Sport

Losonczi Dávid kikapott a bronzmérkőzésen

Losonczi Dávid kikapott a bronzmérkőzésen

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. augusztus 8., csütörtök
Losonczi Dávid kikapott a bronzmérkőzésen

Minden egy helyen az olimpia csütörtöki versenynapjáról.

 

2024. augusztus 8. csütörtök 09:41
Magyar pontszerzés nyíltvízi úszásban

Fábián Bettina káprázatos teljesítménnyel az ötödik helyen csapott célba a 10 km-es nyíltvízi úszás versenyében.

Fotó: Czeglédi Zsolt

 

Reggel 7.30-kor elrajtolt a 24 fős mezőny, amelyben Fábián a 23-as rajtszámot kapta. A start és a cél a III. Sándor hídnál volt, a versenyzőknek innen kellett a sodrásiránnyal megegyezően előbb az Invalidusok hídja, majd az Alma hídja alatt átúszniuk és vissza, így várt rájuk hat 1666 méteres kör és a befutó.

A 19 éves szegedi úszó a viadal elején a mezőny végében haladt. Hogy a sodrás mennyire befolyásolta a különbségeket, jól mutatja, hogy Fábiánnak az első kör végén közel egyperces volt a hátránya az élen haladókkal szemben, ez azonban a "könnyebb" úton pillanatok alatt kevesebb, mint félpercesre csökkent.

A Ferencvárosi TC versenyzője a táv feléhez érkezve a tizedik helyen tempózott, a hátránya ekkor közel 20 másodperc volt a legjobbakkal szemben. Lépegetett előre, hatodikként vághatott neki az utolsó körnek.

A cél előtt 800 méterrel az élbolyt tekintve már csak az volt a kérdés, milyen sorrendben érkeznek be. Fábián Bettina a második bolyban befogta olasz riválisát is, és a címvédőként érkezett brazil Ana Marcela Cunha mögött már az ötödik helyen tempózott. A szegedi úszó a hajrában is megőrizte pozícióját és szenzációs versenyzéssel ötödikként csapott a célba.

Eredmény:
nyíltvízi úszás, nők (10 km), olimpiai bajnok:

----------------------------------------------

Sharon van Rouwendaal (Hollandia) 2:03:34.2 óra
2. Moesha Johsnon (Ausztrália) 2:03:39.7
3. Ginevra Taddeucci (Olaszország) 2:03:42.8
...5. FÁBIÁN BETTINA 2:04:16.9

 

2024. augusztus 8. csütörtök 10:39
Krizsán Xénia jól kezdett hétpróbában

Krizsán Xénia jól, Nemes Rita visszafogottabban kezdett hétpróbában.
 

A hétpróbázók a 100 méter gáttal indították kétnapos küzdelmüket a Stade de France-ba. Krizsán, aki az első futamban kapott helyet. A magyar atléta fél távig együtt haladt a többiekkel, a hajrában azonban nem bírta tartani a ritmust a leggyorsabbakkal, ötödikként ért célba, de így is idei legjobbját érte el 13.61 másodperccel, amiért 1034 pont járt.

Nemes Rita a második futamban kapott helyet. A magyar atléta már a rajt után lépéshátrányba került, és 13.82 másodperccel (1004) hetedik lett.

Az első szám után Krizsán a 18., Nemes a 21. helyen áll a 22 fős mezőnyben. A hétpróbázók délelőtt a magasugrással folytatják, az esti programban következik a súlylökés és a 200 méteres futás, pénteken pedig a távolugrás, a gerelyhajítás és a 800 méter.

Fotó: MTI/AP/Martin Meissner

 

2024. augusztus 8. csütörtök 10:53
A tekvondós Józsa Levente kikapott a nyolcaddöntőben

Első meccsén a nyolcaddöntőben kikapott a tekvondós Józsa Levente a 68 kilósok között.
 

A 21 éves magyar versenyző hiába nyerte meg az első menetet a kínai Liang Jü-suaj ellen, a következő két periódusban a riválisa bizonyult jobbnak, így kikapott.

