Bulvár

A gazdasági és társadalmi instabilitás évtizede következik

A gazdasági és társadalmi instabilitás évtizede következik

2011. augusztus 10., szerda
A gazdasági és társadalmi instabilitás évtizede következik

A világ egy évtizedes viharos periódus előtt áll Klaus Dörre német szociológus szerint.

A növekedésre programozott gazdasági modell válságba jutott, a pénzügyi rendszer pedig szélsőséges mértékben kibillent az egyensúlyból - vázolta fel a jelenlegi helyzetet a dpa hírügynökségnek adott interjúban a jénai Friedrich-Schiller Egyetem gazdaságszociológiai professzora. "Az államoknak fel kell hagyniuk azzal, hogy csak a tűzoltásra szorítkoznak. A pénzpiacokat ideje lenne rövid pórázra fogniuk" - fogalmazott. Ellenkező esetben Németországot is a 19-ik századra jellemző szociális nyugtalanság kirobbanása veszélyezteti. "Amennyiben nem lesz meg a kellő politikai akarat az irányítás kézbe vételéhez, a nagy-britanniai események nem mennek már majd kivételszámba" - mondta Dörre, utalva az országon végigsöprő zavargásokra. "Az Egyesült Államok szuverén besorolásának rontása vihart keltett a globális pénzügyi rendszer központjában" - mondta. Azzal, hogy a tőzsdék majd ismét megnyugszanak, a probléma még nem fog elmúlni. A piacon hatalmas pénzeszközök mozgósíthatók spekulációs céllal. Emellett az amerikai adósságplafon megemeléséről kötött kompromisszum sem elegendő az adósságprobléma megoldásához. "Kivetették a horgonyt, de foszlott kötélen" - fogalmazott.

Klaus Dörre

szerint a kormányoknak szorosabb ellenőrzés alá kellene vonni a pénzpiacokat: a többszörösen áttételes spekulatív ügyleteket be kellene tiltani, tranzakciós adót kellene kivetni a pénzügyi ügyletekre, transzparenssé kellene tenni a fedezeti befektetési alapok (hedge fund) befektetési stratégiáját és létre kellene hozni egy független európai hitelminősítő intézetet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.