Bulvár

Ha nyávog a macska... jaj!

Ha nyávog a macska... jaj!

2010. december 31., péntek
Ha nyávog a macska... jaj!
Szájszárazság, szomjúságérzet, étvágytalanság, fejfájás, rossz közérzet, ingerlékenység, bevérzett szemek, fáradtságérzet, szorongás, pánikroham, émelygés, hányás, szapora szívverés. Akinek ismerős e tünetek közül bármelyik, vagy akár több is, valószínű, hogy ivott már életében mértéktelenül alkoholt. A fent említett kellemetlenségek ugyanis a jelentős mennyiségű alkoholfogyasztás abbahagyása után több órával kezdenek jelentkezni, amikor a véralkoholszint csökkenni kezd. És valljuk meg, szilveszter estéjén a mérték elvesztése gyakori jelenség. Először nézzük, mi megy végbe a szervezetünkben, alkoholfogyasztás estén. Az alkohol egy része a gyomron keresztül szívódik fel, fokozva a gyomor sósavtermelését is. Testünk védekezőmechanizmusa a hányás, amellyel a méreganyagoktól kíván megszabadulni. Gátolja a vizelet-visszatartó hormon termelődését, mely a vizelet sűrűségért felelős. Így a vese vizet választ ki a vizeletbe, ahelyett hogy visszakeringetné a testbe. Ezért ürül ki többször a szervezetből a vizelet, amely kiszáradáshoz vezethet. Kompenzálására testünk szervei vizet próbálnak felszívni. A fejfájást pedig agyunk zsugorodása okozza. A szervezet számára szükséges sók és kálcium is kiürülnek a vizeletürítéssel, ami a fáradtságért és a hányingerért felelős. A fáradtság másik felelőse a glikogén hiánya, melyet az alkohol lebont a májban, és a vizelet segítségével eltávolítja testünkből. A máj lebontja az alkoholt, és ekkor egy toxikus anyag, acetaldehid keletkezik. Ezt egy bizonyos glutation nevű vegyületnek kell elbontania. Túl sok alkohol esetén a májban raktározott glutation elfogy, így a maradék acetaldehid lebontatlanul marad, felhalmozódik a szervezetben, ami szintén fejfájást és hányingert okoz. A glutamin a szervezetben természetesen jelen lévő stimuláns. Az alkohol csökkenti a képződését, de amikor abbahagyjuk a fogyasztását, testünk túlzott glutamin termeléssel reagál. A glutamin stimulálja az agyat, emiatt nehezebben alszunk el, és növeli a bennünk lévő szorongás érzetét is.

Tippek a másnaposság ellen

Az alkohol vízhajtó hatású, ezért folyamatosan pótoljuk a folyadékvesztést, másnapi rosszullétet is enyhíti, ha alkoholfogyasztás mellé alkoholmentes folyadékot is iszunk. A gyomornak jót tesz a szódabikarbónás víz vagy a citromos limonádé. A máj működésének a gyömbértea, vagy speciális gyógytea használhat. Csak könnyű, kímélő ételek ajánlottak. Ne terheljük testünket további alkoholbevitellel, még a hagyományos „gyógysörrel” sem. Ne igyunk fekete kávét, mert az is vízhajtó hatású. Ne szaunázzunk, inkább sétáljunk friss levegőn, ez segíti a szervezet oxigénellátását. Váltott hőmérsékletű zuhany és a könnyű testmozgás javítja a vérkeringést, ezáltal, könnyebben távoznak a méreganyagok a szervezetből.

P.A.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.