A magyar tekvondós akkor kerülhet a vigaszágra, ha legyőzője eljut a fináléig, erre azonban a papírforma alapján minimális az esély, mert Liang a 15.06 órára kiírt negyeddöntőben a címvédő üzbég Ulugbek Rasitov és a selejtezőből feljutott hongkongi Lo Vaj Fung összecsapásának győztesével találkozik.

Fotó: Czeglédi Zsolt

 

2024. augusztus 8. csütörtök 11:06
Kozák és Kerekes sem jutott tovább a reményfutamból

Kozák Luca és Kerekes Gréta sem jutott tovább a csütörtöki reményfutamból 100 méter gáton.
 

A két magyar közül elsőként Kerekes futott a Stade de France-ban, a három közül az első futamban ötödik lett 13.20 másodperccel, majd Kozák a harmadik részversenyben 12.96-tal, idei legjobbjával harmadikként ért célba.

Továbbjutást egyik eredmény sem ért, mert futamonként az első kettő lépett az elődöntőbe.

Fotó: MTI/EPA/Szilágyi Anna

 

2024. augusztus 8. csütörtök 11:26
A szegedi Kiss Ágnes harmadik hellyel reményfutamba került

Előfutamában kis különbséggel a harmadik helyen végzett Kiss Ágnes a női kenusok 200 méteres versenyében, így reményfutamban folytatja szereplését.
 

A 19 éves szegedi Kiss Ágnes a rajtnál nem volt a leggyorsabb, de jól jött el, a kanadai hamar az élre állt, Kiss pedig a spanyol Maria Corberával küzdött a második helyért. Végül harmadik lett Luzan előtt.

Az első két hely ért középfutamot, a reményfutam 12.40-kor lesz. A középfutamot és a döntőt szombaton rendezik.

Fotó: Kovács Tamás

 

2024. augusztus 8. csütörtök 11:28
Takács Kincső is reményfutamos

Kiss Ágnes után Takács Kincső is harmadikként ért célba előfutamában a női kenusok 200 méteres versenyében, így ő is vízre száll még a nap folyamán a reményfutamban.
 

A magyar kenus rajtja nem volt rossz, de a többieké sem, és bár próbálta utolérni chilei riválisát, minimális különbséggel mögötte ért célba. A futamot a kubai nyerte.

Az első két hely ért középfutamot, a többiek a 12.40-kor esedékes reményfutamban folytatják a szereplésüket. A középfutamot és a döntőt szombaton rendezik.

Fotó: Kovács Tamás

 

2024. augusztus 8. csütörtök 11:36
Döntős kenu kettesünk

Az Adolf Balázs, Hajdu Jonatán páros a kenu kettesek 500 méteres középfutamában a második lett.

 

A független színekben induló orosz duó nagyot versenyzett és első lett. A magyar egység is jól kapta el a rajtot, de tőlük a féltáv után folyamatosan leszakadt. Viszont ami a fő lényeg volt, a harmadik helyen küzdő spanyolok, valamint a nagyot hajrázó brazilok az Adolf-Hajdu páros mögött maradt.

Ezzel sikerült a döntős kvalifikáció. A finálét 13:30-kor kezdik.

Fotó: Kovács Tamás

 

2024. augusztus 8. csütörtök 12:04
Döntős a férfi kajak négyes

A Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor alkotta kvartett sikerrel vette a kajak négyes 500 méteres középfutamát.

 

 A magyar egység jól kapta el a rajtot, a féltávnál pedig harmadik volt. Majd néhány méter múlva megindult a hajrá, felkúsztak a második helyre, amit sikerült is megtartani a magabiztosan evező németek mögött.

A döntőt 13:50-kor rendezik.

Fotó: Kovács Tamás

 

2024. augusztus 8. csütörtök 12:15
Losonczi Dávid dán birkózóval csap össze a bronzéremért

A kötöttfogású birkózók 87 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Losonczi Dávid csütörtök este dán riválissal küzd meg a bronzéremért.
 

A magyar birkózó szerdán az elődöntőig menetelt, ott viszont 3-1-re kikapott a bolgár Szemen Novikovtól. Ezzel eldőlt, hogy Losonczi a bronzmérkőzésen lép szőnyegre, ellenfele viszont csak csütörtök délelőtt lett számára is ismert.

