Bulvár

Hat kölyök szurikáta bújt elő a vadasparkban

Hat kölyök szurikáta bújt elő a vadasparkban

2013. július 3., szerda
Hat kölyök szurikáta bújt elő a vadasparkban
szurikata

Tavaly csak egy kis szurikátakölyök felcseperedésének örülhettek a Szegedi Vadasparkban. A múlt héten azonban előbújt az üregrendszerből az idei szaporulat, és a gondozók hat kölyköt számoltak meg, ami a legnagyobb számú alom ez idáig a vadasparkban.

A szurikáták az állatkertek legnépszerűbb lakói közé tartoznak, nincs ez másként Szegeden sem. Köszönhető ez az aktivitásuknak és sokszor mókásnak ható viselkedésüknek, de talán annak is, hogy - főleg, mikor két lábra állnak - van némi emberszerű a megjelenésükben. Az ismeretterjesztő és rajzfilmek is sokat hozzátettek a népszerűségükhöz. Azonban ennek ellenére is sokan keverik a zebramangusztákkal, feltehetően egy fordítási hiba miatt, hiszen sokáig egyes velük foglalkozó ismeretterjesztő filmeken így emlegették őket. A szurikáta eredetileg Dél-Afrikában él, annak félsivatagos területein, nagy családokban és kiterjedt üregrendszerekben, illetve azok környékén. A légi és földi veszélyt egyaránt figyelik őrszemeik, és jeleznek, ha gond van. Ezt egyébként a vadasparkban is megteszik, ragadozó madár ezért még nem járt náluk sikerrel – igaz, időnként a vitorlás repülők is okoznak náluk utóbb feleslegesnek bizonyult riadalmat. A csapatban a legmagasabb rangú hím és nőstény párzik, az utódok felnevelésében az egész csapat részt vesz. A szoros családi kötelék azzal jár hogy az idegeneket nem szívlelik, sőt, időnként súlyos összecsapások zajlanak a családok között, akár meg is ölhetik egymást. Némi szerencsével már most láthatók a kis szurikáták, ahogy előbújnak időnként az üregeikből. Természetesen később, ahogy nőnek és bátrabbak lesznek, egyre többet fognak kinn játszani, természetesen az idősebbek óvó felügyelete mellett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.