Soproni Tökéletes Csapolás: A brüsszeli sörcsipke + HANG
2010. június 1., kedd
A Heineken Hungária Zrt. megbízásából a KutatóCentrum 2010 áprilisában mintegy 1028 sörfogyasztót megkérdezve országos felmérést végzett a lakosság sörfogyasztási szokásairól, illetve a csapolt sörhöz kapcsolódó fogyasztói attitűdökről.Kiss Éva, a vállalat kommunikációs vezetője, Barcza Enikő, a KutatóCentrum kutatásvezetője és Melegh György független sörcsapoló mester a Sárkány Pubban ismertette a Tökéletes Csapolás programját, majd bemutatta, hogyan kell jól, illetve rosszul csapolni, milyen higiéniai szabályokat betartani, továbbá milyen csapolási technikák léteznek. A kezdeményezés célja, hogy a vendéglátóhelyeken, pubokban és kocsmákban az előírásoknak megfelelően betartsanak minden higiéniai és csapolástechnikai irányelvet, ennek eredményeképpen pedig javuljon a csapolt sör minősége és megítélése, a fogyasztók szívesebben kérjenek csapoltat az üveges helyett, és maguk is legyenek tisztában azzal, hogy a folyékony kenyeret miként kell helyesen kinyerni a hordóból. Az elmúlt évben 8 százalékkal csökkent a magyarországi sörpiac, ezért a sörfogyasztás növekedése és a sörkultúra fejlesztése érdekében is fontosak ezek az országjáró, ismeretterjesztő előadások. Hogy az okítás nem volt felesleges, bizonyítja, hogy e sorok írója számára (ki maga is sörissza) tartogattak meglepetést a bemutatón elhangzott jó tanácsok. A ki, mit tud a csapolt sörről felmérés adatainak ismertetése után a jelenlévő zsurnaliszták Melegh Györgynek köszönhetően élőben is elleshették, majd kipróbálhatták a 8 lépésből álló tökéletes csapolás titkait. Megtudhattuk, hogy a higiéniai szabályok betartása nem csupán egészségi okokból fontos. Ha nem tisztítják kellő gyakorisággal a csapoló rendszert, az a sör ízére, illatára és látványára is negatív hatással lesz. Csapolás közben – ugyancsak higiéniai okokból – nem érhet bele a nedűbe a csap, hiszen a külsején lévő szennyeződések szintén minőségi romlást eredményeznek. A sörcsapoló mester azt is elárulta, gyakori hiba, ha csapolás előtt a poharat vagy a korsót nem öblítik ki hideg zuhannyal, így ugyanis a meleg pohárba érkezik a hideg sör, ami túlzott habzáshoz vezet, ráadásul a falára tapadnak a szén-dioxid buborékok, aminek következtében gyenge lesz a hab szerkezete és kevésbé esztétikus a nedű külleme. A szabályosan csapolt sör, melynek kétharmada folyadék, egyharmada hab, elfogyasztása után a pohár falán megmaradó gyűrűk (a szakma brüsszeli csipkének nevezi) alapján pontosan megmondható, hány kortyban fogyasztottuk el a sört. Ha az avatatlan csapos rátölt a habra, az barna csík formájában meglátszik, és a hab állaga is sérül. Visszatérve a felmérés eredményeire, a Csongrád megyében élő válaszadók 58 százaléka állítja magáról, hogy felismeri a jó, szakszerűen csapolt sört, ez mintegy 5,5 százalékkal van az országos átlag alatt. A Soproni edukációs tv-spotjai is a gyakori csapolási hibákat, illetve a tökéletes technikákat mutatják be a fogyasztóknak, akik így felismerik és megkövetelik a minőségi csapolt sört a vendéglátóhelyeken. Hallgassa meg Melegh György független sörcsapolómestert, hogy hogyan lesz valakiből sörcsapolómester!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.