A helyosztóért Novikov két korábbi "áldozata" a dán színekben versenyző, vb-ezüstérmes Turpal Ali Bisultanov és a georgiai Lasha Gobadze csapott össze. Az első menetben még szoros küzdelmet végül előbbi nyerte meg simán, 6-0-ra.

Losonczi Dávid a 18.15-kor kezdődő esti program 11. párjában lép szőnyegre, várhatóan 20 óra után.

Fotó: Illyés Tibor

 

2024. augusztus 8. csütörtök 12:51
Középdöntős a szegedi Kiss Ágnes

A kenu egyesek 200 méteres reményfutamában evezett, a második helyen ért célba.

 

Előfutamában kis különbséggel a harmadik helyen végzett Kiss Ágnes a női kenusok 200 méteres versenyében, így került a reményfutamba.

A 19 éves szegedi Kiss Ágnes az előfutamában a rajtnál nem volt a leggyorsabb, most ezen is sikerült javítani. Sokáig a harmadik helyen versenyzett, majd egy remek második távval felkúszott a második pozícióba, ami középdöntőt ér a számára.

A középfutamot és a döntőt szombaton rendezik.

Fotó: Kovács Tamás

 

2024. augusztus 8. csütörtök 13:07
Krizsán Xénia és Nemes Rita is jól szerepelt magasugrásban

A hétpróbázó Krizsán Xénia és Nemes Rita egyformán 1,77 métert teljesített magasugrásban.
 

Krizsán az 1,62 méteres magasságon szállt be a versenybe és elsőre meg is ugrotta, akárcsak a 1,65-öt. A világbajnoki negyedik atlétának az 1,71 másodikra jött össze, aztán az 1,74 biztosan, elsőre, amivel beállította az Eb-n elért idei legjobbját. Erre még rá tudott tenni és harmadikra az 1,77 métert is átvitte.

Hasonlóan teljesített Nemes Rita, aki 1,65-ön kezdett, az 1,71 méteren elsőre hibázott, másodikra - bár rezgett a léc - javított. A következő magasságon, az 1,74-en viszont tisztán jutott túl, a 1,77-en pedig - akárcsak Krizsán - harmadikra.

Az 1,80 m egyik magyar hétpróbázónak sem sikerült, de csoportjukban az 1,77-tel a második helyen végeztek. Két szám után Krizsán 1975 ponttal a 11., Nemes 1945 ponttal a 16. helyen áll.

A hétpróbázók az esti programban a súlylökéssel és a 200 méteres futással folytatják, pénteken pedig jön a távolugrás, a gerelyhajítás és a 800 méter.

2024. augusztus 8. csütörtök 13:10
Takács Kincső is középdöntős

A kenu egyes 200 méteres számában a másik magyar is sikerrel vette a reményfutamot.

 

Kiss Ágnes után Takács Kincső is harmadikként ért célba előfutamában a női kenusok 200 méteres versenyében, így ő is a reményfutamban szállt vízre.

A magyar kenus ezúttal jobban rajtolt, egyből az első helyért volt versenyben. Az elején élen haladó kínai Lin Ven-csünt is simán megelőzve magabiztos győzelmet aratott.

A középfutamot és a döntőt szombaton rendezik.

Fotó: Kovács Tamás

 

2024. augusztus 8. csütörtök 13:35
Hatodik helyen zárt az Adolf Balázs, Hajdu Jonatán kenu kettes

A magyar egység a kenu kettesek 500 méteres döntőjében remekült helyt állt.

 

Az Adolf Balázs, Hajdu Jonatán páros a középfutamában második lett, így jutott a döntőbe.

A fináléban a hármas pályán ragyogóan kapta el a rajtot a magyar egység, amely 150 méternél a második helyen volt. Féltávnál egy helyet csúsztak vissza, az utolsó 100 méteren pedig nem sikerült megtartani a dobogót. Nagyon szoros volt a befutó, végül a hatodik helyet sikerült megkaparintani. A kínai és olasz csapat mögött a spanyol csapott harmadikként célba.

Fotó: Kovács Tamás

 

2024. augusztus 8. csütörtök 13:43
Olimpiai bronzérmes női kajak négyesünk

A Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra összeállítású magyar egység harmadik lett a női kajak négyes döntőjében.

