Sport

Rögbi: 2020-ban cél az olimpia, rajtol a szezon Szegeden + FOTÓK

Rögbi: 2020-ban cél az olimpia, rajtol a szezon Szegeden + FOTÓK

2014. március 28., péntek
Rögbi: 2020-ban cél az olimpia, rajtol a szezon Szegeden + FOTÓK
varosirogbi_010

A hazai rögbiszövetség kitűzte a célt, a magyar válogatott Tokióban már ott lehet az olimpián. Szegeden is kezdődik a szezon.

A következő ötkarikás játékokon még aligha, a 2020-ason azonban már ott lehetnek a magyar rögbisek - hangzott el az olimpiai programba bekerült sportág hazai irányítóinak csütörtöki sajtótájékoztatóján. "Rio csoda lenne, Tokióra viszont van esély" - fogalmazott a Magyar Rögbi Szövetség (MRSZ) elnöke,

Körmöczi Béla

. Azzal, hogy olimpiai résztvevő lett a 7 fős rögbi, komoly figyelmet kell, hogy kapjon idehaza is - hangsúlyozta

Kiss Norbert

ifjúsági és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, aki elmondta, hogy tavaly 30 millió forint állami támogatáshoz jutott a rögbisport. Az idei összegről még nincs döntés - tette hozzá -, de kiváló fejlesztési terve, felzárkóztatási programja alapján biztos, hogy 2014-ben még komolyabb anyagi segítségre számíthat a szövetség. A klasszikus, 15 emberrel játszott rögbihez képest a 7-es változat a nők körében is népszerű, s az MRSZ vezetői szerint itt lehetnek komoly sikerek már a nem túl távoli jövőben is. "Itt hamarabb utolérhetjük a világot, mert nincs akkora lemaradásunk a nemzetközi élvonalhoz képest" - szögezte le

Böhm Balázs

főtitkár, aki úgy látja, hogy öt esztendőn belül ott lehet Európa legjobb 16 csapata között a magyar női válogatott. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az utánpótlás-fejlesztés az utóbbi időkben nagy lendületet kapott, ezernél is több gyerek kezdett el rögbizni az iskolákban. A 18 éven aluliak C csoportos Európa-bajnokságát az idén Magyarország, közelebbről Esztergom rendezi, április 9. és 12. között. A szövetség vezetésének elvárása az, hogy az U18-as válogatott megnyerje az Eb-t. A további előrelépést segítheti, hogy áprilisban Magyarországra érkezik

Philippe Saint-Andre

, a korábbi világklasszis játékos, aki az európai elithez tartózó franciák szövetségi kapitánya. A rögbi egyike annak a 16 hazai sportágnak, amely nem tartozik az öt látvány-csapatsporthoz, s nem került be a 16 kiemelt közé sem, viszont kormányzati támogatásra jogosult.

Toborzás indul Szegeden is

varosirogbi_007

Get Into Rugby-HRU, a hazai fejlesztési program egyik bástyája éppen Szeged lett. A szegedi rögbi csapatot működtető Fit World Sportegyesület vezetése elkötelezett, hogy saját régiójában sikeres toborzó és létszámnövelő programot valósítson meg, ennek érdekében februártól az iskolákban és a helyi közösségekben - ahol kérik - bemutatjuk a rögbit, hogy a gyerekek megismerjék és megtapasztalják az értékeket, a szenvedélyt. Ezt a munkát a sportági szövetséggel szorosan együttműködő helyi szakemberek végzik, őket segítik a képzett edzők, tanárok és önkéntes mentorok. A következő fázisban a gyerekek játsszák a rögbit. Elsajátítják a legfontosabb szabályokat és megmérkőznek bajnokságban, városi, területi diákolimpiákon vagy egyéb tornákon. Megtapasztalják a rögbit jellemző 5 fő dolgot, mint a tisztelet, a kitartás, az élvezet, a fegyelem és a legfontosabb, a barátság. A gyerek a rögbiben egy újabb családot nyer, megtanul csapatban gondolkodni és megérzi, hogy a pályán sosem hagyhatják cserben egymást. Mivel ez a játék gyors tempójú és rendkívül aktív fizikailag, ez mindig lázba hozza a őket. A szervezők feladata csupán lázban tartani gyerekeket. Tehát a hangsúly a "maradj" szakaszon van, a rögbi sportág népszerűsítésén keresztül egy sportos, egészséges életmódra nevelés lehetőleg egy életre szólóan.

