PROMO

Megtakarítási stratégiák fiatal felnőtteknek: hogyan induljunk el a pénzügyi stabilitás felé?

Megtakarítási stratégiák fiatal felnőtteknek: hogyan induljunk el a pénzügyi stabilitás felé?

2 órája
Fotó: 123rf.com
Megtakarítási stratégiák fiatal felnőtteknek: hogyan induljunk el a pénzügyi stabilitás felé?

Amikor az iskolákat elvégezve kilépünk a világba és először próbálunk meg a saját lábunkra állni, gyakran kétségekkel és félelmekkel vagyunk tele. Természetesen mindannyian vágyunk arra, hogy idővel elérjük a pénzügyi stabilitást, ez azonban kezdetben rendkívül távoli célnak tűnik. A kényelmes élet a legtöbbünk számára nem érkezik el azonnal, ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs is lehetőségünk annak megvalósítására. Minél korábban kezdünk el tudatosan gondolkodni, annál nagyobb az esély a sikerre, ezért az alábbiakban összefoglaljuk, hogy hogyan érdemes elindulni ezen a rögös úton.

Fotó: 123rf.com. 

 

1. Legyünk tisztában saját pénzügyi helyzetünkkel

Talán furcsán hangzik ez a tanács, hiszen ki nem tudná, hogy mekkora bevétellel rendelkezik? Persze fontos tudni, hogy havonta milyen összegű jövedelemre számíthatunk, de a költségvetésünk nem csupán ebből áll. Vizsgáljuk meg, hogy milyen egyéb, nem rendszeres kifizetésekre számíthatunk – ide tartozhatnak például a féléves vagy éves bónuszok –, és ne feledkezzünk meg a SZÉP-kártyára érkező bevételről sem. Ezek alapján pontosabb képet kaphatunk arról, hogy egy évben pontosan mekkora összegből gazdálkodhatunk. 

Következő lépésként számoljuk össze a rendszeres kiadásokat: ha elkezdtünk dolgozni, az egyetemi évek alatt felvett diákhitelt is törlesztenünk kell, ha pedig már megvásároltuk az első otthonunkat, a lakáshitel részleteit is minden hónapban rendeznünk kell. 

Most tehát tisztában vagyunk azzal, hogy egy év alatt milyen bevételekre és kiadásokra számíthatunk: ezt nevezhetjük akár a nulladik lépésnek is a pénzügyek tudatos kezelése felé. 

 

2. Tűzzünk ki konkrét pénzügyi célokat

Ahhoz, hogy bármilyen megtakarításba belekezdjünk, először is tudnunk kell, hogy mit is szeretnénk elérni. Persze lehetséges, hogy jelenleg csak az a célunk, hogy a bankszámlánkon összegyűjtsünk néhány százezer forintot arra az esetre, ha később megszorulnánk, de ennél konkrétabb vágyaink is lehetnek. Van, aki a jövő évi nyaralásra gyűjt, egy kisebb családi kölcsönt szeretne rendezni, a diákhitelt fizetné vissza, idővel autót vagy saját lakást vásárolna, világkörüli útra indulna, vésztartalékot hozna létre, de lehet, hogy a korai nyugdíjba vonulás a cél. 

Ha megvan az elképzelés, azt is kiszámolhatjuk, hogy – mai árfolyamon – mekkora összegre van szükségünk annak eléréséhez. Ha az első pontban foglaltakat megtartottuk, akkor már tudjuk, hogy egy hónap – vagy egy év – alatt körülbelül mennyi pénzt tudunk megtakarítani, így már csupán egy egyszerű matematikai művelet szükséges ahhoz, hogy megtudjuk, a jelenlegi állás szerint legkorábban mennyi idő alatt valósíthatjuk meg az elképzelésünket. 

 

3. A megtakarítás legyen az első

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy annak ellenére is minden pénzüket egy bankszámlán kezelik, hogy fejben nem tudják elkülöníteni a megtakarításra szánt összeget attól, ami minden hónapban szabadon elkölthető. Aki ebbe a típusba tartozik, annak érdemes előre kiszámolni, hogy az adott időszakban mekkora összeget tud megtakarítani, és amint megérkezik a fizetés, ezt eltüntetni szem elől: ha nem látjuk a félretett pénzt, azt könnyebben tudjuk úgy kezelni, mint ami nem is létezik. 