 

A női program is a kajak négyesek előfutamaival kezdődött még kedden. Ebben a versenyben a magyar egység közvetlenül a csütörtöki fináléba jutott.

Az 500 méteres távon a két futamban öt-öt hajó versenyzett, a Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra összeállítású magyar hajó a másodikba került.

A júniusban Szegeden Európa-bajnok új magyar egység (melyben csak a kétszeres olimpiai bajnok Csipesnek van ötkarikás tapasztalata) lassan jött el a rajtból, sokáig csak a negyedik helyen haladt, de aztán fokozatosan felzárkózott, megelőzte az ausztrál és a kínai hajót, s végül a németek mögött másodikként siklott át a célvonalon.

 

A finálé

A magyar egység rajtja nem sikerült rosszul, de a hátrány azonnal fél hajó volt az új-zélandiakhoz képest. 150 méter után egyre inkább kapaszkodott fel a magyar hajó Pupp Noémi vezérletével.

Féltávnál a harmadik pozícióban voltunk, ezt remek tempózással sikerült is megtartani. Az első két helyen az új-zélandiak és a németek végeztek.

A női négyes a magyar küldöttség kilencedik érmét - a harmadik bronzot - szerezte a párizsi olimpián.

Fotó: Kovács Tamás

 

2024. augusztus 8. csütörtök 13:58
Hetedik helyezett a férfi kajak négyesünk

A Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor alkotta magyar kvartett a kajak négyes 500 méteres döntőjében a hetedik helyen csapott célba.

 

Nem indult akadálymentesen a finálé: a rajtot visszalőtték, meg kellett ismételni. A német és magyar hajót figyelmeztették. Második alkalommal nem kezdett rosszul, ötödik helyen volt a magyar egység a féltávnál.

A második 250 méter nagyon nem sikerült jól, nem volt egy jó pálya ez a mieinktől. A hetedik helyre csúszott vissza és ott is zárt a magyar kvartett.

Fotó: Kovács Tamás

 

2024. augusztus 8. csütörtök 15:34
A birkózó Ligeti Dániel nigériai riválissal kezd

Ligeti Dániel nigériai ellenféllel birkózik először a szabadfogásúak 125 kilogrammos súlycsoportjában pénteken.
 

A 35 éves Ligeti Ashton Adeyemi Amin Mutuwa ellen birkózza pályafutása harmadik olimpiájának első mérkőzését.

A szombathelyi nehézsúlyú birkózó ágára kirgiz, kanadai és Puerto Rico-i került még, míg a kiemeltek között ezen - a felső - ágon szerepel a riói olimpia török győztese, a tízszeres Európa-bajnok Taha Akgül, akivel a Haladás Eb-ezüst- és bronzérmes birkózója a negyeddöntőben találkozhat, valamint a kínai vb-ezüstérmes, olimpiai ötödik Teng Ce-vej, valamint a súlycsoport iráni vb-címvédője, Amir Zare is.

Ligeti a C szőnyeg ötödik mérkőzésén kezdi meg a versenyt a pénteken 11 órakor kezdődő programban a Mars-mező Arénában.

2024. augusztus 8. csütörtök 16:25
Szép Balázs biztató, Bőhm Csaba gyenge eredményt ért el az öttusázók körvívásában

Szép Balázsnak közepesen, számára ugyanakkor biztató eredménnyel zárult a körvívás a férfi öttusázók olimpiai versenyében, Bőhm Csaba viszont olyan eredményt ért el a páston, amivel nehéz lesz döntőbe jutnia, vagy ott jól szerepelnie.
 

Az idén vb-ezüstérmes Szép Balázs 18 ellenfelét győzte le és 17-től kapott ki. Mivel neki nem ez az erőssége, a pozitív mérleg jó alap lehet számára a folytatáshoz. A világbajnok Bőhm Csaba viszont nem találta a ritmust, 13 győzelemmel és 22 vereséggel nehéz helyzetbe került. Bravúrnak tűnik számára már a döntőbe kerülés kiharcolása is.

