Politika

Semjén Zsolt: ha a Tisza pártot felveszik az Európai Néppártba, akkor a KDNP távozik onnan

Semjén Zsolt: ha a Tisza pártot felveszik az Európai Néppártba, akkor a KDNP távozik onnan

2024. június 14., péntek
Semjén Zsolt: ha a Tisza pártot felveszik az Európai Néppártba, akkor a KDNP távozik onnan

A KDNP elnöke Manfred Weberrel találkozott a magyar fővárosban. A megbeszélést követő sajtótájékoztatón Semjén Zsolt kifejtette: ha a Tisza Pártot felveszik a Néppártba, akkor a Kereszténydemokrata Néppártnak nem marad más lehetősége, mint az, hogy távozzon onnan.

Fotó: Máthé Zoltán

 

Budapesten fogadta Semjén Zsolt Manfred Webert, az Európai Néppárt elnökét. Ezt követően a magyar miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke tartott sajtótájékoztatót. A magyar politikus közölte: áttekintették a háború az orosz-ukrán kérdését is és a Tisza pártnak a kérdését is. Megjegyezte: természetesen látható az a szempont, ami érthető bizonyos szempontból, hogy hét képviselő az hét képviselő. Ebből kifolyólag a Néppárt számára nem mindegy, hogy hány európai parlamenti képviselője van - írja a Magyar Nemzet.

Kiemelte: világossá tettük – hangsúlyozom, hogy a korrekció és az őszinteség jegyében –, hogy ha megtörténik az, hogy Magyar Pétert felveszik az Európai Néppárt frakciójába, vagy a Tisza Pártot felveszik az Európai Néppártba, akkor a Kereszténydemokrata Néppártnak nem marad más lehetősége, mint az, hogy távozzon onnan.

Hangsúlyozom, hogy nem arról van szó, hogy meghoztuk a döntést, hogy lépünk, hanem őszintén elmondtuk, hogy Magyar Péter személye számunkra elfogadhatatlan a frakcióban, és a Tisza párt elfogadhatatlan az Európai Néppártban

– szögezte le Semjén Zsolt, mint fogalmazott, már csak azért is, mert a KDNP-nek van egy nyolcvan éves története a Tisza Pártnak pedig egy nyolcvan napos története van.

Fotó: Máthé Zoltán

 

A KDNP vezetője aláhúzta: érzelmileg is nehéz ez a szituáció. Tisztelve az Európai Néppárthoz való tartozásunk, ez egy identitásbeli dolog is. Semjén Zsolt meggyőződését fejezte ki, hogy nagyon fontos, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt kétségkívül az Európai Parlament legnagyobb frakciójában hangot tud adni a magyar nemzeti szempontoknak, Ukrajna vonatkozásában pedig különösen a kárpátaljai magyar kisebbség miatt fontos ez. Erről hosszasan beszéltek – tette hozzá.

Semjén leszögezte: 

a háborús doktrína az nem a mi világunk, mi a béke oldalán vagyunk, és a magyar kisebbségnek a helyzete kulcsfontosságú a mi számunkra.

A magyar politikus összefoglalva kijelentette: ha Magyar Péter felveszik az Európai Néppárt frakciójába, vagy ha a Tisza Pártot felveszik az Európai Néppártba, akkor is a KDNP-nek távoznia kell. 

Újságírói kérdésre válaszolva Semjén Zsolt elmondta: a KDNP a döntéséről beszélt Navracsics Tibor miniszterrel és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is. A pártelnök a sajtótájékoztató végén megismételte álláspontját, hogy a KDNP számára elfogadhatatlan a Tisza Párt felvétele az Európai Néppártba. Ezt pedig Manfred Weber megértette – tette hozzá Semjén Zsolt.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.