Sport

Kikanyarodva a kanyarból - az FK 1899 Szeged

Kikanyarodva a kanyarból - az FK 1899 Szeged

2008. június 24., kedd
Kikanyarodva a kanyarból - az FK 1899 Szeged

A 110 éves hagyomány őrzői

Fotók: Gémes Sándor

Három éve játszik a megye utolsó osztályában egy focicsapat, amelynek talán a magasabb szintű egyesületek is megirigyelhetnék szervezettségét, hatékonyságát. Az egyesület gazdálkodása eredményes, a tagok összetartozása pedig példás. Az egyesületet az ultrák alapították, akik a Tisza-parti stadion lelátóján, a kanyarban szurkoltak évtizedekig... amíg volt kinek.

1899. május 22-én alakult a Szegedi Atlétikai Klub (SZAK), amely 1926-ig különböző területi, amatőr bajnokságokban szerepelt. 1926-ban írták ki az első profi labdarúgó-bajnokságot, ahová a csapat immár Szegedi Bástyaként adta le nevezését. Csak Szombathely és Szeged érkezett Budapest mai közigazgatási határain kívülről. Ennek a közel száztíz éves hagyománynak az őrzője az a szurkolói mag, amely a szegedi foci sorozatos kudarcai - a hiteltelen vezetés, szélhámos tulajdonosjelöltek és az érdektelen városvezetés okán az utóbbi évtizedben több csapat is megszűnt - után úgy döntött, hogy alapít egy egyesületet. 2005 nyarán, amikor az FC Szeged egy bosnyák szerencsevadász ámokfutása után örökre kiköltözött az Etelka sori stadionból, megalakult az FK 1899 Szeged Sportegyesület.

Kék-fekete és diszkoszvető

Az alapszabályban is rögzített cél: az 1899-ben alapított első szegedi futballklub szellemiségének, hagyományainak megtartása, ápolása. Az elődök szellemiségét képviselve megkedveltetni a labdarúgást a felnövekvő generációkkal. Amíg Csongrád megyének, illetve Szeged városának nem lesz hozzá méltó színvonalú labdarúgása - a tagok egybehangzó meggyőződése szerint - a társaság felvállalt kötelessége az elődök által lefektetett értékek (az országban egyedüliként viselt, legendás kék-fekete színek és a diszkoszvető címer) továbbvitele, megőrzése a remélhetőleg mihamarabb felbukkanó újabb szegedi proficsapat számára.

110 felé az élet...

Felkerestük a megye harmadik osztályában három éve szereplő gárda vezetőit, meséljenek egyesületükről, értékeljék az elmúlt időszakot. A megbeszélt interjú előtt egy nappal azonban egy véletlen épp az FK 1899 Szeged Sportegyesület elnökségi ülésére vezérelt. Illetve nem is annyira a véletlen, mint inkább a szomj. Így történt, hogy a Templomkertben mért jéghideg fröccsel kezemben részt vehettem az FK évértékelésén három elnökségi tag társágában.

Havas Péter, Keresztúri János

és

Kovács Gergely

alelnökök közösen adtak számot a klub elmúlt éves működéséről -

története legjobb szereplését produkálva az ötödik helyen végzett

az FK a megye III. Tisza-Maros csoportjában -, s lefektettek néhány fontosabb irányelvet a jövendőt illetően.

Osztályváltásra készen

A felek először az igazolásokat vitatták meg. Ami biztos, hogy a ősztől

Tóth-Abonyi Zsolt

- egykori SZEAC-játékos - is a gárdát erősíti majd. Viszont a csatárposzton is szükség lenne egy új labdarúgóra. A magyar foci utolsó osztályában szereplő egyesület 2007. évi költségvetése egymillió-négyszázezer forint, amit e sorok szerzője egy kicsit soknak talál. Pedig úgy tűnik: ennyi kell ahhoz, hogy húsz barát összefogjon, és labdát kergessen hivatalos keretek között. A pénzt tagdíjakból fedezik, illetve néhány tag (például

Charlie

) magánemberként vagy a vállalkozásából (Vitamed Pharma Kft.) nyújt még plusz támogatásokat. Az amatőr egyesület idén két pályázatot is benyújtott működésre, kiadványkészítésre. Egyszer már sikerült így kiegészíteniük büdzséjüket. Havas Péter szerint a jövőre tekintve nem elképzelhetetlen az osztályváltás, akkor viszont a Tisza Volánnal mindenképpen szorosabb kapcsolatot kell majd ápolni, hiszen a megye II-ben két utánpótláscsapatot is szerepeltetni kell.

Minden meccs egy példabeszéd

Másnap

Balog Zoltán

elnök - aki munkahelyi elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az ülésen - kiegészítette az évértékelésen hallottakat, elmondva, hogy rendkívüli sikerként könyvelhető el, hogy eddig eljutott az FK. És ebben nagy segítséget nyújtott a csapat tagjai, hozzátartozóik mellett a két tiszteletbeli elnök,

Boczka Károly

és

Domonkos Norbert

. Balog szerint amikor elkezdték, nem gondolták volna, hogy egy ilyen jól szervezett egyesületté válhat a klubjuk. Ők a folytonosságot akarták megőrizni, hogy ne szakadjon meg a diszkoszvető lendülete. És úgy gondolja, hogy minden egyes mérkőzésük egyfajta demonstráció, hiszen nekik a lelátón lenne a helyük, és azzal, hogy ők kergetik a labdát, példát mutatnak a tehetetlenségbe burkolódzóknak vagy a hangoskodóknak. Sajnos a mai világban a foci is fogyasztói cikk lett, és az egész világon elüzletiesedett. Ők kicsiben mutatják meg, hogy milyen, ha egy közösség összeáll, és az összetartozásért, a klubért küzd akár a pályán, akár a szövetségi ülésen vagy egy pályázati űrlap kitöltésénél. Mikor az elnököt az osztályváltás lehetőségéről faggattam, úgy válaszolt, hogy már idén is eljutatták nyilatkozatukat a Csongrád Megyei Labdarúgó-szövetséghez, hiszen a sorozatos visszalépések miatt elképzelhető, hogy csapathiány lesz a megye II-ben. De jövőre reálisabbnak látja a feljebb lépést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.