Bulvár

+1 kávé mozgalom Szegeden is

+1 kávé mozgalom Szegeden is

2013. április 19., péntek
+1 kávé mozgalom Szegeden is
kávé6

Már közel egy tucat szegedi étterem és kávézó csatlakozott a felfüggesztett kávé mozgalomhoz, ami egy Facebookon terjedő körlevél hatására indult el hazánkban.

A +1 akció, vagy más néven felfüggesztett kávé lényege, hogy a saját fogyasztásunk mellett másét is kifizethetjük azon vendéglátóegységekben, amelyek csatlakoztak a mozgalomhoz. Persze nemcsak kávét, hanem üdítőt, süteményt vagy bármi mást is vehetünk, amit az adott helyen árulnak. Ha egy rászoruló, például hajléktalan, nagycsaládos vagy akár nyugdíjas betér egy ilyen helyre, és megkérdezi, van-e felfüggesztett kávé, akkor elfogyaszthatja a valaki más által már kifizetett terméket. Az

Urbanlegends.hu

utánajárt a felfüggesztett kávék mozgalmának, s a

Snopes-ra

hivatkozva arról számol be, hogy ez a régi olasz jótékonykodási módszer valóban létezik. A legendavadász oldal azt azonban nem tudta kideríteni, hogy eredetileg olasz gyökerei vannak-e, illetve azt sem, hogy mennyire lehet elterjedt. Azt írják, hogy 2004-ben már egy olasz cikkben említették az akciót, akkor a mozgalom nápolyi gyökereiről beszéltek. Egy másik cikk a világháború utánra teszi a szokás olasz meghonosodását. De nemcsak az olaszoknál van jelen, egy 2013-as AFP-hírben arról számoltak be, hogy Bulgáriában 150 kávézó csatlakozott a +1 akcióhoz. A Fecebookon most terjedő felhíváshoz felhasznált fotó azonban illusztráció,egy 2012-es Washington Post-beli, hajléktalanokkal foglalkozó cikkből származik. A Facebookon az utóbbi hetekben rohamos gyorsasággal terjedő körlevél hatására már

magyar oldalt is létrehoztak

, továbbá

csoportot

, illetve már

térképen is nyomon követhető

a csatlakozó éttermek és kávézók sora, ami szerint Szegeden is közel egy tucatnyi helyen van módunk a jótékonykodás ezen formájához csatlakozni.

logo-kave

A körlevél szövege:

Egy barátommal betértünk egy kis kávéházba. Miközben leadtuk a rendelést két vendég lépett be és ment egyenesen a pénztárhoz. „Öt kávét kérünk. Kettőt magunknak és hármat felfüggesztve.” Kifizették a rendelést, fogták a két kávét és elhagyták a kávézót. Mi az a „felfüggesztett?” – kérdeztem a barátomtól. Várj egy kicsit és meglátod. – válaszolta. Ismét bejött néhány ember. Két lány kért egy-egy kávét, fizetett majd távozott. Ekkor három ügyvéd lépett be. Kértek hét kávét. Hármat saját részre és négyet felfüggesztve. Amíg azon töprengtem, mégis mire szolgálnak ezek a „felfüggesztett” kávék, élveztem a kellemes napos időjárást, és gyönyörködtem a kilátásban, ami a hangulatos térre nyílt. Hirtelen, egy kopott ruhákba öltözött, koldusnak látszó férfi lépett az üzletbe, és kedvesen a pincérhez fordult. „Van egy felfüggesztett kávé a számomra?” Ekkor megértettem. A vendégek előre kifizetnek egy vagy több kávét a saját fogyasztásukon kívül, amelyet megkaphatnak azok, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy saját zsebükből vásároljanak maguknak egy meleg italt. Ez a kezdeményezés Nápolyból indult útjára és terjedt el a Világ számos országában. Néhány helyen nem csak kávét, hanem szendvicset vagy akár egy komplett étkezést is előre lehet fizetni. (fordításért köszönet: Iren Farkasnak)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.