Ha még nem tettük meg, most jött el az idő egy külön megtakarítási számla létrehozására: első lépésként, ha még nem rendelkezünk bankszámlával, az online bankszámlanyitás segítségével már percek alatt saját bankszámlát nyithatunk, így szinte azonnal megkezdhetjük a “kettős könyvelést”: az általunk előre meghatározott összeget hónap elején azonnal utaljuk át a megtakarítási számlára – még jobb az, ha beállítjuk az automata utalást –, így nem kell tartanunk attól, hogy egy impulzív vásárlás visszaveti a terveinket.

 

4. Gondoljunk a nyugdíjra is

Talán korainak tűnik a nyugdíj gondolata, ha azonban az a célunk, hogy egész életünkben nyugodtan és kiegyensúlyozottan élhessünk, minél hamarabb el kell kezdenünk a felkészülést a nyugdíjas évekre. Ha ugyanis az első munkaviszonyunk létesítésekor azonnal elkezdjük a nyugdíjcélú megtakarítást, havonta sokkal kisebb összegeket kell befizetnünk ahhoz, hogy szép tőkét gyűjthessünk össze idősebb korunkra. Nézzünk tehát utána a különböző megtakarítási lehetőségeknek, hiszen az öngondoskodást nem lehet elég korán elkezdeni. 

 

5. Vésztartalék létrehozása

Aki a pénzügyeket tudatosan kezeli, azzal is tisztában van, hogy mindent nem láthat előre. Bármikor felmerülhet egy váratlan kiadás, de előfordulhat az is, hogy elveszítjük a jól fizető állásunkat, esetleg hosszabb időre táppénzes állományba kényszerülünk. Ebben a helyzetben valószínűleg nem szeretnénk hozzányúlni a lekötött pénzünkhöz, ezért hozzunk létre egy olyan vésztartalékot, mely nagyjából 3-6 havi megélhetésünket fedezi. Ha ezzel megvagyunk, biztonságban érezhetjük magunkat, hiszen bármi baj történik, át tudjuk majd vészelni. 

6. Legyünk fegyelmezettek

Ha komoly céljaink vannak, el kell fogadnunk, hogy azok elérése lemondásokkal jár. Az első fizetések kézhezvételét követően sokan hajlamosak vad költekezésbe kezdeni, hiszen szeretnék élvezni a rég vágyott pénzügyi szabadságot. Ez is egy követhető életstílus, melynek kétségkívül megvannak a maga előnyei, de ha a mi célunk az, hogy befektessünk a jövőbe, inkább fogjuk vissza magunkat. 

Lehet, hogy úgy tűnik, az a havi néhány ezer-tízezer forint, amit most félre tudunk tenni, semmire nem elég, ez azonban nagyon rossz hozzáállás. Ha most megtanuljuk beosztani a pénzünket, és kisebb költségvetésből is meg tudunk élni, ezt akkor is tartani tudjuk majd, amikor emelkedik a fizetésünk: ez azt jelenti, hogy ettől kezdve rohamosan növekszik majd a megtakarításunk összege is. 

Ha tehát elköteleztük magunkat, nincs más dolgunk, mint kitartani: tudjunk meg minél többet a befektetésekről, a pénzügyi tudatosságról: számos ingyenes videót és cikket találhatunk a témában, melyekből nagyon sokat tanulhatunk. Hozzunk létre egy megtakarítási számlát – az online számlanyitás lehetőségének köszönhetően ehhez már ki sem mozdulnunk otthonról – és induljunk el a pénzügyi stabilitás felé vezető úton!

Ez a cikk egy fizetett promóció, támogatott tartalom, megrendelője a K&H Bank Zrt. A cikkben hivatkozott termék vagy termékek részletei és feltételei a K&H Bank személyes ügyfélpontjain és honlapján (www.kh.hu) érhetőek el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.