Sport

Kajak-kenu: a maximumra törekszik Sík Márton

Kajak-kenu: a maximumra törekszik Sík Márton

2011. augusztus 15., hétfő
Kajak-kenu: a maximumra törekszik Sík Márton

Szerdán megkezdődik a legek kajak-kenu világbajnoksága, ahol az esélyesek között tarthatjuk számon Sík Mártont, az EDF Démász Szeged Vízisport Egyesület kajakosát is.

– Hogyan telik ez pár nap a világbajnokság előtt? Bizonyára egyre nagyobb az izgalom és a várakozás, a feszültség az indulókban…

– Augusztus első hétvégéjéig a felkészülésnek olyan fázisában voltunk, ahol inkább a mennyiség dominált, s az utolsó két hétben kezdődik a finomhangolás és formába hozás. A feszültség inkább a verseny előtt 1–2 nappal, és a döntők előtt jelentkezik. Izgalom azért van, mi is érdeklődve várjuk a változásokat, amik közül a leglátványosabb a Maty-ér átváltozása.

– Ön rutinos versenyző, részt vett a 2008-as pekingi olimpián, világ- és Európa-bajnokságon azóta, de arany még nem volt, vagyis ott van már azért a levegőben…

– A 200 méter eléggé kiélezett versenyszám, nem lesz egyszerű bejutni a döntőbe, ott pedig bármi megtörténhet. Nagyon jó felkészülésen vagyunk túl, nagyon biztató időket futottunk az elmúlt időszakban, mindent megteszünk a legjobb szereplésért. Nem tudom azt mondani, hogy ez vagy az az elvárásom, inkább az úgy fogalmaznék, az a cél, hogy ami benne van egy versenyzőben, az mindenképpen kijöjjön. Ha a maximumot tudja teljesíteni az ember és az elég valamire, onnantól nyugodt lehet, hogy megtett mindent a jó szereplésért.

– A 200 méteres sprint villámgyors szám. Milyen belülről?

– Egészen más felkészülés szükséges a 200-ra mint bármelyik más távra. A 2009-es vb-n lett olimpiai szám az 500 páros helyett, azóta nagyon beerősödött, nagyon nagyot fejlődött ez a szám. A léte egyértelműen a sportág előrelépését szolgálja. Ez egy durván félperces, 32-33 másodperces táv, nagyon rövid, valódi sprint, ezért nagyon kell összpontosítani, egyszerűen nem szabad hibázni. A hosszabb távokon egy picit gyengébb rajt belefér, itt azonban nem.

– Kajakkettesben indul Beé Istvánnal, aki a csapat rangidőse. Hogyan motiválják egymást?

– Nagyon jó a kapcsolatom

Istvánnal

, számomra külön megtiszteltetés vele egy hajóban lapátolni. Tavasz óta evezünk egy kajakban, sokat fejlődött a párosunk, egyre kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtunk, jó az összhang.

– Ha már hangokról van szó: nemrég együtt énekelték fel a vb szegedi indulóját Vajda Attilával és Horváth Gáborral hármasban.

– Nos, nem tudom mekkora sikere lett annak, hogy elfogadtuk a felkérést, de nem tervezem a zeneiparban folytatni a jövőmet – ezt már tudják mindazok, akik hallották a dalt és az énekhangomat. A kérésnek eleget tettünk, így azért összejött a kajak-kenu és a rockandroll-érzés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.