Sport

Székelyföld nyerte a 15. Egy a nemzet futballtornát

Székelyföld nyerte a 15. Egy a nemzet futballtornát

2019. december 9., hétfő
Székelyföld nyerte a 15. Egy a nemzet futballtornát

Tizenötödik alkalommal rendezték meg Szegeden az Egy a nemzet elnevezésű kispályás futballtornát, ahol a 2004-es, ügydöntő népszavazás emlékének adóztak magyarországiak, délvidékiek, székelyek, felvidékiek és kárpátaljaiak. A nagyszabású torna az Ismerős Arcok koncertjével kezdődött és székelyföldi sikerrel zárult.

– 2004. december 5-én volt a kettős állampolgárságról szóló népszavazás, amely sajnos elbukott. Ennek első évfordulóján szerettük volna kifejezni az összetartozás iránti igényünket, ezért a székelyföldi barátainkkal kitaláltuk ezt a kispályás tornát – mesélt a kezdetekről Ádám Sándor, a futballtorna szervezője. – Először csak egy alkalomban gondolkodtunk, de az első annyira sikeres volt, hogy végül hagyománnyá vált a torna – tette hozzá. A 15. évforduló alkalmából a szervezőknek sikerült meggyőzniük az Ismerős Arcok zenekart, hogy zártkörű koncert keretében zenéljenek a torna résztvevőinek. A tornát Székelyföld csapata nyerte, ezüstérmes lett Kárpátalja, a dobogó harmadik fokára az anyaországiak állhattak fel. A 2010. május 28-án megszavazott könnyített állampolgárságról szóló törvény elfogadását követően a külhoni csapatok javaslatára minden évben május végén – Délvidéken, Erdélyben, Felvidéken és Kárpátalján – is megszervezik a tornát.

Szeged és a DAC-himnusz

– A 2007-es tornára egy Ismerős Arcok-koncertről érkeztünk. Akkor még nem ismertük a zenekart. Nálunk Komáromban áll egy Trianon-emlékmű, ami Reményik Sándor

Gyűrűt készítettek

című verséből született. A civil társulásunkkal legyártattuk ezt a gyűrűt. Az első két darab egy-két héttel a 2007-es torna előtt készült. A barátom a koncert után odaadta gyűrűjét Nyerges Attilának, aki ha jól tudom, még ma is a nyakában hordja egy láncon. Ebből a találkozásból született egy komáromi koncert 2008 februárjában, ahol barátság szövődött a zenekar és a komáromiak között. Az Ismerős Arcok felvállalták ennek a gyűrűnek a terjesztését, és ezeknek az árából született meg végül az emlékmű. Ezután minden évben felléptek egyszer a városunkban és ezekre a koncertekre eljöttek a dunaszerdahelyiek is, akik egyszer megkérdezték, hogyan lehetne a zenekart átvinni Szerdahelyre. A közvetítésünkkel végül eljutott az Ismerős Arcok Dunaszerdahelyre, ahol később a futballklub himnuszává vált a Nélküled című slágerük – mesélte a nem hétköznapi történetet Feszty Zsolt, a felvidékiek csapatkapitánya.

„Pluszt ad az életünkhöz”

– Kárpátaljaiként nagyon felemelő itt lenni. Ez a torna valami olyan pluszt hoz az életünkbe, amit a magyarországiak talán fel se foghatnak. Fél évvel a megmérettetés előtt már javában készülünk, sokat jelent számunkra ez a verseny – osztotta meg érzéseit Tüzes Pál, Kárpátalja csapatkapitánya.

Komoly barátságok szövődtek

– A magyar emberekre jellemző közös vonásokat találjuk meg egymásban. Évről évre nagyon várjuk a tornát, hogy újból találkozzunk. Ennyi idő elteltével a csapattagok között nagyon komoly barátságok születtek. Nagyon pozitív és erőteljes kezdeményezés ez a torna – mondta kedélyesen Csonka Áron, Délvidék csapatkapitánya.

A sport egységet kovácsol

– A mi csapatunk három éve csatlakozott a tornához. Számomra nagyon szép dolog az összetartozás. Ez a torna is jól példázza, hogy a sport eggyé kovácsolja a magyar embereket. A koncert felteszi az i-re a pontot, ez egy csodálatos élmény – summázta gondolatait Antal Alpár, Székelyföld csapatkapitánya.

Átadták a stafétát

– 2014-ben a májusi torna a pünkösdi búcsú és a ballagások idejére esett, ezért nem tudtuk összeszedni a csapatunkat. Úgy döntöttünk, hogy átadjuk a lehetőséget egy másik székelyföldi csapatnak – mondta Szász János, a torna egyik alapítója, Székelyföld korábbi csapatkapitánya.

Kovács Ferenc képgalériája:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.