők nyújthatják be pályázatukat, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak, és magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, illetve az MTA kutatóintézeteiben dolgoznak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.