Sport

Ketrecharc – gladiátorok Szegeden

Ketrecharc – gladiátorok Szegeden

2011. március 18., péntek
Ketrecharc – gladiátorok Szegeden

A III. Szegedi Ketrecharc Gálát rendezik meg szombaton 19 órától az újszegedi sportcsarnokban, ahol az ország legjobb harcosai csapnak össze, a világ legkeményebb sportágában. A gála egyik főszereplője, a sportág úttörője, a szegedi Sárközi Róbert mesélt portálunknak a modern gladiátorharcról.

A szombati gála apropója, hogy Szegeden eddig mind a két ketrecharc-gála olyan jól sikerült, hogy elnyerték az ország legjobb gálája címet, így a szervezők úgy döntöttek hagyományt teremtenek. „A ketrecharc Amerikából indult 1993-ban, jó magam 2000-2001 óta űzöm ezt a sportágat, én képviseltem először hazánkat az Államokban” – mesélt a kezdetekről

Sárközi

. „Ez a küzdősportok csúcsa. Ide minden sportágból érkeznek harcosok, itt tudni kell birkózni, ismerni kell a rúgás- és ütéstechnikákat is. Egy rendkívül összetett munkát igényel a küzdelem. Ez egy valódi harc. Így küzdhettek fegyver nélkül a harcosok a történelem során is, mikor szemtől szemben találkoztak egymással” – érzékeltette a sportoló egy hasonlattal a harc valódiságát, majd kiemelte, hogy ő többek közt ezért is szeretné népszerűsíteni ezt a sportágat, mert ez egy nyílt küzdelem, és mint minden küzdősportban, mi magyarok ebben is jók vagyunk. „Mert a valós küzdelemben is van ütésváltás, de előbb utóbb összeakaszkodnak a küzdők, így a ketrecharcban is a földharc, a birkózás kap jelentős szerepet” – mutatta be a sportág egyik jellemző mozzanatát Sárközi. „A küzdelmek 80 százaléka a földön dől el. A ketrecharcban tényleg megmutatkozhat a magyar virtus, ezért is szeretném, ha minél több fiatal megtanulná ezt a sportot, s vele a tiszta küzdelmet is.”

Megtudtuk, hogy szabályok azért ebben a sportágban is vannak, főként a fair play érvényesül, lágyékot, szemet nem támadnak például, és ha az ellenfél jelez, akkor abbahagyják az akciót. „Mivel itt felkészült harcosok találkoznak, a küzdelem kiegyenlített, így a sérülések nem gyakoribbak, mint más küzdősportokban” – így a többszörös bajnok, aki a versenyrendszerrel kapcsolatban elmondta, hogy szövetségi rendszerben küzdenek, két amerikai és egy japán nagyszövetség van, ami a csúcsot jelenti, ezenkívül vannak kisebb szervezetek, Európában kétszer lett bajnok egy-egy ilyen szövetség versenyén Sárközi. „A célom az, hogy a három legnagyobb szervezetbe kerülhessek, amihez sok-sok győzelmen át vezet az út, és úgy érzem, lassan a kapuhoz érkezem. Európában egyébként most forrja ki magát ez a sportág, ahogy Magyarországon is, úgyhogy mi lehetünk az úttörői a honi ketrecharcnak. Mi tapossuk ki az ösvényt a jövő generációjának. Szeretnénk később akadémiát alapítani, oktatni majd a fiatalokat, hogy minél többen kerüljenek ki nemzetközi porondra. A magyarok a ketrecharcban is a világ élvonalához fognak tartozni néhány éven belül” – zárta gondolatait a szegedi sportember, aki szombaton győzelmi esélyekkel száll majd a ringbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.