Bulvár

Gázpalackokat fognak robbantani a Csongrád megyei tűzoltók

Gázpalackokat fognak robbantani a Csongrád megyei tűzoltók

2013. január 12., szombat
Gázpalackokat fognak robbantani a Csongrád megyei tűzoltók

A tűzoltás során az életmentést követő legfontosabb feladat felderíteni, hogy veszélyeztetett területen van-e gázpalack, amely a tűz hatására hatalmas erővel robbanhat szét. Ennek veszélyeire készítik fel a megyei tűzoltókat tavasztól.

Az igazgatóságon minden év elején értékelik a megelőző év szakmai tapasztalatait a megyei felső szintű műveletelemzés keretében. A parancsnokságokra visszatérve a beavatkozást követően az egységek minden alkalommal kiértékelik az elvégzett munkát a riasztás beérkezésétől az oltás befejezéséig, amelyek tapasztalatait összegezve a későbbiekben hasznosítani lehet a későbbi beavatkozások során. A felügyelők az idei évre a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok kiképzési tervét is meghatározták, ennek központjában 2013-ban a füsttel telített, zárt térben, valamint a labirintus-jellegű épületekben, továbbá a veszélyes anyag jelenlétében történő tűzoltásra helyezik a hangsúlyt. A tavasz folyamán kerül megrendezésre az a gyakorlat, amely során a gázpalackok viselkedését mérik fel tűzben. A tűzoltás során az életmentést követő legfontosabb feladat felderíteni, hogy veszélyeztetett területen van-e gázpalack, amelynek palástja a hő hatására bekövetkező nyomásemelkedés eredményeképp - alig érzékelhető előjelek után – hatalmas erővel robban fel, amely veszélyeztetheti az oltásban részt vevők életét is. A gyakorlat során különböző mértékben megtöltött gázpalackokat helyeznek majd tűzbe, és elemzik a lángok által kiváltott hatást. – A földgáz elterjedése óta a településeken már kevesebb helyen alkalmaznak PB gázt – mondta el

Ördög István

főfelügyelő, hozzátéve: a külterületi, tanyai tüzeknél viszont gyakori, hogy a tűzoltóknak gázpalackot kell a káresemény helyszínéről kimenekíteni.

Forrás:

Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.