Az elődöntőt pénteken rendezik két 18 fős csoportban, mindegyikből kilenc öttusázó jut majd a szombati fináléba. A mezőny a körvívást követően átköltözik a Versailles-i kastély parkjában kialakított versenyközpontba. Az olimpián a világkupadöntőhöz hasonlóan már az elődöntőben is lesz majd lovaglás. Pénteken az A csoport 13, a B pedig 17 órakor kezd. A döntőt szombaton 17.30-tól rendezik.

Fotó: Czeglédi Zsolt

 

2024. augusztus 8. csütörtök 16:27
A tekvondós Józsa Levente búcsúzott

Nem jutott vigaszágra Józsa Levente a tekvondósok 68 kilogrammos súlycsoportjában, így befejezte szereplését a párizsi olimpián.
 

A 21 éves magyar versenyző első meccsén, a 16 között a kínai Liang Jü-suajtól kapott ki két menetben, és csak abban bízhatott, hogy riválisa bejut a döntőbe.

Erre papíron nem sok esély volt, mivel az ázsiai versenyző a nyolc között a címvédő üzbég Ulugbek Rasitovval találkozott, akit végül az első menetben még meg tudott szorongatni (2-1), a másodikban azonban már nem volt esélye ellene (9-2).    

A magyar tekvondósok közül Salim Omar Gergely szerdán a kilencedik helyen végzett az 58 kilogrammosok között, a küldöttség harmadik, egyben utolsó tagja, a 18 éves Márton Viviana pénteken a 67 kilogrammos súlycsoportban lesz érdekelt.

A sportág első magyar női olimpikonja a 16 között az elefántcsontparti Ruth Gbagbival találkozik, utóbbi sorozatban a negyedik ötkarikás viadalán vesz részt, három éve Tokióban, 2016-ban pedig Rio de Janeiróban egyaránt bronzérmes volt.

Fotó: Czeglédi Zsolt

 

2024. augusztus 8. csütörtök 18:03
Gulyás Michelle jól vívott, Guzi Blanka biztató eredményt ért el

Gulyás Michelle kiemelkedő eredményt ért el a női öttusázók körvívásában, Guzi Blanka pedig megőrizte esélyét arra, hogy jól szerepeljen első olimpiáján.    
 

A rendkívül fontos számban Gulyás 24 ellenfelét győzte le és 11-től kapott ki, ezzel a második helyen végzett. Guzi Blanka 15 asszót nyert és 20 vereséget szenvedett. A vívás kétharmadánál még közel ötvenszázalékos eredménye volt, azután kevés tust adott, az utolsó két ellenfelét azonban legyőzte, ezzel javított a helyzetén.

Az elődöntőt szombaton rendezik két 18 fős csoportban, mindegyikből kilenc öttusázó jut majd a vasárnapi fináléba. A mezőny a körvívást követően átköltözik a Versailles-i kastély parkjában kialakított versenyközpontba. Az olimpián a világkupadöntőhöz hasonlóan már az elődöntőben is lesz majd lovaglás. Szombaton az A csoport 9.30, a B pedig 13.30 órakor kezd. A döntőt vasárnap 11 órától rendezik.

Fotó: Czeglédi Zsolt

 

2024. augusztus 8. csütörtök 18:50
A ritmikus gimnasztikázó Pigniczki Fanni 12. lett a selejtezőben

Pigniczki Fanni a 12. helyen végzett az egyéni összetett selejtezőjében csütörtökön a párizsi olimpia ritmikus gimnasztika versenyeinek nyitónapján, így második számú tartalékként várhatja a pénteki finálét.
 

A karikával tavaly világbajnoki bronz-, labdával idén Európa-bajnoki ezüstérmes 24 éves magyar sportoló előzetesen a legjobb tíz közé kerülést célozta meg a párizsi játékokon. Pigniczki Fanni a karikával kezdte a versenyt, és kisebb hibával - egy technikai elemet kihagyott - elegáns, magabiztos gyakorlatot mutatott be, amelyre 32,650 pontot kapott, de ennek láttán kissé csalódott volt.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

 

Ezt követően labdával is pontos, jó gyakorlatot csinált, ez 32,600 pontot ért, így két szer után a 12. helyről várta a délutáni folytatást. Buzogánnyal lendületes produkciót mutatott be Pigniczki, előadására 30,450 pontot adtak neki a bírák, majd szalaggal 31,650 pontot gyűjtött, így 127,350 ponttal a 12. végzett.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

 

Az egyéni összetett döntőjét pénteken 14.30-tól, az együttes kéziszercsapatok selejtezőjét pénteken 10 órától, a fináléját szombaton 14 órától rendezik a Porte de la Chapelle Arénában.

