Sport

Tóth Krisztián élete legnagyobb megtiszteltetésének tartja, hogy Ő viheti a zászlót

Tóth Krisztián élete legnagyobb megtiszteltetésének tartja, hogy Ő viheti a zászlót

2024. július 8., hétfő
Fotó: Kovács Tamás
Tóth Krisztián élete legnagyobb megtiszteltetésének tartja, hogy Ő viheti a zászlót

A Magyar Olimpiai Bizottság döntése alapján a párizsi olimpiai megnyitóján Böde-Bíró Blanka kézilabdázó és Tóth Krisztián cselgáncsozó viheti a magyar zászlót.  

SZILÁGYI Áron; TELEGDY-KAPÁS Boglárka; LÕRINCZ Tamás; TÓTH Krisztián
Fotó: Kovács Tamás/MTI

Csak ma szembesültem vele, hogy én leszek az egyik zászlóvivő. Ekkora megtiszteltetés talán még nem is ért az életemben

- mondta az eskütétel előtt az MTI-nek a tokiói ötkarikás játékokon bronzérmet nyert dzsúdós, aki hozzátette, számára a felkérés nagyjából egy olimpiai éremmel egyenértékű, ezért egy másodpercig sem hezitált rajta, hogy elfogadja-e.

Tóth Krisztián öt nappal a megnyitó után, azaz június 31-én lép tatamira, de úgy gondolja, jól is jön neki, hogy kicsit korábban ki kell utaznia. Szeret ugyanis fejben és fizikailag is rápihenni a versenyekre, erre pedig jobban lesz lehetősége Párizsban, mint otthon, ahol két gyermeke várja.

A 30 éves versenyző Franciaországot cselgáncsban Európa Japánjának nevezte, ezért biztos benne, hogy a párizsi csarnok tele lesz nézőkkel. Kíváncsian várja, hogy ez milyen szinten fog plusz erőt, vagy terhet rakni a magyar csapatra.

Mivel talán én vagyok a legrutinosabb a csapatban, igyekszem levenni a terhet a többiekről, és ez egy olyan pszichológiával fog bírni, hogy részben rólam is leveszi, így teljes gőzzel és nyugodtan tudunk versenyezni

- mondta Tóth, aki végül arról beszélt, hogy lát egy-két érmet a magyar cselgáncsválogatottban, de szerencse és jó sorsolás is kell hozzá, hogy ez megvalósuljon.

Tóth Krisztián a zászlót a Művészetek Palotája színpadán a tokiói aranyérmes birkózótól, Lőrincz Tamástól, a Kozma István Birkózó Akadémia (KIMBA) szakmai igazgatójától vette át, aki az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy összességében több mint húsz érmet vár a magyar csapattól, közte a birkózóktól pedig legalább kettőt. Örül neki, hogy nagy létszámmal tudnak kiutazni az olimpiára.

Lőrincz hozzáfűzte, a magyar birkózók többsége javarészt újonc lesz az olimpián, de vannak köztük tapasztaltabb versenyzők is. Úgy gondolja, a felkészülés úgy halad, ahogy kell, pozitívumnak tartja, hogy a magyar birkózók sok nemzetközi edzőtáborozáson vettek részt, legutóbb például a kötöttfogásúak több mint száz versenyzővel együtt tudtak készülni Tatán.
 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.