Politika

Magyar Péter öccse is botrányba keveredett a Diákhitel Zrt. kapcsán

Magyar Péter öccse is botrányba keveredett a Diákhitel Zrt. kapcsán

Olyan cég fizetési listáján volt, amely jelentősen túlárazott projekteket

4 órája
Magyar Péter öccse is botrányba keveredett a Diákhitel Zrt. kapcsán

A Media1 internetes lap információi szerint épp akkor volt Magyar Péter öccse, Magyar Márton a PlanB Magyarország Kft. munkatársa, amikor a cég a Magyar Péter vezette Diákhitel Zrt. beszállítója volt; a lap érdeklődésére ezt Magyar Péter és Magyar Márton is elismerte, de "egyikük sem látott furcsát az egybeesésben".

Magyar Péter öccse, Magyar Márton. Kép: Pesti Srácok

 

A lapban kedden megjelent információk szerint Magyar öccse, a médiapiacra nemrég médiaszolgáltatóként friss céggel megérkező Magyar Márton 2019 nyarától - tehát nagyjából akkortól, amikor a cég Varga Juditot felkészítette a miniszterséggel járó megpróbáltatásokra - a PlanB-től kapott fizetést.

Felidézték, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) 52 darab, 2018 és 2020 közötti, összesen 1,4 milliárd forint értékű, a Diákhitel Zrt. által kötött szerződést vizsgált meg részletesen, és bár a közbeszerzési értékhatárt el nem érő egyszerű beszerzési eljárásokat a jogszabályoknak megfelelően bonyolították le, 

a hivatal álláspontja szerint több esetben nem volt valós verseny vagy éppen túlárazás történt.

A KEHI a jelentésben a First Voice Kft.-t, a HYPERTEAM Kft.-t, a PlanB Magyarország Kft.-t, a MESTINT Kft.-t és a Think&Thank Management Kft.-t emelte ki - tették hozzá.

A KEHI szerint a PlanB drágán dolgozott: egy 40 oldalas - kétes minőségű - tanulmányt a Z-generációról 4 millió forintért készített el (ez 100 ezer forint per oldalt jelent), egy másik esetben pedig 4,4 milliót kért egy 18 diából álló előadásért, de 

a KEHI szerint egy faültetéssel kapcsolatos projektet is 14,8 millióért végzett el nagyjából 500 ezer forint helyett.

A Media1 megkereste az ügyben kérdésekkel Magyar Mártont és a Tisza Párt sajtóosztályán keresztül Magyar Pétert is és azt kérdezték, hogy Magyar Péter tudta-e annak idején, hogy annál a kft.-nél dolgozik a testvére, mely a Magyar Péter vezette Diákhitel Zrt.-től kapott megbízást, illetve nem tartotta-e aggályosnak ezt a fajta összefonódást. Kíváncsiak voltak arra is, mit gondol Magyar Péter a KEHI-jelentés a PlanB-re vonatkozó megállapításairól.

A lapnak a párt kedden reggel elismerte, hogy Magyar Péter testvére dolgozott a PlanB-nél.

Azt írták, a kft. mintegy 6 hónapon át foglalkoztatta Magyar Mártont projektmenedzserként és ezért havi 300 ezer forint fizetést kapott. Hozzátették, Magyar Márton 2020 februárjában maga mondott fel, de azt nem írták, miért döntött így.

Magyar Márton munkájáról azt írták: szakemberként piaci megrendelések teljesítésén dolgozott

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.