2024. augusztus 8. csütörtök 19:25
Az ötödik helyért folyhat a harc

A magyar női vízilabda-válogatott 12-9-re legyőzte a görögöket, így az 5. helyért játszik Olaszország ellen.

Részletek:

 

Fotó: MTI/Illyés Tibor

 

2024. augusztus 8. csütörtök 20:20
A birkózó Losonczi Dávid ötödik

A kötöttfogású birkózók 87 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Losonczi Dávid csütörtök este kikapott dán ellenfelétől a bronzmérkőzésen, így az ötödik helyen végzett a párizsi olimpián.
 

Az ESMTK világbajnoki címvédője szerdán az azeri Rafig Huseynov és a szerb Aleksandr Komarov elleni sikerrel jutott elődöntőbe, melyben kikapott a bolgár Szemen Novikovtól, a csütörtöki helyosztón pedig 2-1-es vereséget szenvedett Turpal Ali Bisultanovtól.

Fotó: Czeglédi Zsolt

 

2024. augusztus 8. csütörtök 20:48
Krizsán Xénia és Nemes Rita sem javított súlylökésben

A hétpróbázó Krizsán Xénia és Nemes Rita súlylökésben nem tudott javítani helyezésén csütörtökön a párizsi olimpián.
 

A világbajnoki negyedik Krizsán a 100 m gát (1034 pont) és magasugrás (941) után a 11. helyről várhatta a súlylökést. Elsőre egy biztonságinak nevezhető 13,89 méteres dobást produkált - amely 787 pontot ért -, majd pontosan ugyanennyit ért el másodikra is, de erre már nem tudott rátenni. Így elmaradt 14,03 méteres idei legjobbjától, az egyéni csúcsa ebben a számban pedig 14,48 méter.

Nemes (100 m gát 1004, magas 941 pont) súlylökésben idén érte el legjobbját, a 14,23 métert. A 34 éves versenyző 13,64-gyel kezdett, majd 13,27-tel folytatta, és 13,33-mal fejezte be, ezzel 770 pontot gyűjtött.

Krizsán Xénia (2762) két helyet visszacsúszva a 13., Nemes Rita (2715) pedig a 17. helyen áll.

A hétpróbázóknak jön még este a 200 méteres futás, majd pénteken a távolugrás, a gerelyhajítás és a 800 méter.

Krizsán Xénia (Fotó: AFP)

 

2024. augusztus 8. csütörtök 21:33
Krizsán Xénia 15., Nemes Rita 20. az első nap után

A hétpróbázó Krizsán Xénia a 15., Nemes Rita pedig a 20. helyen áll négy szám után a párizsi olimpián.
 

A csütörtöki zárószámra, a 200 méterre az első futamban kapott helyet mindkét magyar versenyző. Krizsán Xénia a hármas pályán rajtolt, a négyesen induló Nemes Rita mellett. A világbajnoki negyedik Krizsánnak sikerült jobban ez a szám, végig üldözte a gyorsabbakat és 24.92 másodperces idei legjobbjával ötödikként ért célba. Ezzel 894 pontot szerzett.

Nemes Ritának kevésbé sikerült a futás, a többiektől lemaradva lett hetedik 25.61-gyel, amivel nem csak 24.69-es egyéni csúcsától, hanem ez évi legjobbjától (25.38) is elmaradt. Teljesítményéért 832 pontot kapott.

A négy szám után Krizsán Xénia 3656 ponttal a 15., míg Nemes Rita 3547 ponttal a huszadik helyen áll.

A hétpróbázók pénteken a távolugrással és a gerelyhajítással folytatják és a 800 méterrel fejezik be kétnapos küzdelmüket.
 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.