Fiúk és lányok kergették a tojáslabdát csütörtök délután Szegeden

Csütörtök délután az Etelka sori pályán 11 szegedi iskolai csapat 120 diákja - köztük 24 fő leány - már ennek szellemiségében kergette a tojáslabdát a Városi Iskolás Rögbi Kupáért. Lelkesedésből már jelesre vizsgáztak az iskolák és a gyerekek is megmutatták, hogy miért tartják a rögbit a legnagyobb sportnak a rajongói. Végül az általános iskolás lányok kategóriájában az 1. a Tisza-parti, a 2. a Waldorf, míg a fiúknál szintén Tisza-parti siker született, a 2. a Weöres-iskola, a 3. Gedói első, 4. a Gedói második csapata lett. A középiskolás tojáslabda-kergetők között az élen a Csonka-szakközépiskola végzett, a 2. Kiss F., a 3. Csonka II., a 4. Móra Ferenc, 5. pedig Waldorf lett.

Bajnoki rajt Szegeden

A magyar TOP ligás rögbi bajnokságban szereplő szegedi rögbi csapat idei új fő támogatója révén HungaroSun Gorillák RC néven első hazai mérkőzésére készül és szombaton a Kecskemétet fogadja az Etelka sori pályán. A juniorok 12 órától, a felnőttek 14 órától játszanak. Az esemény után és előtt megtekinthető lesz a hazai csapat újonnan átadott klubháza is. A szegedi rögbisek minden érdeklődőt és szurkolót szeretettel várnak az ingyenesen megtekinthető mérkőzésre.

A rögbi NEM a csonttörés sportja

varosirogbi_017

Az olimpia rögbijét kétszer 7 ember játssza és a labdát csak hátrafelé szabad passzolni, így a csapattársak egymásrautaltsága minden más sportnál lényegesen erősebb . Kissé hosszadalmas lenne a szabályokat elmondani, de a lényeg az, hogy a tojás alakú labdát bevigyék az ellenfél alapvonala mögé, majd a játékos azt kezével vagy mellével a földhöz érintse, nyomást gyakoroljon rá. Gól is szerezhető, mégpedig úgy, hogy a játékosoknak a kapufák és a keresztléc által határolt „H” alakon felül kell átrúgniuk a labdát. A csapaton belül minden testalkat megtalálhatja a saját posztját, ugyanis a vékonytól a nagydarabig, az alacsonytól a magasig, a fürgétől a lassúig, mindenkinek lehetőség nyújt a sportág arra, hogy megtapasztalhassa a csapatsport nyújtotta örömöket. Sokaknak a rögbi hallatán elsőre az Amerikai Football jut eszébe, ami igen nagy tévedés. Eme sportág az elszántságról, barátságról és kitartásról szól. Egy külső szemlélő számára bizonyára az egyik legdurvább csapatjáték látszatát kelti, mivel a szerelések (mélyfogások), a tolongások és az ún. ¾ -ed” mozdulatok veszélyesnek tűnnek. Amint viszont közelebb kerülünk a rögbihez, láthatjuk, hogy ez egyáltalán nem így van. Mind a XV-ös, mind a 7’s rögbi olyan lendületes sportág, ahol a sérülések aránya sokkal kisebb, mint más csapatjátékoknál. Ellentétben az amerikai változattól itt a játék védőfelszerelés használata nélkül történik. A cél a játék folyamatossága, a társak támogatása, valamint száz százalékos bizalmuk elnyerése. Amint ezek teljesülnek a sérülések százalékos aránya megközelíti a nullát. A rögbi ezért igen népszerű sport. Az angolszász iskolákban pedagógiai célzattal játszatják a gyerekekkel, hiszen a csapatszellem és bajtársiasság terén a röplabdánál is adekvátabb.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.