
Üveges vízből Európában az olaszok fogyasztják a legtöbbet, és világszinten is a második helyen állnak e mutatót tekintve. Itáliában az a tévhit él, hogy a palackozott víz biztonságosabb a csapból folyónál. Az olaszok isszák a legtöbb palackozott vizet: évente és fejenként 192 litert fogyasztanak, ami az európai átlag kétszeresének felel meg, és nemzetközi szinten is csak Mexikó (234 liter) mögött marad el Itália ebben az összehasonlításban.
A Legambiente olasz természetvédelmi egyesület adatait az Altreconomia gazdasági havilap közölte: a legutolsó, 2009-ben végzett felmérés azt mutatja, hogy Olaszországban 12,4 milliárd liter vizet palackoztak, és ennek csak 8%-át exportálták. Az üveges víz olasz piaca évi 2,3 milliárd eurót ér. Az olaszok az üvegben is a szénsavmentes vizet szeretik. A fogyasztás az utóbbi több mint harminc év alatt az ötszörösére nőtt. 1980-ban az olaszok még csak fejenként negyvenhét liter üveges vizet fogyasztottak évente. A sienai egyetemen alakult ökológiai munkacsoport magyarázatát a La Repubblica napilap idézte: a háttérben az az Olaszországban elterjedt tévhit áll, hogy az üveges víz biztonságosabb. A csapból nem tudni, mi folyik, és az üveges víz nem is kerül sokba. Ezt a fogyasztói meggyőződést erősítik a palackozó cégek reklámjai is. Pedig a csapvíz egészséges, még olcsóbb is, és az olaszok évi kilencezer köbméter széndioxiddal kevesebbet bocsátanának ki, ha csapvizet innának. A milliószámra kidobott műanyag üvegekről már nem is beszélve - jegyezte meg a Legambiente.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.