Bulvár

Bőgődísz a töltés lábánál

Bőgődísz a töltés lábánál

2009. május 11., hétfő
Bőgődísz a töltés lábánál
halaszhajo1

A hét képe rovatunkban érdekes, elgondolkodtató fotókhoz kapcsolódó gondolatainkat olvashatják. Ezúttal egy kedves olvasónk hívta fel figyelmünket a Felső Tisza-part új díszére, amely egyfajta mementó is: ha mindenki csak a saját portájára varázsol egy kis csodát, azzal egész Szeged is gazdagodik.

A Tiszán úgynevezett bőgőshajók halásztak egykor. A halászok a folyó vizéből – miután hagyták leülepedni a homokot – főzték a halászlevet. Szép idők voltak ezek? Nem tudni, valószínű épp úgy aggódtak az apák gyermekeikért, szűkös esztendőkön számoltak, tették, vették a garast, mint most. Akad-e kecsege, harcsa a hálóba, lesz-e vasárnap halpaprikás? Megőrizni a múltból egy szeletet, nem több, mint egy jelkép, szobor, emlék… Voltunk egykor, s leszünk majd, s mindig, ugyanúgy. Ugyanúgy? A gyökértől a törzsön át a virágig. És amikor az árvíz előttről megmaradt egykori halászházak mai lakója minden érdek nélkül, elismerést nem várva, önnön erejéből s pénzéből felállítja a bőgőshajó orrdíszét portája elé, nemcsak egy műemléket alkot, hanem megmutatja a mai városi politikától szabdalt, épített értékeinket a tőke oltárán is feláldozó hatalmasoknak, hogy nem számítotok. És ilyenkor mindegy, hogy ki vagyok, miféle, az én apró csodám most már a város dísze. Messze az érdekektől, a haszontól, a sumák csörgéstől. Ezért most a SZEGEDma.hu nevében is megköszönöm a névtelen polgárnak, ott a Széchenyi-gimnázium mellett, hogy szobrot állított. Megnyilatkozott az érdek nélküli ember alkotása a városért, és bár nem szólt – csak egy dátumot írt: 2009 – de mégis a bőgő pengése egy ritmus hullámait küldte talpunk alá: ha tenne mindenki csak épp ennyit a maga portáján – csöndben, elismerést nem várva –, akkor Szegednek fénye apró pislákolások egységében, másként ragyogna…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.