Bulvár

Makói hármasgyilkosság: jogerős életfogytiglan

Makói hármasgyilkosság: jogerős életfogytiglan

2010. március 18., csütörtök
Makói hármasgyilkosság: jogerős életfogytiglan

Helyben hagyta Perecz József vádlottal szemben a 2008. május 17-én elkövetett makói hármasgyilkosság ügyében első fokon kiszabott életfogytiglani fegyházbüntetést csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla.

A

Komlóssy Éva

vezette büntetőtanács döntése alapján a vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt már többször büntetett férfi legkorábban negyven év után bocsátható feltételesen szabadlábra. A bíróság több emberen, különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból, előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés, kifosztás, és jármű önkényes elvételének bűntettében mondta ki bűnösnek a 28 éves makói

Perecz Józsefet.

Az ítélet szerint a vádlottnak barátja - az egyik későbbi áldozat - több millió forintot ajánlott azért, hogy segítsen neki korábbi barátnőjének megölésében. A két férfi előre készült a bűncselekmény elkövetésére, váltóruhát és kést vettek magukhoz, mielőtt a 21 éves lány házához mentek volna. A Fürdő utcai családi házban elsőként a fiatal lány, majd 78 esztendős nagymamája, végül pedig a vádlott barátja halt meg. A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján biztos, hogy a fiatal férfit a vádlott ölte meg, ennek feltehetően az lehetett az oka, hogy a két nő halálát követően a későbbi áldozat elmondta, nem tudja kifizetni a gyilkosságban való közreműködésért ígért összeget. Azon a késen, mellyel az idős nőt megölték, a férfi áldozat DNS-ét találták meg, így ebben a gyilkosságban tevőlegesen részt kellett vennie. A helyszínen rögzített nyomok azt is mutatják, hogy a férfi áldozat bántalmazta korábbi barátnőjét is. A bíróság által helyben hagyott tényállás szerint a két nővel a férfi áldozat végzett. Azt nem lehetett minden kétséget kizárólag bizonyítani, hogy a két nő megölésében a vádlott részt vett. A bűncselekményt követően a vádlott bezárta a lakást, majd a férfi gépkocsijával elhajtott. A járművet Perecz József Hódmezővásárhelyen hátrahagyta, előbb azonban magához vette a kocsiból a férfi 50 ezer forintját és kisebb értékű műszaki eszközeit. Autóbusszal Szegedre, testvéréhez utazott, majd elment szórakozni. A férfit másnap délután egy vendéglőben fogták el a rendőrök. A tárgyaláson a vádat képviselő

Horányi Miklós

szegedi fellebbviteli főügyész a társadalom védelme érdekében tényleges életfogytiglani büntetés kiszabását kérte.

Szívós Tamás

ügyvéd szerint ellenben a sértett férfi és a vádlott dulakodtak, s Perecz József jogos védelmi helyzetben volt, életéért küzdött a nála magasabb és nehezebb sértettel szemben. Komlóssy Éva tanácsvezető bíró indoklásában kifejtette, a vádlottal szemben a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabása nem indokolt, mert a két nő megölésében a férfi bűnsegédként vett részt. A feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját a táblabíróság azonban - tekintettel a többszörösen minősülő emberölés bűncselekményére - az elsőfokú ítéletben kiszabott harminc év helyett negyven évben állapította meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.