A borrendek felvonulásával vette kezdetét péntek este a borfesztivál Szegeden, a tíznapos gasztronómiai seregszemle, amelyen idén csaknem százötven borász vesz részt, a vidék legnagyobb ilyen eseménye. A város főterén felállított faházakban mind a huszonkét hazai borvidék nedűiből kóstolhatnak – a rendszeresen kiállító pincészetek szakemberei szerint – a "borértő" szegediek. A résztvevők között a hagyományoknak megfelelően idén is több Az év borásza címmel kitüntetett termelő mutatja be remekeit: a látogatók megkóstolhatják a villányi Bock József és Polgár Zoltán, a dél-balatoni Konyári János, a soltvadkerti Frittmann János, a szekszárdi Takler Ferenc, az egri Lőrincz György mellett a Malya Ernő irányította Nyakas Pincészet borait is. Idén első alkalommal Szeged közigazgatási határain belül készített bort is kóstolhatnak a vendégek a Széchenyi tér árnyas platánfái alatt. A Szeged Cuvée alapanyagát a 71 esztendős Újvári Mihály kiskundorozsmai szőlőtőkéiről szüretelték le. A fesztiválra készített házasításban 45-45 százalék cserszegi fűszeres és rajnai rizling, 9 százalék Zala gyöngye és 1 százalék ezerfürtű van. A seregszemlét borverseny előzte meg, amelyen avatott bírálók százhúsz benevezett bor közül választották ki a fesztivál legjobbjait. Az idei esztendőben a fesztivál "bajnokának" a Csányi pincészet 2007-es Chateau Teleki Villányi Cabernet Sauvignonját választották, a legszebb fehérbor az Istvándy pincészet 2008-as Badacsonyi Golgota hárslevelű-sárga muskotály házasítása, a legszebb vörösbor pedig a Sauska borászat 2007-es Villány Cuvée 7-je lett, míg a zsűri döntése alapján a legszebb desszert bornak járó díjat a Monyók pincészet 1999-es Tokaji 6 puttonyos aszújáért érdemelte ki. Különdíjat kapott a Font pincészet 2009-es Kunsági kékfrankos rozéjáért, a Béla borászat 2008-as kései szüretelésű Imre-hegyi nektárjáért, a Nyakas pincészet 2007-es Budai rieslingjéért, a gyöngyöstarjáni Benedek pince 2009-es kékfrankos rozéjáért, a soltvadkerti Frittmann testvérek 2009-es kékfrankos rozéjukért, valamint a szegedi Újvári Mihály 2009-es cserszegi fűszereséért. A megnyitó után "minikonferenciát" rendeztek a városházán
A hagyományokhoz híven a XVI. Szegedi Borfesztivál szervezői ezúttal is "minikonferenciát" rendeztek a városháza dísztermében. A rendezvényen a Duna Borrégió Borút Egyesület tagjai is köszöntötték a 2009. Év Bortermelőjét, Lőrincz Györgyöt, az egri borvidékről. Szentgyörgyi Pál ez alkalommal "borügyi polgármester" elmondta, hogy míg egy sörfesztiválhoz elég a meleg időjárás, addig egy borfesztiválhoz lélek és kultúra kell. Mint elmondta nemcsak a város vezetői, hanem minden szegedi polgár is büszke erre a rendezvényre, mert Szegeden, bár nem bortermő vidék, a helybéliek jól ismerik és értékelik a borokat. A Szegedi Városkép Kft. ügyvezetője, Szélpál Gábor arról beszélt, hogy 29 helyszínen mintegy 300 program várja az érdeklődőket, s kiemelte a rendezvény turisztikai vonzerejét. A 2009. Év Bortermelője, Lőrincz György, az egri borvidék különlegességére, sokszínűségére hívta fel a jelenlévők figyelmét. Szerinte meg kell őrizni eredeti fajtáinkat, azok jellegzetességeit, amelyek páratlanok. Borászata, a St. Andrea törekvéseiről elmondta, céljuk olyan egyedi borok termelése, amelyeket csak itt lehet elkészíteni. A Csongrádbor Kft.-t Pálfi György ügyvezető mutatta be a "minikonferencia" keretében a résztvevőknek. Dlusztus Imre a borfesztivál alapítója, a rendezvény szaktanácsadója elmondta, hogy a Duna Borrégió Borút Egyesület kiváló nedűivel köszönti a 2009. Év Bortermelőjét. A rendezvényen így lehetett kóstolni az egyesület több tagjának Frittmann János, Birkás Menyhért és Birkás Zoltán, Béla Zoltán, Pálfi György, Bodor István, Font Sándor, Sümegi József boraiból, habzó boraiból és pezsgőiből. A XVI. Szegedi Borfesztiválról az elkövetkezendő napokban is folyamatosan tájékoztatjuk Olvasóinkat itt a SzegedMA.hu-n.