Politika

Menczer Tamás: Orbán Viktor javaslata logikus és mindenki számára megfontolandó

Menczer Tamás: Orbán Viktor javaslata logikus és mindenki számára megfontolandó

2024. július 3., szerda
Menczer Tamás: Orbán Viktor javaslata logikus és mindenki számára megfontolandó

Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő kedden, Kijevben a háborúról és számos kétoldalú kérdésről is tárgyalt – erről beszélt a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, kiemelve, hogy „Orbán Viktor egy nap alatt többet tett a békéért, mint a brüsszeli bürokraták és politikusok két év alatt!"

Hozzátette: ennek oka egyrészt az, hogy Orbán Viktor valóban békét akar, másrészt, hogy – ellentétben számos brüsszeli politikussal – a magyar miniszterelnöknek „van gondolata”. Az általa javasolt, határidőhöz kötött tűzszünetről a kommunikációs igazgató azt mondta, az nagyon logikus, reményei szerint mindenki számára elfogadható, de legalábbis megfontolásra érdemes javaslat.

Menczer Tamás az M1 aktuális csatorna műsorában közölte: 

mivel a diplomáciai tárgyalások nehézkesek, hosszadalmasok és legfőképpen eredménytelenek, a magyar javaslat az, hogy előbb legyen tűzszünet és utána tárgyalás. A határidőhöz kötés pedig válasz azoknak, akik azért nem akarnak tűzszünetet, mert az szerintük befagyasztja a jelenlegi helyzetet és Oroszországnak kedvez.

Ha ugyanis a tárgyalás eredménytelen és a felek ragaszkodnak hozzá, akkor a háború folytatható, de „legalább próbáljuk meg!” – hangoztatta.
 

Menczer Tamás, a Fidesz képviselője felszólal a napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. június 10-én. (Fotó: MTI/Kovács Attila)
Menczer Tamás, a Fidesz képviselője felszólal a napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. június 10-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

 

Hozzátette: 

a csatatéren nincs megoldás, az elmúlt több mint két évben folyamatosan a háború eszkalációját láttuk. A helyzet minden nap egyre rosszabb lett, emberek halnak meg, gyerekek maradnak árván. Ennél sokkal jobb, ha leülnek és tárgyalnak.

Menczer Tamás reményt keltőnek nevezte a kárpátaljai magyarok elvett jogaival kapcsolatos tárgyalásokat, majd hozzátette, hogy Magyarország minden szomszédjával a jó kapcsolatokban érdekelt, és ezért mindent meg is tesz. 

Reményét fejezte ki, hogy Ukrajnával sikerül rendezni a vitás kérdéseket, a tervezett átfogó együttműködési megállapodás jó alapja lehet a vitamentesebb és eredményesebb kapcsolatnak.

Menczer Tamás mindkét műsorban beszélt arról, hogy az európai parlamenti választásokon az emberek azt mondták, változást akarnak, a Patrióták Európáért frakciószövetséget pedig azért kellett létrehozni, hogy érvényt szerezzenek az emberek akaratának, és valóban elinduljon ez a változás.

Meglátása szerint a „magát jobboldalinak hazudó” Európai Néppárt, az élén Manfred Weberrel, „elcsalta a változást”. Begyűjtötte a jobboldali szavazatok egy részét, majd nem a jobboldallal, hanem a balliberális oldallal kötött szövetséget, ezért van szükség a Patrióták Európáért szövetségre, amely azt akarja, hogy Brüsszelben is vegyék figyelembe az emberek akaratát.

A Patrióták Európáért már most egy rendkívül eredményes kezdeményezés, és egyre nagyobb és eredményesebb lesz – mondta.
Beszélt arról is, hogy nemcsak a szavazópolgároknak, hanem a politikusoknak is igényük volt már egy ilyen politikai közösségre, amelyben a nevükön nevezik a dolgokat, és amelyben valóban az európai emberek érdekében cselekszenek: békét, biztonságot és fejlődést akarnak – tette hozzá Menczer Tamás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.