Sport

Csoknyai hosszú távra tervez a válogatott kispadján

Csoknyai hosszú távra tervez a válogatott kispadján

2018. október 24., szerda
Csoknyai hosszú távra tervez a válogatott kispadján

A magyar férfi kézilabda válogatott ma este Szlovákia ellen kezdi meg a 2020-as Eb-selejtezőket. A kispadon debütál a múlt héten megbízott szövetségi kapitánynak kinevezett Csoknyai István, aki 2010-ben Vladan Maticcsal karöltve egyszer már irányította a nemzeti csapatot. Az új kapitánnyal arról is beszélgettünk, hogy mennyire ideiglenes a pozíciója a válogatott kispadján.

- Jelenleg ön a magyar kézilabda válogatott szövetségi kapitánya. Ez csak egy átmeneti kinevezés, vagy hosszú távon számolnak önnel?

- Ez egy jó kérdés! Először megbízott edző voltam, de most úgy tűnik, hogy hosszú távon számítanak velem. Az egyeztetések folynak, közel kerültünk a megoldáshoz, de még nem került pont a szerződés végére. Szerintem egy hosszú távú megállapodás lesz.

- A válogatott mellett jelenleg Balatonfüreden is dolgozik, mennyire lehet összeegyeztetni a kettőt? Ha választania kellene a kettő közül, melyik mellett tenné le a voksát?

- Nem mindig az számít, hogy mit választanék, hanem hogy milyen lehetőségek vannak. A dolgot nagyban befolyásolja, hogy hogyan alakulnak az EB selejtezőnk. Nem szeretném a balatonfüredi állásomat feladni, szerintem sikerül megállapodnunk úgy, hogy mindenkinek jó legyen.  

- Elég hirtelen jött ez a kapitányváltás, nem érzi úgy, hogy csak tűzoltás miatt nevezték ki önt?

- Ha csak egy hétről lenne szó, akkor valóban tűzoltásról lenne szó, de az elnök úr említette, hogy hosszú távú elképzelései vannak velem. A stábban mindenképpen maradok, de hogy milyen szerepben az egyelőre képlékeny. Sok időnk nincsen, szerdán már meccsünk van.

Bécsújhely, 2010. január 19.
Csoknyai István magyar szövetségi kapitány (piros) és a csapat tagjai örülnek egy gólnak a férfi kézilabda Európa-bajnokság D csoportjában a Franciaország-Magyarország mérkõzésen.
MTI Fotó: Kovács Anikó

- Mennyire nehéz ilyenkor a kapitány feladata?

- Az összes játékosunk játszott a hétvégén bajnoki meccset. Nem vagyunk igazán frissek, de megpróbálunk a lehető legjobban felkészülni a szlovákok ellen, és remélem, hogy mindenki az otthonról hozott jó formájával hozzájárul a csapat sikeréhez. Nincs túl sok információnk a szlovákokról, ők is fiatal csapatot próbálnak összerakni. Úgy gondolom, hogy hazai pályán mi vagyunk az esélyesek, és szeretnénk élni ezzel a lehetőségünkkel.

- Milyennek látta a Veszprém-Szeged rangadót?

  - Mint egykori veszprémi játékos fájt a szívem a vereség miatt. Azt látni kell, hogy a Szeged sokkal jobb formában, csapatként jobban funkcionált. A Veszprém sajnos nem tudott kilépni az árnyékából. Bízom benne, hogy magukra találnak, mert egy jó Veszprémre nagy szüksége van a magyar kézilabdának. Azt gondolom, hogy a bajnokság még nincs lefutva, bármi előfordulhat.

- Szegeden a spanyol vonal érvényesül, és David Davis kinevezésével úgy tűnik, hogy ezt a receptet próbálják meg átvenni Veszprémben is. A válogatottnál mennyire akar ön a spanyol iskolára alapozni?

- Két nap alatt nem lehet csodát tenni. A saját elképzelésemet próbálom megvalósítani a játékosok igényeit figyelembe véve. Vannak olyan párkapcsolatok a csapaton belül, amiket nem akarok megbontani. A spanyol iskolából is merítünk, de elsősorban a magyar stílusra építünk. Bízom benne, hogy egy ütőképes válogatottat látunk szerdán.

A pickhandball.humegírta, hogy a MOL-Pick Szeged hét különböző válogatottba, összesen tizennégy játékost ad az Eb-selejtezők idején.

Válogatottnál levő MOL-Pick Szeged játékosok: Marin Sego, Alen Blazevic (Horvátország), Mario Sostaric, Dean Bombac, Matej Gaber, Nik Henigman (Szlovénia), Jorge Maqueda (Spanyolország), Balogh Zsolt, Bánhidi Bence, Bodó Richárd (Magyarország), Sunajko Sztefán (Magyarország B), Stefán Sigurmannsson (Izland), Stanislav Kaspárek (Csehország), Dmitrij Zsitnyikov (Oroszország).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.